Doğal güzelliklerin kenti: Muğla

İklimi, doğal güzellikleri ve binlerce yıl önceye dayanan tarihi geçmişiyle Muğla, tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Bir açık hava müzesi görünümünde olan Muğla, deniz ve güneşinin yanı sıra yelken, yat turizmi, bisiklet ve rafting etkinlikleri nedeniyle turistler tarafından tercih ediliyor.

Yayınlanma: 30.10.2008 - 08:48
Abone Ol google-news

Muğla, iklimi, doğal güzellikleri ve binlerce yıl önceye dayanan tarihi geçmişiyle, tüm dünyanın ilgisini çekiyor.

Sonbahar mevsiminin yaşandığı bugünlerde, denize girmek, gizemli bir tarih yolculuğu yapmak ve doğa ile baş başa kalmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin büyük bir bölümü Muğla'nın Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Datça ilçeleri ile Ölüdeniz ve Dalyan beldelerini tercih ediyor. Tarihin en eski şehirlerinden biri olan Muğla'da turistlerin ilgisini çekecek Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan çok sayıda eser ve antik kentler ile ören yerleri yer alıyor.

Muğla'da tatil yapan turistlerin büyük bir bölümü deniz ve güneşi tercih ederken, bölgede tarih yolculuğuna çıkan turistlerin en gözde rotaları şöyle:
''Beçin Kalesi, Bodrum Kalesi, Keramos Kalesi, Marmaris Kalesi, Bodrum'daki Mausoleum (Dünyanın yedi harikasından biri sayılan anıt) Mars Tapınağı, Myndos şehri harabeleri, antik Knidos şehri harabeleri, Amos şehri harabeleri, Telmessos şehri harabeleri, Caunus şehri harabeleri, Patara harabeleri, Labranda harabeleri, Pınara harabeleri, Strantonikeia harabeleri, Lidya kaya mezarları, Lagina Antik Kenti, Leton Tapınağı, Bodrum Müzesi (dünyanın en zengin sualtı eserleri bulunan müzede Karyalılara ait zengin eserler yer alıyor).''


Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kenti'ne yerli ve yabancı turistler Dalyan'dan yapılan tekne seferleriyle gidebiliyor. Tekneyle ören yeri iskelesine ulaştıktan sonra on dakikalık yürüyüşle Kaunos Antik Kenti'ne ulaşılıyor. Denizden yatla gelenler Delikli Ada çevresinde demirleyip tekneyle kanalı izleyerek iskeleye çıkabiliyorlar.

Kaunos, tarihte ticari açıdan önemli bir liman kenti olarak biliniyor. Zamanla denizin alüvyonlarla dolmasıyla bölge liman özelliğini kaybetti. Perslerin Anadolu'yu bütünüyle ele geçirmesi üzerine kent Mausolos'un yönetimine girdi. MÖ. 334'de İskender'in Persleri yenmesi üzerine kent önce Prenses Ada'nın sonra Antigonos'un daha sonra Ptolemaios'un yönetimine girdi.

 

Kayaköy

UNESCO tarafından ''Dünya Dostluk ve Barış Köyü'' ilan edilen Fethiye-Kayaköy, yerli ve yabancı turistlerden ve fotoğraf sanatçılarından yoğun ilgi görüyor. Tarihi köyün bulunduğu noktaya araçlarla ulaşan turistler, bölgede görev yapan rehberlerle tarihi evleri yakından inceleme fırsatı buluyorlar. Tarihi M.Ö. 3000'li yıllara kadar uzanan Kayaköy'den bugüne, Antik Likya Uygarlığı'na ait lahit ve kaya mezarlar ulaşabilmiş.

Kayaköy'ü 2008 yılının 9 aylık bölümünde 55 bine yakın yerli ve yabancı turist ziyaret etti.


''Doğal güzellikler"

Muğla'nın Akdeniz ve Ege denizlerinde bin 124 kilometre uzunlukta kıyısı bulunuyor. Bu kıyılar dünyanın en girintili çıkıntılı kıyıları olup, irili ufaklı yüzlerce koy, körfez, burun, adacık ile Bodrum, Fethiye, Marmaris ve Güllük limanları yer alıyor.

Gökova Körfezi: Dünyada bir eşi bulunmayan bu körfezin kıyıları orman ve meyve bahçeleriyle sanki dantel gibi örülmüş. Kıyıları, kumsalları, adacıkları ve manzarası ile Muğla'nın ve dünyanın en güzel köşelerinden biri.

Ölüdeniz: Fethiye'ye yaklaşık 15 dakika mesafede, denizi çok berrak. Yatların ölü denize girmesi çevre kirliliğini önlemek amacıyla yasak. Ölüdeniz'de bulunan bin 800 metre rakımlı Babadağ'da yılın dört mevsimi yamaç paraşütü yapmak mümkün.
Kelebekler Vâdisi: Fethiye'de bulunan vadide bahar aylarında rengarenk binlerce kelebek görmek mümkün.


Dalyan Kanalı ve İztuzu Plajı

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı bir belde olan Dalyan, milyonlarca yıldan beri sürmekte olan tektonik hareketler sonucunda oluşan Dalyan deltası ile dünyanın ender eko sistemlerinden birisi.

Doğusunda ve batısında ormanlarla kaplı dağlar ile sınırlanan Dalyan deltası, Köyceğiz gölünü denize bağlayan 12 kilometre uzunluğundaki kanalda sazlıklarla inanılmaz güzellikte bir labirent görünümünde.

Dalyan kanalının denize ulaştığı yerde İztuzu Plajı bulunuyor. İztuzu plajı yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda ve med-cezir (gel-git) akıntılarından dolayı kum yer değiştiriyor. Plaj, dünyaca ünlü caretta-carettaların üreme alanı olma özelliğine de sahip.
Dalyan'a gelen turistler, Kaunos Antik Kenti'nin uzantısı olan ve halk arasında ''Kral Mezarları'' olarak bilinen 167 tane kaya mezarını da ziyaret ediyor.


Muğla'da yat turizmi

Bin 124 kilometrelik sahil bandında 131 adet birbirinden güzel koy bulunan Muğla, ''yat turizmi'' açısından dünyanın önemli kentlerinden birisi durumunda.
Yat turizmi konusunda, Göcek, Fethiye, Marmaris, Dalaman, Ekincik, Datça, Hisarönü, Gökova ve Bodrum, önemli mesafe almış durumda. Marmaris'te bulunan 3 marina yaklaşık 3-4 bin yat kapasitesine sahip. Göcek'teki 4 marinada ise yaz kış en az bin tekne bulunuyor. Yapılan tespitlere göre, Bodrum, Marmaris, Yalıkavak, Turgutreis, Fethiye ve Göcek'teki marinalara her yıl 100 binden fazla tekne giriş çıkış yapıyor.


İngilizlerin Muğla sevgisi

Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Marmaris, Fethiye, Bodrum, Dalaman ve Datça gibi önemli turizm merkezlerinin bulunduğu Muğla'ya eylül ayına kadar hava ve deniz yoluyla gelen yabancı turist sayısının, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 12 artarak 2 milyon 661 bin 186'ya ulaştığını söyledi.

Altıparmak, kente gelen turistlerden 1 milyon 304 bin 528'inin Dalaman, 930 bin 760'ının Milas-Bodrum hava alanlarından, 325 bin 898'inin de Marmaris, Bodrum, Fethiye, Datça, Güllük, Turgutreis ve Yalıkavak'taki deniz gümrük kapılarından giriş yaptığını ifade etti.
Yabancı turistler arasında İngilizlerin 1 milyon 160 bin 25 kişiyle ilk sırada yer aldığına işaret eden Altıparmak, İngilizleri 200 bin 122 kişiyle Hollandalı, 173 bin 317 kişiyle Alman, 163 bin 450 kişiyle Rus ve 132 bin 277 kişiyle de Belçikalı turistlerin izlediğini kaydetti. Vali Altıparmak, bu yıl sonuna kadar 3 milyon yabancı turist hedefinin aşılabileceğini belirtti.

Tatilde deniz kıyısında dinlenmeyi, golf, yat ve dalış gibi etkinlikleri seven, sağlık turizmini tercih eden turistleri, sıcak iklim, kültür, tarih ve doğal güzellikler ile uygun fiyatlar etkiliyor. Bunlar aynı zamanda turistlerin Muğla'ya gelmelerindeki en önemli sebepler.
Temmuz-eylül arası, Noel Tatili ve Paskalya'da tatile çıkan İngilizlerin yüzde 60'ından fazlası Muğla, yüzde 15'i İstanbul, yüzde 12'si Antalya'da tatil yapıyor. Paket turla her şey dahil otellerde ortalama 10 gün kalan İngilizler, diğer ülkelere göre Türkiye'de daha çok harcama yapıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler