Gül: Irak'a gideceğim

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu yıl sonunda ya da önümüzdeki yılbaşında Irak'a gideceğini açıkladı. Iraklı tüm gruplarla görüşülmesini baştan beri savunduğunu belirten Gül, “Yeni bir dönem başladığını söyleyebiliriz. Burada da herkesin dikkatli davranması gerekir” dedi. Gül, terör örgütünün son günlerde terörü tırmandırmasını Irak’la yakınlaşmadan duyduğu rahatsızlıktan kaynaklandığını belirtti.

Yayınlanma: 30.10.2008 - 07:36
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet resepsiyonunda bu yıl sonunda ya da önümüzdeki yılbaşında Irak’a gideceğini açıkladı.

 

'Yeni bir dönem başladı'

Son günlerde güneydoğuda bazı illerde yaşanan olayları yakından takip ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Endişe duyuyor musunuz?” sorusunu, “Evet, ancak bir ilin bir yerinde olan bu olayları her yerinde olay var gibi görmemek lazım” şeklinde yanıtladı. Irak’lı tüm gruplarla görüşülmesini baştan beri savunduğunu kaydeden Gül, “Yeni bir dönem başladığını söyleyebiliriz. Burada da herkesin dikkatli davranması gerekir” dedi.

 

'Türk halkı kızgın'

Cumhurbaşkanı Gül, ABD’li gazeteciler ile görüşmesinde de PKK’ye Kuzey Irak’ta kamp ve barınma fırsatının verildiği için Türk halkının “kızgın” olduğunu söyledi.

 

Gül-Bush görüşmesi

Gül, ABD’li gazetecilerle görüşmesinde Kuzey Irak’taki PKK varlığı konusunda ABD Başkanı George W. Bush’a söylediklerini de aktardı.

Washington Times Gazetesi, Ankara kaynaklı Ben Lando imzalı haberinde Türkiye’nin ABD’nin Irak’tan acele çekilmesi halinde oluşacak boşluğun olumsuz etkilerinden kaygı duyduğu belirtirken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ABD’nin Ankara eski Büyükelçisi Morton Abramowitz’in açıklamalarına da yer verdi. Gazeteye göre, Abdullah Gül, ABD gazetecileri, blogcuları ve düşünce kuruluşu analistleri için düzenlenen bir toplantıda Türkiye’nin, ABD’nin dış politikasının yönlerinin çoğu ile mutabık olduğunu söyledi. “Bu tür paralelliklerin çizilebileceği benzer ülkelerin olduğunu sanmıyorum” diyen Gül, Washington’un, Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmelerinden, Türkiye’nin Afganistan ile Pakistan arasındaki gerilimleri azaltma çabalarından ve Türkiye’nin Rusya ve İran ile olan bağlarından yararlandığını belirtti. Abdullah Gül ayrıca, Kuzey Irak’taki PKK varlığı konusunda ABD Başkanı George W. Bush’a şu soruyu sorduğunu hatırlattı: “Toplantılarımızda Başkan Bush ile konuştuğumda o'na sordum: ‘Meksika ile sınırınızın Meksika tarafında terörist kamplara izin verilse nasıl hissederdiniz? Nasıl hissederdiniz eğer bu kampların orada bulunmasına izin verilse ve bu kamplardaki teröristlerin ABD’nin içinde saldırı gerçekleştirmesine izin verilseydi? Ne hissedersiniz?'

 


'PKK yine Türkiye için büyük mesele haline geldi'

Bu arada, ABD eski Büyükelçisi Morton Abramowitz, “Türkiye, istikrarlı bir Irak için hayati önem taşıyor. Türkiye, Irak’ın bir arada tutulmasına çok odaklanıyor, bu konuda yaptığımız her şeyde bizimle beraber ve ABD kuvvetlerinin ayrıldığını görmekten nefret eder” görüşlerini dile getirdi. “Olaylar ve önemli kayıplardan dolayı PKK yeniden Türkiye için büyük bir mesele haline geldi” diyen Morton Abramowitz, Türkiye’nin kısa bir süre önce Irak liderleri ve Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile de görüşmek üzere Bağdat’a Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik’in başkanlığındaki bir heyet göndermesini değerlendirirken de Türkiye’nin Bağdat’a bir heyet göndermesinin “praktik” olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler