"Türkiye'de obezite süratle yayılıyor"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin obeziteyi büyük bir problem olarak yaşamaya başlayan ülkelerden birisi olduğuna dikkat çekerek, "Çocukluk çağı ve erişkin obezitesi Türkiye'de süratle yayılıyor" dedi.

Yayınlanma: 12.10.2010 - 11:12
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeşil kart sahiplerine de müjde vererek, diş tedavisi ile ilgili sorunların çözüldüğünü belirtti. Hilton Oteli'nde düzenlenen "Erken Çocukluk Gelişimi" konulu konferansa Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, BM Türkiye temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Akdağ, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının çocukların gelişimi açısından işbirliğini daha da geliştirmek durumunda olduklarını belirtti.

"Obezite için iki büyük çalışma başlatıldı"

Çocukluk çağı obezitesinin erişkinliğe geçişte önemli bir problem olduğunu vurgulayan Akdağ, bu konuda iki büyük çalışma yaptıklarını belirtti. Bakan Akdağ, "Türkiye artık obeziteyi, aşırı şişmanlığı büyük bir problem olarak yaşamaya başlayan ülkelerden biridir. Bu konuda iki büyük çalışma yaptık. Bunlardan birisi yakında Antalya'da açıklanacak. Diğerinin sonuçlarını iki ay içinde alacağız. Bunun ilk sonuçları da elimizde. Çocukluk çağı ve erişkin obezitesi Türkiye'de süratle yayılıyor. Obezite ile diyabetin, kalp hastalıklarının hatta kanser ve kronik hastalıkların yakın ilişkisi var. Dolayısıyla bu problemi artık gündemimize aldık ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı olarak çok yakın çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Anne ve çocuk sağlığına yönelik bakanlığın çalışmalarına da değinen Akdağ, Türkiye'de ilk kez bir hükümetin Acil Eylem Planı'nda anne ve çocukların da yer aldığını hatırlattı. Akdağ, anne çocuk sağlığına yönelik çalışma sonuçlarını şöyle ifade etti:
"2008'de yüz binde 23 olan anne ölüm oranının bugün yüz binde 16'lara geriledi. Türkiye yüksek-orta gelir grubundaki ülkeler arasında yer alıyor. Biz artık kendimizi yüksek gelir grubundaki ülkelerle karşılaştırıyoruz. Bu ülkelerde oran yüz binde 15'tir. Amacımız 2011'de yüz binde 15'in altında bir değeri yakalamaktır. Çok zor bir hedef ama 5 yılda da yüz binde 10'un altına inmeyi hedefliyoruz. 5 yaş altı çocuk ölümlerinde Türkiye iyi bir noktaya geldi. Çocukların psikososyal destek görmesi için de bir entegre program başlattık. Ancak çocuk psikologu sayısının yetersiz, üniversitelerde bu konuda bir çalışma yapılabilecek."

"Erken çocukluk yatırımları bireyin gelişimi için önemli"

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise, erken çocukluk gelişimini UNICEF sayesinde tartıştıklarını söyledi. Erken çocukluk dönemi denildiğinde 7.5 milyon çocuktan bahsettiklerini ifade eden Çubukçu, "Erken çocukluk konusunda önemli adımlar attık. Bu adımlar değişimi de gerektiriyor. Her türlü sorunu ortadan kaldırmalıyız. Erken çocukluk döneminde yapılan yatırımlar bireyin gelişimi için önemli bir dönemdir. Bütün imkanları eğitim alanına seferber ediyoruz. Bu alanda başarılı olursak diğer alanda çıkacak sorunları önceden önlem alacağız" dedi.

Yeşil kartlılara müjde

Sağlık Bakanı Akdağ, konferans sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akdağ, "Yeşil kartlara diş tedavisi yapılacak. Bununla ilgili ne gibi çalışmalarınız var" şeklindeki soru üzerine, "Yeşil kartlılar her türlü sağlık hizmetinden istifade ediyorlardı. Mevzuattaki eksiklikten dolayı diş tedavisiyle ilgili dolgu konusunda sıkıntı vardı. Maliye Bakanlığı ile görüşerek bu sorunu çözdük. Bu hususta hiçbir sorun kalmadı. Yeşil kartlı vatandaşlarımız ağız ve diş sağlığı tedavilerinde aldıkları gibi dolgu ve kanal tedavilerini bundan böyle sağlık kuruluşlarından alabilecek" dedi.

Bir gazetecinin Tam Gün Yasası'ndan dolayı doktor sayısında düşüş olduğu haberleriyle ilgili sorusu üzerine ise Akdağ şöyle konuştu: "Tam Gün Yasası'ndan istifa ettiğine dair haberler soru önergesinden dolayı alıntılarla yapıldı. Doktor sayısı aksine azalmadı arttı. Bu yasa ile büyük avantajlar getirdik. Yasadan önce Sağlık Bakanlığı'na bağlı doktor sayısı yüzde 88'di, şu anda bu sayı yüzde 92 oldu."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler