Üzmez'e tartışmalı tahliye

14 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla yargılanan 76 yaşındaki Vakit Gazetesi Yazarı Htseyin Üzmez, Adli Tıp Kurumu'nun ''Çocuğun beden ve ruh sağlığının bozulmadığı'' yönendeki raporu doğrultusunda tahliye edildi. Rapor adli Tıp uzmanları ve psikiyatrların tepkisini çekti.

Yayınlanma: 28.10.2008 - 10:40
Abone Ol google-news

Bursa'nın Mudanya ilçesinde 26 Nisan'da düzenlenen operasyon kapsamında ''çocuğun cinsel istismarı'' suçundan Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Yazar Hüseyin Üzmez (76) ve 14 yaşındaki mağdure B.Ç'nin annesi olan Livaze Ç'nin tahliye edilmeleri kararlaştırıldı.

Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında, İstanbul Adli Tıp Kurumunca hazırlanan B.Ç'nin ''beden ve ruh sağlığının bozulmadığı'' yönündeki rapor doğrultusunda iki sanığın tutukluluk halinin kaldırılmasına karar veren mahkeme heyeti, Üzmez hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu.

Tutuklu sanıklar Üzmez ve Livaze Ç. ile Üzmez'in üç avukatının hazır bulunduğu duruşmada, Üzmez'in eşi Ayşe Üzmez ile akrabası olduğu bildirilen Şerif Aykız ve Mudanya'daki komşusu Ali Ersoy tanık olarak dinlendi.

Ayşe Üzmez'in ''suçla ilgili bilgim yok. B.Ç'nin teyzesiyle de görüştüm. O da bana böyle bir suçun olmadığını söyledi. Başka bilgim yok'' derken, diğer tanıklar da olayla ilgili bilgilerinin olmadığını söylediler.

Üzmez'in avukatları ise Bursa Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesindeki bir yurda yerleştirilen ilköğretim 8. sınıf öğrencisi B.Ç. için İstanbul Adli Tıp Kurumundan gönderilen raporda ''çocuğun beden ve ruh sağlığının bozulmadığı'' nın anlaşıldığını belirterek müvekkillerinin tahliye edilmesini istedi.

Livaze Ç. ise ''Okula giden çocuklarım var. Evime gitmek istiyorum'' diyerek tahliye edilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, İstanbul Adli Tıp Kurumunca hazırlanan ve mahkemeye dün ulaşan ''B.Ç'nin beden ve ruh sağlığının bozulmadığına oy birliği karar verilmiştir'' ibaresinin yer aldığı rapor doğrultusunda ''suç vasfının değiştiğini'' dikkate alarak sanıkların tahliye taleplerini kabul etti.

Üzmez hakkında ''yurt dışına çıkış yasağı'' koyan mahkeme heyeti, 1994 yılında İnegöl Devlet Hastanesinde dünyaya geldiği bildirilen mağdure B.Ç'nin doğumuyla ilgili kayıtların bulunaması nedeniyle, B.Ç'nin tam teşekküllü bir hastanede kemik ölçümü yapılarak gerçek yaşanın tespit edilmesine de karar verdi.

Üzmez, tahliye kararı üzerine mahkeme heyeti başkanı Kadir Ünal'a hitaben, ''Allah sizden razı olsun. Adaletin yerini bulacağına inanıyorum. Şöhretli bir insanım, bunun cezasını çekiyorum'' dedi.

 

Uzmanlar tepkili

Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez (76) davasında tutulan İstanbul Adli Tıp Kurumu Raporu; bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şevki Sözen, “Raporun yeterince sağlıklı tutulduğunu düşünmediğini” belirtirken, Prof. Dr. Özcan Köknel de “Bu anlayışın, mağdurun ömür boyu işkenceye mahkum etmek anlamına geldiğini” söyledi.
Prof. Köknel, Türkiye’de halihazırda yaygın olan “duygusal ve cinsel işlevsel bozuklukların” bu tür raporlarla toplumun her kademesinde artarak yaygınlaşacağı uyarısında bulundu. Vakit yazarı Üzmez’in ilişkiye girdiği 14 yaşındaki B.Ç’nin ruhsal ve bedensel sağlığının bozulmamasının “mümkün olmadığını” ifade eden İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Sözen ise “Bugüne kadar bana gelen 15 yaş altı tecavüz vakalarında duygusal ve bedensel sağlığın bozulmadığına ilişkin bir rapor tutmadım. Üzmez davası raporunun sonucunu duyunca hayli şaşırdım ve ‘keşke üzerinde daha titizlikle durulmuş olsaydı’ diye düşündüm” dedi. Ruh Sağlığı Platformu tarafından yapılan açıklamada da, “Cinsel istismar ve tecavüz, mağdurlarının yalnızca bedenini, yalnızca namusunu değil ruhsal yapısını da zedeler. Üstelik beden iyileşir, ama cinsel istismarın ruhsal yapı üzerindeki etkisi ciddiye alınıp tedavi edilmezse yaşam boyu sürecek bir yara açılmış ve kişi bu yarayla kendi haline bırakılmış demektir ” denildi.



Olay

Bursa'nın Mudanya ilçesinde 26 Nisanda düzenlenen operasyonda, ilköğretim 8. sınıf öğrencisi B.Ç'ye (14) cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan Yazar Hüseyin Üzmez, Mudanya Asliye Ceza Mahkemesi'nce tutuklanmıştı.

B.Ç, annesi Livaze Ç'nin de tutuklandığı operasyonun ardından devlet tarafından koruma altına alınmış, Bursa Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesindeki bir yurda yerleştirilmişti.

Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 17 Eylülde görülmeye başlanan, Üzmez'in TCK'nın ''Çocukların cinsel istismarı'' suçunu içeren ilgili maddelerince, Livaze Ç'nin de Üzmez'e addedilen suçların yanı sıra TCK'nın ''Suça yardım etme'' hükmünü içeren ilgili maddesince 20 ile 25 yıl arasında hapis cezası talebiyle yargılandığı davanın ilk duruşmasında, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.

Üzmez'in dilekçeyle tahliye talebi de Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi ve bir üst mahkeme olan Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedilmişti.

Dva kapsamında B.Ç. için İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan istenen rapor, Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşmış, 17 sayfalık raporda çocuğun ''Beden ve ruh sağlığının bozulmadığı'' nın belirtildiği bildirilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler