Kıbrıs'ta 7. sınır kapısı yarın açılacak

Kıbrıs'ta liderler Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmak için müzakerelere devam ederken, iki taraf arasında yarın yeni bir sınır kapısı açılacak.

Yayınlanma: 13.10.2010 - 06:12
Abone Ol google-news

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Kıbrıs Rum kesimi arasında geçişleri sağlayan 7. sınır kapısı olan Yeşilırmak Kapısı, yarın bölgede düzenlenecek bir törenle açılacak.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın yapacağı açılışa, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle de katılacak.

Yeşilırmak Kapısı'nın açılmasıyla KKTC toprağı olan, ancak KKTC'yle kara bağlantısı bulunmayan Erenköy'e karayoluyla kontrollü geçiş imkanı da sağlanacak. Ayrıca, bölgede yaşayan Rumların Lefkoşa'ya ulaşım süreleri daha da kısalacak. Yeşilırmak Kapısı'yla ilgili altyapı çalışmaları, KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Hristofyas'ın katıldığı, 29 Martta düzenlenen törenle başlatılmıştı. KKTC ile Kıbrıs Rum kesimi arasında geçişi sağlayan, 1'i Gazimağusa, 1'i Beyarmudu, 3'ü Lefkoşa ve 1'i de Bostancı'da olmak üzere 6 sınır kapısı bulunuyor.
 

Bakan Saner asfalt çalışmalarını yerinde inceledi

Öte yandan, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, yarın açılışı yapılacak Yeşilırmak Sınır Kapısı'nda devam eden asfaltlama çalışmalarını dün yerinde inceledi. Bakan Saner, yarınki açılışa yetiştirilecek çalışmaları, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun özel talimatıyla yerinde incelediğini belirtti.

Saner, yaptığı incelemeler sonucunda çalışanların ciddi gayretleriyle kısa sürede tüm altyapı ve yol çalışmalarını yarına kadar tamamlayacakları düşüncesini dile getirdi. Sadece telekomünikasyon ihalesinin henüz sonuçlanmadığı için bölgede ilk etapta kablosuz hatlar kullanılacağını belirten Saner, telefon ve sınır kapısı altyapısının 1 milyon TL civarında bir maliyeti bulunduğunu, bu paranın tamamının Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği Yardım Heyeti tarafından karşılandığını söyledi.

Saner, Yeşilırmak Sınır Kapısının açılmasıyla KKTC'nin ulaşım kapılarına bir yenisinin daha ekleneceğini hatırlatarak, sınır kapısının hayırlı olmasını diledi. Yeşilırmak bölgesinde bir yandan asfaltlama çalışmaları yapılırken, bir yandan da yol güvenliğiyle ilgili çizim, bariyer kurulması ve tabela yerleştirilmesi işlemleri sürüyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler