Viyana'da mahalli seçime doğru

Viyana'da yarın yapılacak olan eyalet ve belediye seçimine değişik partilerin listesinden toplam 83 Türk kökenli aday katılıyor.

Yayınlanma: 09.10.2010 - 11:23
Abone Ol google-news

Viyana eyalet meclisinin 100 ve bölge (Bezirk) belediye meclislerinin 1112 üyesini belirlemek üzere yarın yapılacak seçimde, bir milyon 252 bin 877 seçmen sandık başına gidecek. Ülkenin başkenti Viyana aynı zamanda çevresindeki köy ve kasabalarla birlikte eyalet statüsüne de sahip olduğu için 100 üyeli bir eyalet meclisi tarafından yönetiliyor.
Eyalet meclisi kentin sorunlarını çözmek üzere yasa çıkarmak, belediye hizmetleri için tahsil edilen vergi oranlarını belirlemek gibi yetkilere sahip. Toplam 23 bölgeden oluşan başkent Viyana'da her bölgenin belediye meclisi de bulunduğu için yarınki seçimde eyalet meclisinin 100 üyesinin yanı sıra bölge belediye meclislerinin toplam 1112 üyesi de belirlenecek.

Eyalet ve belediye meclisi seçimine ulusal parlamentoda da temsil edilen Sosyal Demokrat Parti(SPÖ), Halk Partisi(ÖVP), Yeşiller Partisi(Grüne) ve Özgürlükçüler Partisi(FPÖ) gibi büyük partilerin dışında, Komünist Parti(KPÖ), Liberal Forum(LIF), Sosyalist Parti(SLP), İnsan,Doğa ve Hayvanları Koruma Partisi(MUT) ile Doğrudan Demokrasi Platformu(DEM) gibi marjinal parti ve gruplar da katılıyor. Viyana eyalet ve belediye meclisi üyelerinin belirleneceği yarınki seçimde SPÖ,(73) ÖVP (4) ve Yeşiller Partisi (6) olmak üzere listelerinde toplam 83 Türk kökenli aday gösterdi.

Değişik partilerin listesinden seçime katılacak adayların isimleri şöyle: "Sosyal Demokrat Parti(SPÖ); Nurten Yılmaz, Mona Badran, Eylim Gülfırat, Zeynep Erdost-İlkim, Mustafa Yenici, Akan keskin, Şafak Akçay, Aslan Ergen, Zeynep Arslan, Şenay Öztürk,Gülsüm Namaldı, Aslıhan Bozatemur, Ali Can, Mustafa Çetin, Aziz Gülüm, Figen İbrahimoğlu, Rüya Babalıoğlu, Kelam Yaldız, Hüseyin Kılıç, Deniz Zorlu, Bekir Özay, Muhammed Arkaç, Alaadin Arkaç, Serap Gürbüz, Bayram Koca, Fahrettin Petzel, Cemal Babayiğit, Emine Akçay, Yavuz Demir,Aliekber Güler, Neşe Turak, Hülya Aktunç, Müslüm Laupert, Ramis Doğan, Cihan Ersoy, Bülent Öztoplu, Canan Aytekin, Hümeyra Kaplan, Ahmed Saya, Ahmed Soma, Gülten Karagöz, Adnan Beyazıt,Seyhan Çakmakçı, Sevil Çelebi, Sinan Tankas, Hayriye Sevim, Emine Çöbinger, İzzet Daniel, Deniz Zorlu, Mehmet Arslan, Damla Koç, Canan Demiroğlu, Ekrem Uçan, Hüseyin Emre, Haydar Kaplan, Akihan Canlı, Yusuf Uyar, Birol Yılmaz, İbrahim Titiz, Ömer Uyar, Kenan Akarsu, Ahmet Okutucu, Mehmet Öztürk, Emine Polat, Hanife Anıl, Gülnaz Yılmaz, Yaşar Ersoy, Tülay Bayın, Ali Uçan, Atilla Alıcı, Maral Ertürk, Kemal Soylu, Mustafa Kaymaz, Mehmet Kürkün. Halk Partisi (ÖVP); Şirvan Ekici, Mustafa İşçel,Sevgi Atalay ve Okan Yerit. Yeşiller Partisi(Grüne); Zarife Yatkın, Şenol Akkılıç, Hatice Şahin-İlter,Erdal Kalaycı, Osman Arslan ve Esin Akkaya."

Siyasi partilerin genellikle listelerinin son sıralarında gösterdikleri Türk adaylar arasında, SPÖ'den listenin 26.sırasında gösterilen Nurten Yılmaz, ÖVP'den listenin 15.sırasında gösterilen Şirvan Ekici ile Yeşiller Partisi'nden listenin 12.sırasında gösterilen Şenol Akkılıç ile 18.sıradan gösterilen Zarife Yatkın'ın eyalet meclisine seçilme şansının yüksek olduğu belirtiliyor. SPÖ, ÖVP ve Yeşiller Partisi'nin listelerin son sıralarında gösterdiği diğer Türk adayların yeterli oranda tercihli oy alabilmeleri halinde bölge belediye meclisi üyeliklerine seçilebilecekleri tahmin ediliyor.

Viyana'da yarın yapılacak olan eyalet ve bölge belediye meclisi seçimi için oy verme işlemi mahalli saatle 07:00'de başlayacak ve saat 17.00'de sona erecek. Seçim dairesi yetkilileri kesin olmayan ilk resmi sonucun yarın mahalli saatle 19:00'da alınacağını, seçmen kartı veya mektupla verilen oyların seçim bürosuna ulaşmasının ardından 19 ekimde de kesin sonucun belirleneceğini bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler