Türkiye'nin ayıbı

Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, ''Kriz bahane edilerek, işten atma tehdidiyle ücretlerin düşürülmesi ve kölelik düzenine yaraşır çalışma biçimlerinin gündeme getirilmesi Türkiye'nin ayıbıdır'' dedi.

Yayınlanma: 28.10.2008 - 10:58
Abone Ol google-news

Türk-İş Başkanlar Kurulu, konfederasyon genel merkezinde toplandı. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, ülkeyi yönetenlerin, ülkenin gerçek gündemi olan ekonomik kriz, işsizlik, açlık ve yoksulluğun çözümünde yoğunlaşması gerektiğini söyledi.

 

'IMF bağımlılığından kurtulmanın tam zamanı'

Yaşananların ekonomik krizlerden en çok emek cephesinin etkilendiğini gösterdiğini vurgulayan Kumlu, krizin vurduğu tüm ülkelerde işsizliğin arttığını, toplumsal dengelerin bozulduğunu ifade etti. Krizin, Türkiye'de, ''kavga malzemesi'' olmaktan çıkarılması ve çözüme odaklanılması gerektiğini dile getiren Kumlu, ''Bunun için hükümetin değişik kesimlerden gelen seslere kulak vermesi gerekmektedir. Türkiye için IMF'ye bağımlı politikalardan kurtulup, istihdam yaratacak yatırım ağırlıklı politikalara yönelmenin, kayıt dışı ekonomiyi devre dışı bırakacak politikaları uygulamanın tam zamanıdır'' diye konuştu.

 

Türkiye'nin ayıbı

Türk-İş'in kıdem tazminatlarının ödenme biçiminin değiştirilmemesi konusunda azami hassasiyete sahip olduğunu vurgulayan Kumlu, ''Kriz bahane edilerek kıdem tazminatı müessesesinin farklılaştırılmasına ve işçilerden yapılan kesintileri de içeren İşsizlik Fonu'nun amacı dışında kullanılmasına Türk-İş'in onay vermesi mümkün değildir. Yine kriz bahane edilerek, işten atma tehdidiyle ücretlerin düşürülmesi ve kölelik düzenine yaraşır çalışma biçimlerinin gündeme getirilmesi Türkiye'nin ayıbıdır'' dedi.

 

İş sağlığı ve güvenliği kanunu

Çalışma hayatını düzenleyen yasaların TBMM'de genel kurul gündeminde olduğunu anımsatarak, tasarıların bu haliyle endüstri ilişkileri sistemine olumlu katkı sağlamayacağını savunan Kumlu, ayrıca iş sağlığı ve güvenliği kanununun ivedilikle çıkarılmasını istediklerini bildirdi.

 

Toplu iş sözleşmeleri

Mustafa Kumlu, toplantıda gelecek yıl 125 işletme ve iş yerinde 315 bin işçi için imzalanacak toplu iş sözleşmelerine ilişkin yöntem ve politikaları belirleyeceklerini, ekonomik kriz ile bunun çalışma hayatına yansımalarını değerlendireceklerini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler