EBK'nin 10 bin tonluk et ithalat ihalesi

Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) 10 bin ton taze soğutulmuş karkas et ithalatı için açtığı ihalede 45 firmaya davet gönderilirken, 7 firma şartname aldı, 4 firma teklif verdi.

Yayınlanma: 12.10.2010 - 13:14
Abone Ol google-news

EBK Genel Müdürlüğü'nde yapılan ihalenin birinci bölümünde, ilk teklifler ve belgeler alındı.
İhalede Avusturya menşeli Altınstern firması, ihalenin 5 bin 200 tonluk kısmı için toplam 25 milyon 220 bin Avro teklif sundu.

Danimarka menşeli MB Food A/S firması 1200 tonluk kısım için 5 milyon 460 bin Avro, Almanya menşeli Öztürk Production GMBH& Co.KG. firması 400 tonluk kısım için 1 milyon 840 bin Avro, Almanya menşeli Aytaç Handels Gmbh. firması ise 400 tonluk kısım için 1 milyon 980 bin Avro teklif verdi. Komisyon Başkanı Yusuf Gül, firmalardan saat 16.00'da ikincil tekliflerin alınacağını belirterek ihaleye ara verdi.

Toplam 10 bin ton taze soğutulmuş karkas sığır etinin 4 bin tonu İstanbul, 1600 tonu Ankara, 800 tonu İzmir, 1200'er tonu Sakarya, Afyon ve Bursa'ya teslim edilecek. Teslimatı gerçekleştirilecek taze soğutulmuş sığır etlerinin kesimi ile teslimatı arasındaki süre maksimum 5 gün olacak. Etin son teslim tarihi 21 Aralık 2010 olarak belirlendi.

 

İhalenin ikinci aşaması

Et ve Balık Kurumunun (EBK) 10 bin ton taze soğutulmuş karkas et ithalatı için açtığı ihalede, 5200 tonluk kısım için teklif veren Altınstern m.b.H firması ihalenin ikinci aşamasında teklifini 25 milyon 220 bin Avrodan 24 milyon 640 bin Avroya çekti. EBK Genel Müdürlüğünde yapılan ihalede, Komisyon Başkanı Yusuf Gül, Aytaç Handels GMBH. firmasından, belgelerindeki eksiklik nedeniyle ikinci teklifin istenmediğini belirterek, ikinci aşamada diğer 3 firmadan nihai tekliflerin alınacağını söyledi.

İkinci aşamada, 10 bin ton taze soğutulmuş karkas et ithalatında 5200 tonluk kısım için teklif veren Avusturya menşeli Altınstern firması teklifini 25 milyon 220 bin Avrodan 24 milyon 640 bin Avroya indirdi. Danimarka menşeli MB Food A/S firması da 1200 tonluk kısım için verdiği 5 milyon 460 bin Avroluk teklifi 5 milyon 400 bin Avroya, Almanya menşeli Öztürk Production GMBH& Co.KG. firması ise 400 kısımlık kısım için 1 milyon 840 bin Avroluk teklifi 1 milyon 830 bin Avroya düşürdü.

Komisyon Başkanı Gül, ihaleyle ilgili sonuçların daha sonra açıklanacağını söyledi. Taze soğutulmuş sığır eti ithalatı, Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Almanya (Niethersaschsen ve North Rhine Westphalia bölgeleri hariç), Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Malta, İtalya (Sardunya Adası, Sicilya ve Piemonte bölgeleri hariç), İsveç (Vastmanland Bölgesi, Halland, Kornoberg, Skane, Jonkoping, Kalmar, Blekinge, Ostergotland, Vastra Gotland, Varmland, Orebro ve Sodermanland bölgeleri hariç), Polonya, Yunanistan (Voreio bölgesi hariç), Slovakya ve Slovenya'dan ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünün izin vereceği diğer ülkelerden yapılacak. Yüksek besi randımanlı, azami 30 aylık, Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ve Brown Swiss kültür ırkı ve melezleri, erkek sığırlardan elde edilmiş karkas et ithal edilecek. Karkasın üzerinde kıl, deri, işkembe içeriği, kan ve benzeri bulgular olmayacak ve beher karkas ortalama 250-450 kg arasında olacak.

Kesimi yapılacak sığırların Tarım ve Köyisleri Bakanlığınca görevlendirilen veteriner hekim tarafından sağlık muayenesi yapılacak ve uygun bulunan sığırların kesimine izin verilecek. Kesimler, Tarım ve Köyisleri Bakanlığının elemanlarınca denetlenmiş, denetleme sonucu teknik, sağlık ve hijyen şartları bakımından uygun bulunmuş, sadece sığır kesmek üzere resmi makamlarca ruhsatlandırılmış kombina veya mezbahalarda yapılacak. Hayvanların kesimleri, EBK görevlileri nezaretinde İslami usullere göre Müslüman kasaplar tarafından yapılacak. Et üretiminin her aşaması ve yükleme EBK'nın görevlendireceği ara denetim elemanları tarafından kontrol edilecek. İhracatçı ülkenin sığır etine ilişkin, hormon ve antibiyotik gibi kalıntı izleme programında olduğu, etlerin kalıntı izleme planına göre limitler dahilinde olduğu belgelendirilecek. Kesilen hayvanların kesimden sonra BSE yönünden negatif olduğuna dair analiz raporu istenecek.

Teslimatı gerçekleştirilecek taze soğutulmuş sığır etlerinin kesimi ile teslimatı arasındaki süre, maksimum 5 gün olacak. Toplam 10 bin ton taze soğutulmuş karkas sığır etinin 4 bin tonu İstanbul, 1600 tonu Ankara, 800 tonu İzmir, 1200 tonu Sakarya, 1200 tonu Afyon ve 1200 tonu da Bursa'ya teslim edilecek. Etin son teslim tarihi, 21 Aralık 2010 olarak belirlendi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler