Almanya Cumhurbaşkanı Alevi dedelerinin sordu

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un Türkiye temasları kapsamında kahvaltıda buluştuğu sivil toplum örgütü temsilcileriyle toplantısında gündemi ağırlıklı olarak Türkiye'de demokratikleşme süreci oluşturdu. Wulff, Alevilerin nasıl din eğitimi gördüğünü, Alevi dedelerinin nasıl yetiştiğini sordu.

Yayınlanma: 20.10.2010 - 11:47
Abone Ol google-news

Almanya Cumhurbaşkanı Wulff'un Türkiye temasları sürüyor. Wulff, bu sabah Sivil Toplum Geliştirme Merkezi temsilcisi Ayhan Bilgen, İnsan Hakları Ortak Platformu temsilcisi Feray Salman, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Uçan Süpürge temsilcisi Halime Güner ve Anadolu Kültür Derneği temsilcisi Osman Güner ile kahvaltıda biraraya geldi.

Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 1 buçuk saat süren kahvaltıda sivil toplum örgütü temsilcileri görüşlerini anlattı, Cumhurbaşkanı Wulff ise daha çok dinlemeyi ve not almayı tercih etti.

Toplantıda ağırlıklı olarak Türkiye'nin demokratikleşmesi süreci ele alındı. STÖ temsilcileri, Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde aldığı mesafeyi, demokratikleşme boyutundaki eksiklikleri Alman Cumhurbaşkanı'yla paylaştı. Türkiye'nin demokratikleşmesinin iki ülke ilişkileri açısından da, AB süreci açısından da önemli olduğu vurgulandı.

Toplantıda Alevilerin sorunları da gündeme gelirken zorunlu din derslerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen okutulmaya devam edildiği, Aleviliğe ilişkin ise bir ders verilmediği ifade edilirken Cumhurbaşkanı Wulff, Alevilerin Türkiye'de dini eğitimlerini nasıl aldığı ve referandum sürecinde tartışma konusu olan Alevi dedelerinin nasıl yetiştiğine ilişkin sorular sordu ve notlar aldı.

Çocuk gelinler Almanya'da da sorun

Türkiye'de kadın hakları konusunda yaşanan sorunlar da toplantıda konuşulurken kadın hakları konusunda yasal alanda önemli gelişmeler elde edilmesine karşın uygulamada eksiklikler olduğu kaydedildi. Toplantıda gündeme gelen "çocuk gelinler" konusunun Almanya'da da bir sorun olduğunu beliren Cumhurbaşkanı Wulff'un Almanya'da bu konuda önlem almak için çok çeşitli birimler kurulduğunu, ancak yeterli olmadığını, zorla evlilik ve çocuk gelinler konusunun daha uzun süreler gündemde tutulmasının çok doğru olduğunu söylediği öğrenildi.

Wulff'un, toplantıda Almanya'daki Türkiye kökenlilerin sorunlarını da bildiğini vurguladığı, Türkiye'nin de gelişen ve dinamik bir ülke olduğuna yönelik olumlu değerlendirmelerde bulunduğu kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler