Huzur vurgusu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Huzur olmazsa ticaret olmaz. Ticaret olmazsa zenginlik olmaz. Herşey huzura bağlı'' dedi. Rifat Hisarcıklıoğlu, Çanakkale'deki programları kapsamında, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nı (ÇTSO) ziyaret etti.

Yayınlanma: 27.10.2008 - 19:32
Abone Ol google-news

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, gelecek dönemde cari açığın küçüleceğini, faiz, kur ve enflasyonun hep birlikte yukarı doğru hareket edeceğini belirterek, ''Bankalarımızın ve şirketlerimizin bilançolarında küçülme, dolayısıyla yatırımlarda azalma olacak ve büyümemiz düşecek'' dedi.

Rifat Hisarcıklığoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) verdiği konferansta, ekonomide 1990 yılında yeni bir anlayışın çıktığını, bunun küreselleşme ve globalleşme olduğunu ifade ederek, bununla birlikte tüm dünyada ticaretin önündeki engellerin kalkarak ülkeler arasındaki ticaretin arttığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ABD'de mortgage ile başlayan mali krizin olumsuz etkisini tüm dünyanın yaşadığını belirterek, ''Bu kriz nerede duracak, nasıl durdurulacak kimse bilmiyor. İşin özeti bu. Küresel sistemin ilk krizini yaşıyoruz'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2008 yılında özel sektörün, yılın 8. ayı itibarıyla 191 milyar doları borcu vardır. Reel sektörün yurtdışı borçlanması yüksek ve artmaya da devam ediyor. Ama uzun vadeli borçlanma sayesinde buradaki risk bir ölçüde azalıyor.

Önümüzdeki dönemde zengin olmak istiyoruz, bunun için güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasi, bu ikisi olmak zorundadır. Kaliteli demokrasinin olabilmesi için birkaç yapısal unsur var.

1982 anayasamız o günkü çağın şartlarına uygun ekonomik modele göre hazırlanmış. Yani kamu özel sektör ikisiyle beraber ülke kalkındırılacak denmiş. Ama bu anlayış 1990'da yıkıldı. Kalkınmayı ve zenginleşmeyi girişimciler yapacak diyor. Anayasamız buna uygun mu? Değil.

Huzur olmazsa ticaret olmaz. Ticaret olmazsa zenginlik olmaz. Herşey huzura bağlı. Huzuru bozmaya fırsat vermememiz lazım. Onun için huzuru getirmemiz lazım. Zenginliğe giden yol huzurdan geçiyor. Komşunla kavgan olursa ticaretin olmuyor. Ticaretin olmayınca da ikinizin zenginliği aşağıya doğru iniyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler