Abbas, arayış içinde

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Arap Birliği ülkeleri liderlerine, İsrail'le doğrudan barış müzakerelerinin başarısız olması halinde, ABD'nin 1967 yılı sınırları temelinde kurulacak bir Filistin devletini tanıması da dahil, yeni alternatif çözümlerini aktardığı bildirildi.

Yayınlanma: 09.10.2010 - 11:13
Abone Ol google-news

Libya'nın Sirte kendinde bulunan Abbas'ın, dün gece Arap Birliği ülkelerinin liderleri ile yaptığı toplantıda, hali hazırda Yahudi yerleşimlerindeki inşaatlar nedeniyle duran İsrail'le müzakerelerde, bir barış anlaşmasına varılamaması halinde, Filistin devletinin kurulabilmesine yönelik alternatifleri paylaştığı belirtildi.

Abbas'ın, İsrail'in ihlalleri ve yerleşim faaliyetleri sürerken, "Filistin devletinin kurulmasını amaçlayan Filistin Yönetimi'ni sürdürmenin de bir anlamı olmayacağını" söylediği öne sürülüyor.

Filistin basınında yer alan haberlere göre, Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, Abbas'ın, ABD'nin 1967 sınırları temelinde kurulacak ve başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletini tanıması arayışında olduğunu kaydetti.

Erekat, alternatiflerinden bir diğerinin de, BM Güvenlik Konseyi'nden, konsey üyesi ülkelerin, yine 1967 sınırları temelinde kurulacak bir Filistin devletini tanımasına yönelik bir karar çıkartmak olduğunu söyledi.

Erekat, tüm alternatiflerle ilgili ayrıntı veremeyeceğini belirtirken, Abbas'ın da müzakerelerin yeniden başlatılması ve yerleşim faaliyetlerinin tümüyle durdurulmasının sağlanmasına yönelik olarak Amerikan yönetimiyle çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.
Arap Birliği liderleri, dün Abbas'ın, İsrail'in Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaat yasağını devam ettirmemesi nedeniyle doğrudan müzakereleri durdurma kararına destek vermiş, ancak Amerikan yönetimine, barış çabaları konusunda bir ay daha zaman tanımışlardı.

Öte yandan, El Cezire televizyonu, Sirte'den verdiği haberde Libya ve Suriye'nin, yerleşim faaliyetleri sürerken, barış müzakerelerinin başlatılması görüşünü desteklemediğini, ancak daha ılımlı ülkeler olarak görülen Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın başka kanalların da araştırılmasından yana olduklarını dile getirdi.

ABD'nin arabuluculuğu ile 2 Eylül'de Washington'da başlayan barış müzakereleri, İsrail'in 26 Eylül'de dolan Yahudi yerleşimlerindeki inşaat yasağının süresini uzatmaması nedeniyle kesilmişti. Barış müzakereleri, bir yıllık içinde iki devletli çözüme ulaşılmasını hedefliyordu.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, müzakerelere devam niyetinde olduğunu, ancak yerleşim faaliyetleri durmadıkça bunu yapmasının mümkün olmadığını söylemiş, ancak Arap Birliği bakanlarının toplantısına kadar nihai bir karar almayacağını belirtmişti.

İşgal altındaki Batı Şeria topraklarındaki Yahudi yerleşimleri, İsrail ile Filistinliler arasındaki ihtilafın en önemli konularından birini oluşturuyor.

Doğu Kudüs ile Batı Şeria'daki 120 kadar Yahudi yerleşiminde 500 bin dolayında Yahudi yerleşimci yaşıyor. Batı Şeria'da son 30 yıldır giderek genişleme gösteren Yahudi yerleşimleri, uluslararası hukuka göre yasadışı kabul ediliyor ve yerleşimler, kurulması hedeflenen Filistin devletinin önünde de en büyük engel olarak görülüyor.

Bu nedenle, İsrail'in yerleşimlerdeki inşaat, dolayısıyla genişleme faaliyetlerini durdurması, İsrail'in barış müzakerelerinde ciddi olduğunu göstermesi açısından önem taşıyor.

Öte yandan, İsrail hükümeti, Arap Birliği'nin kararıyla ilgili henüz resmi bir açıklamada bulunmasa da İsrail radyosu, Kudüs'teki siyasi yetkililerin, ABD'nin barış görüşmeleri konusundaki bir ay daha süre verilmesi "kararından memnun olduklarını" duyurdu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler