Ukrayna'ya IMF programı

İki günlük ziyaret için Ankara'da bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Ukrayna'nın siyasi ve ekonomik durumu üzerine gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yuşçenko, Ukrayna'nın önümüzdeki günlerde IMF programına tabi tutulacağını bildirdi.

Yayınlanma: 27.10.2008 - 16:19
Abone Ol google-news

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Ukrayna'nın ekonomik durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Ukrayna'ya IMF programı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Yuşçenko, Ukrayna Meclisi'nin yarın toplanıp toplanmayacağına sorulması üzerine, yarın meclisin toplanacağını ve en önemli gündem maddesinin mali krizle mücadele eylem paketi olduğunu ifade etti. Yuşçenko, en yakın zamanda Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Ukrayna'da bir program uygulamaya başlayacağını bildirdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Yuşçenko, mali krizle mücadele eylem paketinin siyasi partiler tarafından onaylandığını kaydederek, bu paketin yarınki Meclis toplantısında kabul edilebileceğini bildirdi.

IMF programında Ukrayna'dan ne gibi koşulları yerine getirmesinin istendiğine dair bir soruya karşılık Cumhurbaşkanı Yuşçenko Ukrayna Milli Güvenlik Kurulu tarafından dört ana konunun ifade edildiğini söyledi.

Bu konuların hem Ukrayna hükümeti hem de milli bankası için anahtar konular olduğunu söyleyen Yuşçenko, birinci olarak bütçe politikasının değiştirilmesi gerektiğini ikinci konunun Ukrayna'nın dış borcunun idare edilmesi olduğunu kaydetti. Ukrayna'nın şu anki dış borcunun 100 milyar dolar olduğunu söyleyen Yuşçenko, bunun 14,5 milyarının devlete ait olduğunu ve geri kalan 85 milyar doların ise çeşitli şirketlere ait olduğunu bildirdi.

Yuşçenko, Ukrayna'nın döviz rezervlerinin yaklaşık 34 milyar dolar olduğunu belirterek, kriz ortaya çıkmasaydı ekonomiyi idare etmek için bu rakkamın yeterli olduğunu ancak kriz şartlarında, IMF'den borçlanmanın Ukrayna'ya gerekli olduğunu söyledi. Üçüncü konunun, döviz kuru ve bankacılık sisteminin istikrarı olduğunu kaydeden Yuşçenko, dördüncü konunun ise yeniden finansman sağlanması olduğunu belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Yuşçenko, bu konuların IMF ile yapılan programa dahil olduğunu kaydederek, iyimser olduğunu, Ukrayna'nın gerek ekonomik durumunu idare etmede ve bütçe politikasını sürdürmede, gerekse mali krizle mücadele etmede başarılı olacağından emin olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler