"Terörizm Nato'nun yeni stratejik konseptinde gösterilecek"

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO'nun gelecek ay toplanacak Lizbon zirvesinde onaylanması öngörülen yeni stratejik konseptte terörizmin açıkça "yükselen ve mücadele kapasitesi artırılması gereken tehditler" arasında gösterileceğini söyledi.

Yayınlanma: 08.10.2010 - 11:03
Abone Ol google-news

ABD düşünce kuruluşu Alman Marshhall Fonu'nda yeni stratejik konsepti anlatan Rasmussen, Türkiye ile ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti:
"Öncelikle NATO içinde Türkiye'yi sadık bir müttefik olarak güçlü şekilde desteklediğimizi belirtmem gerek. Terörle mücadele ortak çabamız. Şunu da belirtmek isterim ki NATO üyeleri haklı sebeplerle NATO'nun iç sorunlarına müdahil olmasına sıcak bakmıyorlar. Fakat NATO genel olarak terörle mücadelede güçlü çaba gösteriyor. PKK'yı terör örgütü olarak görüyoruz. Yeni stratejik konseptte terörizm açıkça artmakta olan, mücadele etmemiz ve mücadele kapasitemizi artırmamız gereken tehditler arasında gösterilecek."

Rasmussen, AB-NATO işbirliğinin güçlendirilmesini çok istediğini belirterek "her iki örgütün birlikte faaliyet gösterdiği bölgelerde yeterli işbirliği yapamamasının biraz garip olduğunu" kaydetti.

İki örgütün kapasite geliştirme noktasında da işbirliği yapamadığını ve herkesin kendi programını takip etmek zorunda kaldığını anlatan Rasmussen, Bosna-Hersek hariç birlikte faaliyet gösterilen Afganistan ve Kosova'da ya da deniz korsanlarıyla, kitle imha silahlarının yaygınlaşmasıyla ve terörle mücadelede istişare mekanizması olmamasından yakındı.

Bu konuda artık ilerleme sağlanmasını isteyen Rasmussen, AB Konseyi'nin AB-NATO işbirliğinin ilerletilmesi kapsamında mevcut tekliflerin ötesinde yeni teklif hazırlaması için AB Dışişleri Yüksek temnsilcisi Catherine Ashton'a yetki vermesini memnuniyetle not ettiğini ve dünkü Ankara temaslarında bu konuyu de ele aldığını belirtti.

Rasmussen, geçen hafta bir NATO helikopterinin saldırısında 3 askerini kaybeden Pakistan'ın, Afganistan'daki NATO güçlerine durdurduğu sevkiyatın kısa sürede yeniden başlatacağı konusunda kendilerine güvence verdiğini söyledi. Pakistan'la NATO'nun ilişkilerinin kötüleştiği yorumunu reddeden Rasmussen, Pakistan hükümeti ve ordusunun kamuoyundan yükselen tepki yüzünden çok zor bir durumda kaldığını ifade etti.
Rasmussen, NATO'nun yeni stratejik konseptinde nükleer caydırıcılığın korunacağının işaretlerini vererek "dünyada nükleer silahlar oldukça NATO da nükleer silah bulundurmak zorundadır" dedi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "Küreselleşme ekonomilerimizi tüm dünyadan arzlara daha fazla bağımlı hale getirdi. Bu durumda, Hürmüz Boğazı'nda petrol arzının durması gibi arz rotalarına yapılacak saldırıların güvenliğimiz üzerinde dramatik etkileri olacak" diyerek isim vermeden İran'ı hedef gösterdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler