AB: Anayasa hazırlıkları seçim öncesi başlasın

Avrupa Birliği'nin, Türkiye'deki yeni anayasa çalışmalarının seçim beklenmeden şimdiden başlamasını istediği bildirildi.

Yayınlanma: 07.10.2010 - 11:54
Abone Ol google-news

ABHaber, AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun, aday ülkelerin tam üyelik için gerekli olan reformların ertelenmeden gerçekleştirilmesini istediğini belirtirken şunları yazdı:
"Doğanın gereği Avrupa Komisyonu Türkiye'nin AB üyeliği için gerekli olan Anayasa değişikliğini olmazsa olmaz olduğunu yıllardır İlerleme Raporlarında ortaya koyuyor. Şimdi çıkıp Avrupa Komisyonu'ndan reformları bir kenara bırakın, yeni Anayasa'yı da seçimlerin sonuna bırakın demesi beklenmemeli. Zaten bu Türkiye'nin iç işi. Avrupa Komisyonu diyeceğini İlerleme Raporunda ortaya bir kez daha ortaya koyacak."

AB yetkililerinin yeni anayasa çalışmalarına şimdiden başlanmasını istediklerini vurgulayan ABHaber, "AB yetkilileri eğer yeni Anayasa çalışmasına şimdiden başlanmazsa en az iki yıldan önce başlamasının zor olduğunu söylüyorlar. AB'de kimse Türkiye'den seçimlere kadar bir Anayasa kabul etmesini istemiyor. AB yetkilileri Cumhurbaşkanı Gül'ün AB reformları ve yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamaların çok önemli olduğu görüşünde" dedi.

AB'de Türkiye dosyasına hakim yetkililerin Türkiye'deki referandum sonucunun halkın yeni bir anayasa ve daha fazla demokratikleşme istediğini ortaya koyduğunu söylediklerini belirten ABHaber, söz konusu yetkililerin, Türkiye'deki tüm ilgili taraflar (siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri) ortak bir şekilde Haziran'a kadar olan süreçte taslak bir Anayasa metni hazırlayabileceklerini, seçimlerden sonrada bu taslağın kısa sürede TBMM'den geçirilebileceğini düşündüklerini belirterek şöyle devam etti:
"AB yetkililerine göre, eğer bu olmazsa ne olacak? İlk önce 9-10 ay boşa geçecek. Anayasa çalışmaları yeniden bilinmeyen bir tarihe ertelenecek. Haziran'da seçimler sonrası yaz tatili ve Ramazan dolayısıyla TBMM Ekim'e kadar bir şey yapamayacak. 2011 Ekim ayında açılacak meclisin gündemi hem bütçe, hem de bir sürü bürokratik çalışmalar mecliste komisyonların kurulması nedeniyle yeni Anayasa çalışmaları 2012 kalacak.2012 başında da yeni Anayasa için uzlaşı görüşmeleri ve TBMM'de oluşturulacak komisyon vs. Bu çalışmalar 2012 yaz tatilini bulacak. Sonuçta AB yetkilileri yeni Anayasa çalışmalarının en erken 2012 ilkbaharında başlayabileceği tahmininde bulunuyor. Üstelik seçim sonuçlarının da ne olacağı belli değil."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler