'Mustafa' 29 Ekim'de vizyonda

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını anlatan 'Mustafa' filmi, 29 Ekim 2008 Çarşamba günü izleyiciyle buluşacak. 70. ölüm yıldönümünde Atatürk'ün sadece askeri ve siyasi değil, aynı zamanda 'insan' yönünü de izleyiciyle buluşturacak filmi Can Dündar yazıp yönetti. Müziklerini ise Türkiye'de çok sevilen Goran Bregovic besteledi.

Yayınlanma: 27.10.2008 - 13:56
Abone Ol google-news

Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını sinema diliyle anlatan ''Mustafa'' adlı belgesel film, 2 gün sonra vizyona giriyor.

15 yıldır Atatürk belgeselleri yapan, gazeteci-yazar Can Dündar'ın yöenettiği filmin müziklerini Goran Bregoviç hazırladı.

Filmin İstanbul galası bugün Dolmabahçe Sarayı’nda, Ankara galası ise yarın Devlet Opera ve Balesi’nde yapılacak. Galaya Goran Bregovic de katılacak.

Seyirciyi, özellikle de yeni nesli Atatürk’ü yeniden keşfe davet eden filmde, özel izinle açılan Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arşivleri başta olmak üzere, yerli ve yabancı bir çok arşivden derlenen Atatürk’ün daha önce görülmemiş fotoğrafları, hatıralarını yazdığı not defterleri, yakınlarına yolladığı çok özel mektuplarından, günlüğüne, elyazmalarına kadar pek çok belge yer alıyor. Bütün bu belgelerle Atatürk’ün anlatıldığı değil, Atatürk'ün kendisini anlattığı bir film ortaya çıkıyor.

Ciddi bir hazırlık aşamasından sonra Atatürk’ün ayak bastığı Selanik’ten Manastır’a, Şam’dan Berlin’e, Sofya’dan Karlsbad’a kadar her coğrafyaya giderek, doğduğu odadan, öldüğü odaya dek her mekanda çekimleri gerçekleştirilen filmde, ondan kalan eşyalar, onu anlatan anılar, çalıştığı karargahlar, yaşadığı evler, geride bıraktığı belgeler, sevdiği müzikler, söylediği sözler titizlikle derlenip ustaca kurgulanıyor.

Atatürk’ün kendi sesinden çok önemli konuşmalarının yer aldığı “Mustafa”da, kişilik özelliklerini çok net ortaya koyan özel mektuplar oldukça dikkat çekiyor. Mustafa Kemal’in okullarda okutulsun diye yazdığı bir takım eserler de gün ışığına çıkarılıyor. Atatürk’ün kendi fotoğrafçılarının arşivlerinden derlenen çok özel fotoğrafları da film ile seyirciye ulaşacak. Atatürk’ün şu ana kadar bilinen en eski fotoğrafını seyirci ilk defa filmde görecek.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler