Migrene ilaçsız çözüm

Çekilen ağrı nöbetleriyle günlük hayatı zora sokan çağımızın çok sık görülen hastalığında yeni umut Neurofeedback yöntemi...

Yayınlanma: 12.10.2010 - 13:37
Abone Ol google-news

Dayanılması çok zor ağrı nöbetleriyle günlük hayatı zora sokan Migren hastalığı hızla artmışken; Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli ABD’deyken öğrendiği Neurofeedback yöntemiyle bu hastalığa ilaçsız olarak alternatif bir yöntem sunuyor. Çağımızın stresli ortamında hemen hepimizi pençesine alan Migren hastalığında Neurofeedback yöntemi bazı zor vakalarda yardımcı olabiliyor.

Beynin sınırlarını keşfetmek ve geliştirmek, geçmişten günümüze insanoğlunun en büyük hedefleri arasında yer alırken, Dr. Tanju Sürmeli, ABD’deyken öğrendiği Neurofeedback yöntemini, “Beynin İyileştirme Gücü” olarak tanımlıyor ve İstanbul’daki Özel Sağlıklı Yaşam Kliniği’nde başarıyla uyguluyor.

Neurofeedback’in migrende kullanımı için kontrollü çalışmalar ve klinik raporlamalar mevcut. Son 5 yıldır EEG Biofeedback eğitimi için yapılan klinik çalışmalar, bu tekniğin baş ağrılarını dindirmede etkili bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur. Bu konvansiyonel baş ağrıları çoğunlukla “stres baş ağrıları” olarak anılır ve aynı zamanda migreni de kapsar. Eegspectrum grubunun deneyimine göre konvansiyonel baş ağrısı olan bir kişi ağrısının şiddetini yarım saatlik seans sonrasında yüzde 50 hafifletebiliyor.

Florida Naples Nöroloji Merkezi kurucusu ve tıbbi direktörü Dr. Joseph Kandel ve Amerika Ağrı İle Baş Etme Bölümü’nün Başkanı Dr. David B. Sudderth’in migren ile ilgili yazdıkları kitapta, kişinin bilgisayar monitöründe gördüğü beyin dalgalarını farkında olmadan eğitebildiğini ve bu şekilde bir eğitimle de migren ataklarında frekansın azaldığını raporlamışlardır.

Migren hastalarına ilaçsız bir yöntem sunan Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli yeni çıkan kitabı “Beynin İyileştirme Gücü”nde de bu süreçleri aktarıyor.  Dr. Tanju Sürmeli’nin kliniğine önce kızını getiren, kızında olumlu gelişmeleri görünce kendi sorunlarından da bahseden 47 yaşındaki bayan hasta. “Aşırı miktarda ani öfke patlamaları yaşıyorum, kimseye güvenemiyorum, kızım beni çok üzdü onun tedavi olamaması beni anne olarak çok üzüyor” diyordu. Hasta öfkesinin derecesini belirtmek için “her an katil olabilirim, katliam yapabilirim, kendimi öldürebilirim” şeklinde bir ifade kullandı. Şikayetleri 2,5 yıldır devam eden hastanın kızını her an öldürebileceğini, elektrik süpürgesini kafasına vurup parçalamak istediğini, her şeyden kaçmak istediğini, artık dayanamadığını bu yüzden kendisini de öldürebileceğini söylüyordu.

Dr.Tanju Sürmeli hakkında:

Dr. Tanju Sürmeli, 1978 -1984 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak ‘’Tıp Doktoru’’ unvanını aldı. Sonrasında psikiyatri ihtisas için gittiği Amerika’da, Amerika’nın ve dünyanın önde gelen Yale, Columbia-NYSPI, New York Medical College, Institute of Living, Ackerman Institute for Family Therapy, Milton Ericson Hypnosis Institute, University of Texas, San Antonio (Nöroloji Departmanı ile Psikiyatri & Nöroloji hastanelerinde ve merkezlerinde eğitim aldı. Türkiye’ye döndükten kısa bir süre sonra 2001’de Sağlıklı Yaşam Kliniği’ni kurdu. Biofeedback, Neurofeedback, Psikiyatride QEEG ve ERP kullanımı Derneği kurucusu ve başkanıdır. Sürmeli’nin uluslararası derneklerde de pek çok üyeliği ve çalıştaylarda eğitmen olarak fakülte pozisyonu bulunmaktadır.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler