85. yıl gururu

Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta geniş katılımlı törenlerle coşkuyla kutlandı. Yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında birlik beraberlik mesajları verildi. Gül'ün Köşk'te, Başbuğ'un ise Merkez Orduevi'nde davet vermesi dikkat çekti.

Yayınlanma: 30.10.2008 - 09:36
Abone Ol google-news

Coşku akşam doruğa ulaştı

Cumhuriyet Bayramı’nda resmi törenin ardından yurttaşlar Anıtkabir’e aktı. Yüz binlerce kişi Atatürk’ün mozolesini kırmızı-beyaz karanfillerle donattı. Tüm kentlerde törenlere katılım önceki yıllara oranla çok yüksek oldu. Cumhuriyetin 85. yıl coşkusu akşam saatlerinde gerçekleştirilen fener alayları, konserler ve havai fişek gösterileriyle doruğa ulaştı.

Yaralı komutan törende

Atatürk Kültür Merkezi’ndeki tören Cumhurbaşkanı Gül’ün Genelkurmay Başkanı Başbuğ ile birlikte geçit törenine katılan birlikleri selamlamasıyla başladı. Hakkâri’de 2 hafta önce teknik nedenlerle kırıma uğrayan helikopterden ağır yaralı olarak kurtulan 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük de törenlere katıldı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı başkentte coşkuyla kutlandı. Anıtkabir yurttaşların akınına uğrarken genci yaşlısı binlerce yurttaş, Atatürk’ün mozolesini kırmızı-beyaz karanfillerle donattı.

Kutlamalar kapsamında dün ilk tören Anıtkabir’de gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkânı, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine geldi. Gül, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladıktan sonra tören alanındaki TSK mensupları ve öğrenciler, mozolenin önünden saygı geçişi yaptı. Anıtkabir’deki törene, Gül’ün yanı sıra, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

Yurttaş Ata'sına koştu

Resmi törenlerin ardından Anıtkabir yurttaşların ziyaretine açıldı. Ankara dışından otobüslerle gelenlerin de aralarında bulunduğu binlerce yurttaş, Atatürk’ün mozolesine kırmızı-beyaz karanfiller ve çiçeklerle donattı.

Ziyaretçi akını nedeniyle Anıtkabir’in her iki kapısı ile müze ve mozole önünde kuyruk oluştu.

Anıtkabir’deki törenin ardından TBMM’ye geçen Gül burada kutlamaları kabul etti. Meclis’teki kutlamalara CHP lideri Baykal ve CHP’li vekiller geçen yıl olduğu gibi bu yıl da katılmadı. RTÜK Başkanı Zahid Akman çıkışta gazetecilerin, malvarlığıyla ilgili sorularına, “İyi bayramlar” diyerek yanıt vermedi. Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) tören saat 11.00’de Gül’ün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ile birlikte geçit törenine katılan birlikler ve yurttaşların bayramını kutlamasıyla başladı. Başbakan Erdoğan AKM’deki törene Pakistan Başbakanı Seyid Yusuf Rıza Gilani ile birlikte gelirken 30 Ağustos’taki kutlamalara protokol sıralamasına tepki göstererek katılmayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, dünkü törende TBMM Başkanı Toptan’ın yanında yer aldı.

Törende Cumhurbaşkanı ve hükümet üyelerinin eşleri de yoktu. Törende öğrenciler şiirler okudu ve halk oyunları gösterisi yapıldı. Bu sırada, THK paraşütçüleri atlayışlarını gerçekleştirdi. Daha sonra TSK’ye bağlı birlikler, kamu kurum ve kuruluşları ile öğrencilerinin katımıyla geçit töreni yapıldı. Törende Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı “Türk Yıldızları” da gösteri sundu.

Baykal'dan yazılı açıklama

CHP lideri Baykal törenlerin ardından yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “İçinde bulunduğumuz koşullarda, yani hukukun ve Cumhuriyet değerlerinin hızla aşındırılıp yozlaştırıldığı bir dönemde yapılan kutlamaların Anıtkabir ziyareti ötesinde bir cumhuriyet kutlaması şartlarını ve anlamını taşımadığı düşüncesindeyim. Bu nedenle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sadece Anıtkabir’e giderek Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’e şükran ve saygılarımı sundum.”

CUMOK’lar bir araya geldi

Ankara Cumhuriyet Okurları (CUMOK), Cumhuriyetin 85. yılını önceki gün düzenledikleri “Cumhuriyet Balosu”yla kutladı. Kavaklıderem Derneği tarafından düzenlenen kutlamalarda ise Ankara Köroğlu ve Oran Leo Kulüpleri üyeleri ile Bilkent ve Hacettepe üniversitesinden öğrenciler, Arjantin ve Tunalı Hilmi caddelerindeki ağaçları kırmızı-beyaz kumaşlarla süsledi. Kuğulu Park’ta bayraklar dağıtıldı ve marşlar söylendi. Gazetemiz Ankara Temcilciliği’nde minikler için sihirbazlık gösterileri ve oyunların gerçekleştirildiği “Cumhuriyet Balosu” düzenlendi.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Çankaya Köşkü’nde iki ayrı resepsiyon verdi.

Gündüz düzenlenen ve eşlerin davet edilmediği resepsiyona siyasiler ve askerler katıldı. Meclis’in açılış resepsiyonuna DTP’yi protesto ederek gelmeyen askerler, DTP’li milletvekillerinin de yer aldığı Çankaya Köşkü’ndeki 29 Ekim Resepsiyonu’na katıldılar. Cumhurbaşkanı Gül’ün akşam saatlerinde verdiği resepsiyonun dışında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da bir ilki gerçekleştirerek Merkez Orduevi’nde 29 Ekim Resepsiyonu vermesi dikkat çekti.

Gündüz saatlerinde düzenlenen ilk resepsiyonda siyah takım elbise giyen Gül, Köşk’ün Büyük Resepsiyon Salonu girişinde davetlilerle tek tek tokalaştı. Resepsiyona TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, bazı rektörler, yabancı misyon şefleri, Türkiye’deki azınlık cemaatlerinin dini temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

1170 kişinin davet edildiği resepsiyona, yurtdışında olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner katılmadı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ile DSP’li milletvekilleri resepsiyona katılmadı. CHP’den sadece Şükrü Elekdağ resepsiyonda yer aldı.

Gül’ün akşam verdiği ikinci resepsiyonda ise “türban şov”u yaşandı. Resepsiyonda Cumhurbaşkanı Gül’ün smokin, Hayrünnisa Gül’ün de lacivert döpiyes giydiği görüldü. Davetliler arasında TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi ile çok sayıda bakan ve milletvekili de yer aldı. Resepsiyona, bazı bakanlar eşleriyle birlikte katıldı.

Resepsiyonda, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın eşi Zeynep Babacan’ın da aralarında bulunduğu toplam 18 türbanlı dikkat çekti. Resepsiyona iş, spor ve sanat dünyasından da çok sayıda isim katıldı.

‘Yeni iklim oluşturduk"

Resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, terör konusunu değerlendirildiklerini belirterek “Bu konuda yeniden mobilize olmak lazım” dedi. Herkesin sağduyulu olması gerektiğini ifade eden Gül, terörle ilgili bir zirve toplamayı düşünüp düşünmediği sorusunu ise “Milli Güvenlik Kurulu’nda bunları konuşuyoruz” diye yanıtladı. Ekonomik kriz konusunda da panik yapmamak gerektiğini aktaran Gül, “Dikkatli olmak lazım. Merkez Bankası gayet dikkatli” diye konuştu. Gül, “Ermenistan konusunda, sınırın açılması da dahil, somut adım bekleyip beklemediğinin” sorulması üzerine şunları söyledi: “Bu işe yapıcı bir şekilde bakmak, desteklemek lazım. O ziyarette de benim ortaya koyduğum şey, yeni bir iklim oluşturmak. Bunu herkesin desteklemesi lazım.”
 

Komutanlar Merkez Orduevi'ne eşleriyle gitti

Gül’ün akşam saatlerinde verdiği resepsiyonun dışında, Genelkurmay Başkanı Başbuğ da bir ilki gerçekleştirerek Merkez Orduevi’nde 29 Ekim Resepsiyonu verdi. Merkez Orduevi’ndeki resepsiyona kuvvet komutanları ile Ankara

Garnizonu’na bağlı subay ve astsubaylar davet edildi. Resepsiyona komutanların eşleriyle katılmaları dikkat çekti.

 

Yurtta şenlik havasında bayram

Yurtta şenlik havasında bayram Yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında birlik beraberlik mesajları verildi.

ADANA: Adana’daki törenlere katılım önceki yıllara oranla çok yüksek oldu. ADD ve ÇYDD, gazetemizin “Cumhuriyet aydınlıktır” manşetli dünkü sayısını taşıdı. Uğur Mumcu Meydanı’ndaki resmi törende konuşan Vali İlhan Atış’ın isteği üzerine törene katılan yurttaşlar el ele tutuştu. Atış, “Türk ulusu birlik ve beraberlik içinde Cumhuriyet’in ilelebet yaşamasını sağlayacaktır” dedi.

ANTALYA: Vali Alaaddin Yüksel törende yaptığı konuşmada “İçeriden ve dışarıdan zarar geldiğinde, topraklarımızı vatan yapmayı da destan yazmayı iyi biliriz. Sabrımız zorlandığında yeni destanların nasıl yazılacağını herkesten iyi biliriz” dedi.

BURSA: Törenlere halk büyük ilgi gösterdi. CHP’li Nilüfer İlçe Belediyesi ise Cumhuriyet’in 85. yıldönümü nedeniyle 50 bin Atatürk posteri dağıttı.

DİYARBAKIR: Valilik önünde düzenlenen törenlerde konuşmaların ardından geçit töreni yapıldı. Askeri birliklerin geçişine F-16 uçakları da eşlik etti. DTP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir törenlere katılmadı.

ESKİŞEHİR: Atatürk Bulvarı’nda coşkuyla kutlanan törenlere yurttaşlar büyük ilgi gösterdi. Bulvar boyunca yurttaşlar ev ve işyerlerine Türk bayrağı astı. Tramvaylara da “Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun” yazılı dövizler asıldı.

KAYSERİ: Hakkâri’de 2 hafta önce bindiği helikopter teknik nedenlerle kırıma uğrayan 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük de Kayseri’deki törenlere katıldı. Küçük, sağ ayağındaki çatlak nedeniyle aksayarak yürüdü.

İSKENDERUN: Atatürk Bulvarı’ndaki törenlerde coşku vardı. Kaymakam Cengiz Horozoğlu, “Irkçılık ve buna bağlı bağnazlık ülkenin temellerine yerleştirilmiş dinamitler kadar yıkıcı ve zararlı olur” dedi.

HAKKÂRİ: Şehir Stadyumu’nda yapılan kutlamalar sırasında kentte geniş güvenlik önlemleri alındı.

Cumhuriyet’in 85. yılı yurt genelinde törenlerle kutlanırken bazı yerlerde de “bildik” görüntüler yaşandı. Kutlamalara, Ayvalık, Akçaabat ve Amasya’da “türban şov”, Isparta ve Kırklareli’nde Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) yasağı, Turgutlu’da ise bayrak krizi gölge düşürdü.

Türbana tepki

AYVALIK’ta Hüsnü Uğural Stadı’nda etkinlikler gerçekleştirildi. Binlerce yurttaşın katıldığı törende, Ata’yı Anma Kros Yarışması’nda dereceye girenlere ödül vermek için Garnizon Komutanı Albay Gürsel Işık çağrıldı. Türbanıyla kürsüye çıkan imam hatipli Nuriye Memiş (18) adlı kızı gören Işık, “Bu ne rezalet?” diyerek ödülü vermeden yerine döndü. Tribünler alkışlarla olayı protesto etti. Türbanlı kızın, yarışmada başının açık olduğu öğrenildi. Kaymakam görevliler hakkında soruşturma açılacağını kaydetti.

Trabzon'un Akçaabat ilçesindeki törenlere Merkez İlköğretim Okulu’ndan öğretmenler N.A, N.K. ve F.T. okul ve Fatih Stadyumu’ndaki törenlere türbanlarıyla katıldı.

Isparta Valiliği’nin düzenlediği yürüyüşün programında “kamu kuruluşlarının ve kamu yararına çalışan derneklerin geçiş törenine katılabilecekleri” ifadesinin yer almasına karşın, valilik Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Isparta Şubesi üyelerinin yürüyüşe katılmalarına izin vermedi. ADD Isparta Şube Başkanı Mahmut Özyürek uygulamanın “siyasal” olduğunu belirterek Isparta Valisi Şemsettin Uzun hakkında bugün suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Kırklareli Valiliği de Kırklareli ADD’nin Cumhuriyet yürüyüşü düzenlemesine izin vermedi. Ancak ADD’nin “izinsiz” olarak düzenlediği etkinliğe katılan yaklaşık 2 bin kişi Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak ellerinde Türk bayraklarıyla Karaumur ve İstasyon caddelerini geçerek festival alanına geldi. ADD Kırklareli Şube Başkanı Emine Turhan, “Bu ülkenin aydınlık insanları, özgür yurttaşları, cumhuriyetçileri, devrimcileri var oldukça, Mustafa Kemal’in Cumhuriyeti de sonsuza kadar var olacak” dedi.

Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, Dereköy Sağlık Ocağı’nda görevli bir doktoru gece yarısı lojmanda ziyaret ettiğine ilişkin iddiayı TBMM gündemine taşıyan CHP’li Turgut Dibek’i, protokol tribününde ikinci sıraya attı. Dibek, törene katılanların alkışları arasında protokol tribününden ayrıldı ve törenleri halkın arasında izledi.

Tekirdağ’daki törenlere imam hatip lisesi kız öğrencileri katılmadı. Tekirdağ Milli Eğitim İl Müdürü Üner Dilek, konuyla ilgili bilgisi olmadığını belirtti. Okul yönetiminin askeri yetkililerin türbanlı öğrencilere  tepki göstermesinden çekinerek 100 kız öğrenciyi törene getirmediği ileri sürüldü.

Yırtık bayrak

Turgutlu’da 50. Yıl Alanı’nda gerçekleştirilen kutlamalar sırasında, çevredeki yüksek apartmanların çatı katlarından havaya paraşütlü Türk bayrakları bırakıldı. Yurttaşlar, bazı bayrakların parçalanmış olmasına tepki  gösterirken Turgutlu Kaymakamı Sadettin Kalkan “Bunda bir art niyet yok” dedi.

Amasya’da özel bir kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler, törenlere katılmayarak türbanlarıyla tribünlerde oturdu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki hiçbir DTP’li belediye başkanı ise Cumhuriyet’in 85. yıl kutlamalarına  katılmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler