Ağladı, ama hatırlamadı

Başbakan Tayyip Erdoğan, referandum kampanyasını başlatırken isimlerini anarak ağladığı, 12 Eylül'ün idam ettiği gençlerden Necdet Adalı ve Mustafa Pehlivanoğlu'nun ölüm yıldönümlerini hatırlamadı. 8 Ekim gecesi "soldan" Necdet Adalı, "sağdan" da Mustafa Pehlivanoğlu, 12 Eylül yönetimince idam edildi.

Yayınlanma: 10.10.2010 - 09:20
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan, referandumda ‘Evet’ kampanyasını “12 Eylül’le hesaplaşma” tezi üzerine kurdu. Erdoğan, kampanyanın startı anlamına gelecek mesajlar içeren konuşmasını da 20 Temmuz 2010’da partisinin grup toplantısında yaptı. Erdoğan, bu grup toplantısında 3’ü idam edilen, biri tüfek dipçiğiyle öldürülen 2’si sağdan, 2’si soldan 4 ismi andı. Soldan Necdet Adalı ve Erdal Eren, sağdan da Mustafa Pehlivanoğlu ile Hüseyin Karamahmutoğlu’nun isimlerini ve ailelerine mektuplarını okurken gözyaşlarını tutamayan Erdoğan, AKP’li milletvekillerini de ağlattı. Erdoğan, bu isimleri saydıktan sonra referandumda her kesimden 12 Eylül’e karşı tepkilerini koymak için evet oyu isterken, “Yıllarca solcuları kullanan ama 12 Eylül’le hesaplaşamayan CHP, siz hesaplaşamazsınız da biz hesaplaşacağız. Ben MHP’li kardeşlerimden, CHP’ye gönül vermiş kardeşlerimden, BDP’li kardeşlerimden bir daha 12 Eylül yaşanmasın diye evet bekliyorum” ifadelerini kullandı. Erdoğan, referandumun asıl amacı olarak tanımladığı “12 Eylül’le hesaplaşacağız” mesajına simge olarak saydığı 4 isimden ikisinin idam edilerek öldürülmelerinin yıldönümleri olan 8 Ekim tarihini hatırlamadı.

Erdoğan, referandum kampanyasında Adnan Menderes’in idamını lanetlemek için de evet oyu verilmesi gerektiğini anlattı. Referandumun ardından Erdoğan’ın ilk mesaj niteliğindeki adımlarından biri Menderes’i anmak oldu. Erdoğan, idam edilişinin 49’uncu yıldönümü olan 17 Eylül’de kalabalık bir bakan ve partili grubuyla birlikte Menderes’in mezarını ziyaret edip, “demokrasi şehitleri” adına çelenk koydu ve referandumda çıkan evet sonucuyla geçmişin antidemokratik uygulamalarıyla hesaplaşıldığının mesajlarını veren bir konuşma yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler