Çelik'e "zorunlu din dersi" tepkisi

Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Ziya Halis, Devlet Bakanı Faruk Çelik'in zorunlu din dersini kaldırmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını belirttiği açıklamasına tepki gösterdi.

Yayınlanma: 11.10.2010 - 16:12
Abone Ol google-news

Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Ziya Halis,  EDP'nin de destek verdiği zorunlu din dersinin kaldırılması için Alevi örgütlerinin geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı oturma eyleminin sürdüğü sırada Alevi Vakıflar Federasyonu öncülüğünde ve Hükümet'in desteğiyle yapılan başka bir toplantıda Devlet Bakanı Çelik'in "Ne derdiniz var din derdiyle, niye kalksın din?" dediğini anımsattı.

Bakan Çelik'in bu sözlerle Alevi taleplerini din karşıtıymış gibi göstermek suretiyle toplumu yanıltmaya çalıştığını savunan Halis, "Bakan'ın bu açıklaması, çağdaş demokratik sisteme ve AİHM'in konuyla ilgili vermiş olduğu karara birebir aykırı olmasına rağmen, ne toplantıyı düzenleyen Alevi örgütü yöneticilerinden ve ne de toplantıda olan muhalefet partileri ile diğer sivil toplum örgütlerinden bir karşı ses çıkmamış, bir duruş sergilenmemiştir" dedi.
 

AKP ve CHP'ye eleştiri

Türkiye'ye demokrasi getirdiğini söyleyen AKP iktidarının, Alevilerin hak ve özgürlüklerini "pervasızca ihlal ettiğini" ifade eden Halis, Alevi toplumundan gördüğü bütün desteğe rağmen bugüne kadar Alevilerin taleplerine ilişkin hiçbir somut proje geliştirmeyen, bu talepleri sahiplendiğini gösteren hiçbir açıklama yapmayan CHP'nin suskunluğunu da kamuoyunun dikkatine sundu.

Çağdaş ülkelerde devletin tüm din ve inançlara, aynı zamanda inançsızlara eşit mesafede durmak zorunda olduğunu vurgulayan Halis, "Zorunlu din dersi eğitiminin de temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunun altını bir kez daha çiziyor ve Hükümet'in bu zihniyetini şiddetle kınıyoruz. İktidar partisi sadece kendisine değil, herkese demokrat ve özgürlükçü olmak zorundadır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler