Baklavalar bu yıl bol fıstıklı olacak

Gaziantep mutfağının geleneksel tatlısı baklavanın yapımında bolca tüketilen boz iç Antep fıstığının kilosu 50-55 liradan 35-40 liraya geriledi.

Yayınlanma: 08.10.2010 - 08:14
Abone Ol google-news

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çelik, Gaziantep ve bölge illerinde yoğun olarak üretimi yapılan Antep fıstığının ''baklava çeşidi'' olarak bilinen boz iç Antep fıstığının kilosunun, geçen yıl 50-55 lira arasında değişen fiyatlardan el değiştirdiğini söyledi.

Geçen yıl rekoltenin düşük olmasından kaynaklanan fiyat artışının tatlı ve pasta sektörünki işletmelerin özellikle de baklavacıların sıkıntı yaşamasına neden olduğunu kaydeden Çelik, şöyle konuştu:

''Bu yıl rekolte yüksek, yani ürün bol. Böyle olunca boz iç Antep fıstığının fiyatı 50-55 liradan 35-40 liraya kadar geriledi. Fiyattaki gerileme, baklavacılar ve baklava sevenler için doğrusu güzel bir gelişme. Baklava Gaziantep'in simgesi bir ürün. Antep fıstığı da bizi ürünümüz. Boz iç Antep fıstığı baklava imalatında kullanılan en önemli girdilerden biri. Bu bakımdan baklava ve fıstığa ilişkin yaşanan her türlü olumsuzluk bizi üzer, tedirgin eder.''

Baklava imalatçıları ise geçen yıl boz iç Antep fıstığı fiyatının aşırı yükselmesi nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını anlattı.

Baklavacılar, ekonomik krizden kaynaklanan talep daralması nedeniyle boz iç Antep fıstığı fiyatlarındaki artışı müşterilerine yansıtmadıklarını yani baklava fiyatlarını artırmadıklarını belirtti.

Boz iç Antep fıstığı fiyatlarının düşmesiyle ciddi bir sıkıntıdan kurtulduklarını kaydeden baklavacılar, ''Bu yıl müşterilerimize sunduğumuz baklavaları hazırlarken daha cömert olabileceğiz yani baklavalarımız daha bol fıstıklı olacak'' dediler.

Tatlı, pasta ve dondurma imalatında kullanılan boz iç Antep fıstığı, en lezzetli Antep fıstığı olarak biliniyor. Yörede, Antep fıstığının tam olgunlaşmadan yani hasat zamanından bir ay önce dallardan toplananına ''boz fıstık'' deniliyor. Antep fıstığının tam olgunlaşmışına ise yörede ''ben fıstık'' adı veriliyor.

''Boz fıstık'' içi, ''ben fıstık'' içine göre çok daha yeşil, yağlı ve lezzetli olması nedeniyle tatlıcılar, pastacılar ve dondurmacılar tarafından tercih ediliyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler