İsrail yurttaşlığı için bağlılık yemini gündemde

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, koalisyon ortağı Yisrael Beiteniu (Evimiz İsrail) partisinin lideri ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın öncülüğünü yaptığı, vatandaşlık için devlete "bağlılık yemini" öngören yasa değişikliği tasarısını, beklenmedik bir şekilde yeniden gündeme getirdi.

Yayınlanma: 07.10.2010 - 14:04
Abone Ol google-news

İsrail'in Arap vatandaşlarından büyük tepki alan ve bu nedenle daha önce reddedilen, vatandaşlıkla ilgili yasada yapılacak değişikliğin, önümüzdeki Pazar günü Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülmesi bekleniyor.

Tasarı, İsrail'in Yahudi olmayan vatandaşlarının, vatandaşlığa hak kazanabilmek için "demokratik ve Yahudi devleti olan İsrail'e bağlılık yemini" etmesini öngörüyor.
Netanyahu'nun tasarıya İsrail için "Yahudi ve demokratik bir devlet" ibaresini koydurduğu da bildirildi. Başbakanlık'tan yapılan açıklamaya göre Netanyahu, "İsrail, Yahudi halkının ulus devletidir. Hükümetin hem iç, hem de dışarıda uyguladığı politikaların yanısıra, İsrail kanunlarının temelini de bu ilke oluşturmaktadır" dedi.

Netanyahu, bu ilkenin "Yahudi ve demokratik devlet" ibaresinde de ifadesini bulacağını, aynı zamanda bu ilkenin, İsrail vatandaşı olmak isteyenler tarafından edilecek bağlılık yemininde de geçerli olmasının uygun olacağını dile getirdi. Netanyahu, demokratik bir devlet olarak İsrail'in, tüm vatandaşlarına eşit haklar sağladığını da ileri sürdü.

Yasa tasarısı, özellikle evlenerek veya başka bir yolla İsrail'e gelip vatandaş olmak isteyen Filistinlilerle, yeni vatandaş olmayı bekleyenleri ilgilendiriyor.
 

Tasarı Lieberman'ı ikna etmeyi amaçlıyor

İsrail basınında, tasarının, İsrail ile Filistinliler arasındaki doğrudan görüşmelerin kaderinin belli olacağı sıralarda, Başbakan Netanyahu'nun, aşırı sağcı Lieberman'ı Yahudi yerleşimlerindeki inşaatlara konan yasağın devamına ikna için gündeme getirdiği yorumları yapıldı.

Yasa değişikliğinin mimarlarından Dışişleri Bakanı Lieberman, İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden Hanen Zuabi'nin, geçen Mayıs ayında Gazze'ye yardım filosuna katılması gibi olayların, söz konusu yasal değişikliklerin gerekli olduğunu kanıtladığını belirtti.

İsrail kabinesinden bakanlar ise Netanyahu'nun, söz konusu yasa tasarısıyla ilgili zamanlamasına dikkat çekerek, tasarının yeniden gündeme getirilmesinin, yerleşimlerde inşaat yasağının uzatılması tartışmaları devam ederken, buna şiddetle karşı çıkan Lieberman'ı hoşnut etmeyi amaçladığını dile getirdiler.
 

Tepkiler

Kabinenin İşçi Partili devlet bakanlarından Avişay Braverman ise, tasarının İsrail'in dünya çapında meşruiyetini sorgulayacak, tepki çekecek, sorumsuzca alınmış bir karar olduğunu belirtti.

İsrail parlamentosunun (Knesset) sol partilerinden Meretz'in Başkanı Haim Oron da yasa tasarısını kınadı ve "yabancı düşmanı" olarak nitelendirdi. Oron, hükümetin Yahudilerin trajik tarihini gözardı edip, böyle bir konuyu tartışmasının bile "utanç verici" olduğunu ifade etti.

Tasarıya Knesset'in Arap milletvekilleri de tepki gösterdi. Birleşik Arap Listesi milletvekillerinden Ahmed Tabi, Başbakan Netanyahu'nun, vatandaşları Yahudi devletine bağlılık taahhüdünde bulunmaya zorlamasının, siyasi bir karar olduğunu belirtti.
Hadaş'ın Başkanı Muhammed Barake de Netanyahu'nun ırkçı bir yasama dönemi başlattığını ifade etti. Barake, yasa değişiklik tasarısını "ırkçı" olarak nitelendirdi ve İsrail hukukunun, dünyadaki tehditkar rejimlere yol gösterir hale geldiğini öne sürdü.
İsrail'deki Yurttaşlık Hakları Derneği de yasa tasarısının temelinde anti-demokratik olduğunu ve vatandaş olacaklar arasında din temelinde ayırımcılık yaptığını belirtti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler