"Eş zamanlı af talebi söz konusu değil"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ziyaretinde Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kendisine PKK'lıların eş zamanlı affı konusunda bir talebi olduğu yönündeki haberleri yalanladı. Erdoğan, "Aramızda böyle bir şey söz konusu değil. Sadece dayanışmamız" dedi.

Yayınlanma: 12.10.2010 - 14:54
Abone Ol google-news

Pakistan'a gerçekleştireceği iki günlük çalışma ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, dün gerçekleştirdiği Suriye ziyaretine ilişkin soruları da yanıtladı. Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kendisine terör örgütü üyelerinin iki ülkede eş zamanlı olarak af kapsamına alınması teklifinde bulunduğu haberlerini yalanladı. Erdoğan, "Böyle bir talep söz konusu değil. Bende bazı yayın organlarında okuyorum. Aramızda böyle bir şey söz konusu değil, sadece dayanışmamız" dedi.

Erdoğan, HSYK seçimleri yaklaşırken Adalet Bakanlığı tarafından bir liste oluşturulduğu ve bu liste üzerinde kulislerin yaşandığı yönündeki iddiaları ise "İddia sahipleri iddialarını ispatla mükelleftir. Başka söyleyecek bir şeyimiz yok" sözleriyle yanıtladı.
 

"Sel felaketi önemli çalışmalarımızın önüne geçmesin"

Başbakan Erdoğan, Pakistan'da yaşanan sel felaketinin ardından bölgeye Türkiye'den yapılan yardımlara ilişkin bilgiler verirken, Kızılay tarafından bölgede Mevlana evleri inşa edildiğini bunun yanı sıra 25 milyon dolar değerinde yardım malzemesi ve 200 milyon dolarlık nakit yardımı yapıldığını söyledi. İki devlet arasındaki samimi ilişkilerden hareketle burada atılan adımların kalıcı olması arzusunda olduklarını dile getiren Erdoğan şöyle devam etti:

"Kalıcı olması için de teknik heyetler çalışmaları yaparak süratle alt yapı üst yapı çalışmalarını sürdüreceğiz. Bütün bu ziyaretler dayanışmanın ifadesi olsun diye atılmış adımlardır. Daha önce Muzafferabad'da attığımız adımlar kalıcı bir tesir uyandırmıştı. Şimdi de kalıcı eserler bırakalım istiyoruz... Türkiye -Pakistan-Afganistan üçlü zirve süreci değerli bir platform sunmaktadır. Bunu da aynı kararlılık içinde devam ettireceğiz. Sel felaketi önemli ortak çalışmalarımızın önüne geçmemelidir. Aynı kararlılıkla devam etmeliyiz. Muhataplarımızla bu konuları ayrıntılı olarak ele almayı planlıyoruz. İnanıyorum ki bu ziyaretle birlikte bölgedeki yatırımları süratlendireceğiz ve yatırımlarla çok kısa zamanda netice alalım istiyoruz."

Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Engin Soysal'ın BM Genel Sekreteri'nin bölgedeki yardımlardan sorumlu özel temsilcisi olarak atanmasının da Türkiye'nin bölgedeki ağırlığını arttıracağını ifade ederken, Pakistan hükümetinin de çalışmalarında Soysal'a destek olacağından emin olduğunu dile getirdi. Erdoğan iki günlük çalışma ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Asıf El Zedari, Başbakan Yusuf Rıza Gilani ile görüşeceklerini ve afet bölgelerini birlikte gezeceklerini de sözlerine ekledi.
 

6 bakan eşlik ediyor

Başbakan Erdoğan'ın Pakistan ziyareti yarın (13 Ekim) tarihi akşamına kadar sürecek. Ziyareti esnasında Başbakan Erdoğan'a Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Pakistan dostluk g-Grubu Başkanı Burhan Kayatürk eşlik edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler