Alevilere boya attılar

Alevilerin zorunlu din derslerinin kaldırılması amacıyla Ankara'nın Sakarya caddesinde yaptığı 24 saatlik oturma eylemine bir dersane binasında bulunan bir grup genç boyalı ve sözlü saldırıda bulundu.

Yayınlanma: 09.10.2010 - 08:37
Abone Ol google-news

Ankara'da AİHM'in aldığı zorunlu din derslerinin ihlal olduğuna dair kararı, hükümetin uygulamaya geçirmesi için yapılan oturma eyleminde, Alevilere bir grup genç tarafından sözlü ve bazı cisimler fırlatılarak saldırıda bulunuldu.

Oturma eyleminin yapıldığı yerde yer alan dersanede eğitim gördükleri anlaşılan, 20'ye yakın genç Alevilere sözlü ve el işaretleriyle hakarette bulunarak yabancı cisim fırlattı.
 

"Bu Feto'nun dershanesi"

Alevilerin 24 saatlik oturma eylemine destek veren Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, oturma eyleminin yapıldığı esnada yapılan saldırıyı kınayarak, alanda yaptığı konuşmada, "Bu Feto'nun dershanesi. İşte görün çocuklar nasıl kin ve düşmanlıkla yetiştiriliyor. Burada hak arama mücadelesi veren insanlara bile müsamaha gösteremiyorlar. Yazık bu çocukları bu hale getiren zihniyete" iddiasında bulundu.
 

Eyleme kimler katıldı?

Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı için yaptıkları eyleme BDP Milletvekili Şerafettin Halis, EMEP Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi yetkilileri ve KESK Genel Başkanı Sami Evren de destek verdi. Bunların yanısıra Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez katıldı.

Ankara Kolej meydanından başlayan Alevilerin, "Eşit Yurttaşlık Hakkı Yürüyüşü", Ziya Gökalp Caddesinde yaptıkları basın açıklamasıyla devam etti. Aleviler adına açıklama yapan Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, zorunlu din derslerinin kaldırılması için onlarca yıldır mücadele verdiklerini belirterek, "12 Eylül anayasasının ürünü olan zorunlu din dersleri uygulaması Alevi çocuklarının asimilasyonuna neden oluyor. AİHM kararı diyor ki, 'bu uygulama bu haliyle Alevi çocukları için ihlaldir.' AKP hükümeti AİHM'in aldığı kararı 3 yıldır uygulamayarak hukuksuzluk sergiliyor" dedi.

Bugünlerde türban konusunu tartışıldığını ifade eden Gümüş, "Madem inanç özgürlüğünden bahsediyorsunuz, gelin bizim haklarımızı da teslim edin. inanç özgürlüğü diyenler, neden Alevi köylerine zorla camii yapıyor. Biz bu uygulamaları kırarak, buradan Alevilerin baskı altında tutulmaması için ilk adımı atıyoruz" dedi.
 

"Densizin biri televizyonda hakaret etti"

Bir televizyon programında yayınlanan ve "Bunlar mum söndürme oynuyorlar" ifadelerini kullanan Mehmet Ali Erbil'e tepki gösteren Gümüş, "Densizin biri televizyon programından Alevilere hakaret ediyor. Bu cesareti Başbakan ve onun zihniyetindeki insanlardan alıyor. Sanmayın ki bu Alevilere olan ilk ve son hakaret. Ama biz bunun hesabını soracağız" dedi.
 

Polis "Suç unsuru teşkil edecek eylemleri gözetleyin" dedi

Alevilerin yaptığı basın toplantısında bir polis amiri diğer emniyet mensuplarına seslenerek, "suç unsuru oluşturabilecek, her türlü belge ve bilgiyi toplayın. Katılımcıların adlarını not edin. Atılan sloganları ve yapılan konuşmaları harfi harfine kaydedin" dedi.

KESK ve BDP'den eyleme destek

Alevilerin Ankara'da yaptığı 24 saatlik kesintisiz oturma eylemi öncesinde bir konuşma yapan Halis, Türkiye'nin artık okyanus ötesinden yönetildiğini belirterek, ülkenin gidişatını kötü gördüğünü söyledi.
 

"Yapay sorunlarla gündem yaratılıyor"

Türkiye'de türban sorunun yeniden gündeme taşındığını dile getiren Halis, "Türkiye'de yine suni bir gündem yaratılıyor. Bizim anamız, bacımızında başı kapalı. Ama bunlarınki baş kapamayı geçti. Devleti tehdit eder hale geldi. Biz örtünmeye karşı değiliz ama kamusal alanda kapalı olma isteğini anlayamıyoruz" dedi.

Türkiye'de Kürtler ve Alevilerin katledildiğini belirten Halis, "Artık fiziki olarak kimsenin gücü Alevileri katletmeye yetmez. Ama bu seferde Alevilerin düşünceleri, fikirleri ve yaşam biçimleri katlediliyor. Zorunlu din dersleri hukuka aykırı olmasına rağmen çocuklarımıza hala verilemeye devam ediliyor. Yani hükümet diyorki, 'Kardeşim ben senin dinini inancını istediğim gibi değiştiririm' biz buna karşıyız" diye konuştu.

AKP'ye en iyi karşı duruşun boykot ile yapılacağını ifade eden Halis, "Bakın biz BDP olarak çocuklara 1 hafta okulları boykot çağrısında bulunduk. AKP buna karşı çıktı. Benim sizlere tavsiyem bu hükümeti ve uygulamalarını boykot etmenizdir" dedi.

Alevilerin Ankara'da yaptığı oturma eylemine Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Sami Evren ve Eğitim-Sen Başkanı Zübeyde Kılıç'ta destek verdi. Evren yaptığı konuşmada, "Alevilerin eylemi eylemimizdir. Hepimiz aynı yolun yolcusuyuz" dedi.

Oturma eylemi öncesinde söz alan Evren, Alevilerin eylemini, kendi eylemleri olarak gördüğünü ifade ederek, "Din ve vicdan özgürlüğünü devlet güvence altına almalı, devlet insanlara kendini ifade etme hakkını tanımalı, devlet inançlara ve anayasal farklılıklara saygılı olmalı. Ama bunların hangisini bugün görebiliyoruz hiçbirisini" dedi.
 

"12 Eylül darbesi Kürtlere ve Alevilere karşı yapıldı"

12 Eylül anayasasının Kürtler ve Alevileri hiçe saydığını ifade eden Evren, "12 Eylül anayasası Kürtler ve Alevilere karşı olarak yapıldı. 12 Eylül tek mezhebi, tek dili tek ırkı bizlere dayattı. Aleviler şimdiye kadar Sivas'ta, Maraşta ve Çorum gibi bir çok yerde katledilmesine rağmen asla devlete ihanet etmesi. Gelin şimdi Alevilerin bu sesine kulak verin ve zorunlu din derslerini kaldırın" dedi.
 

 "72 millete bi bakan Alevilerin yanındayız"

Eylemde söz alan Eğitim-Sen Başkanı Zübeyde Kılıç ise, "72 millete 1 bakan, kabesi insan olan, dostluğu dayanışmayı felsefesi haline getiren değerli Alevi kardeşlerimizin yanındayız" diyerek, zorunlu din dersi eğitiminin bir anayasal şuç olduğunu söyledi. Kılıç, "Yok saymaya çalışmakla yok sayamazsınız, bu nedenle Alevileri ve onların sorunlarını yok sayamayacaksınız" diye hükümete seslendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler