"Türkiye krizden nasibini alıyor"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, dünyayı sarsan küresel fianansal kriz nedeniyle Türkiye'nin yara aldığını vurguladı. Akyıldız, Türkiye'nin krizle ilgili ciddi hiç bir önlem almadığını belirterek "Ülkemiz, bir kriz anında en az 100 milyar dolar kaybedecektir. Bu miktarda bir parayı kaybetmeye ne devletimizin ne de milletimizin tahammülü yoktur'' dedi.

Yayınlanma: 30.10.2008 - 10:25
Abone Ol google-news

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, küresel ekonomik krizden çıkışın reçetesinin, ''bilinçte ve eylemde topyekun ekonomik seferberlik olduğunu'' söyledi.
Akyıldız, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bütün dünyanın, okyanus ötesinde ortaya çıkan ve önüne gelen tüm ülke ekonomilerini alt üst eden bir krizle sarsıldığını belirterek, içinde bulunulan durumun, 1929 yılında yaşanan ekonomik krizden daha vahim olduğunu savundu.

Kriz etkilediği ülkelerde telafisi uzun yıllar sürecek bir tahribat yarattığını ifade eden Akyıldız, ''Ne yazık ki, Türkiye'de bu krizden nasibini almaktadır. Dileğimiz, bu krizi en hafif hasarla atlatabilmektir'' dedi.

Krizin ABD ve AB'deki boyutunun 3,5 trilyon doları bulduğunu kaydeden Akyıldız, ''Büyük kriz bu değil, kapıda bekliyor'' diye konuştu. Tüm dünyada çeşitli önlemler alınırken Türkiye'nin krizle ilgili ciddi hiç bir önlem almadığını ileri süren Akyıldız, şunları kaydetti: ''Ekonomik kriz yavaş yavaş ülkemizi etkilemeye başlamışken, görünen gelecekte yaşayacağımız en büyük risk daha yüksek reel faizler, daha fazla cari açık ve daha fazla borçlanma olacaktır. Ülkemiz, bir kriz anında en az 100 milyar dolar kaybedecektir. Bu miktarda bir parayı kaybetmeye ne devletimizin ne de milletimizin tahammülü yoktur.''


''Ekomoide olağanüstü hal ilan edilmeli"

''Krizden çıkışın reçetesinin bilinçte ve eylemde topyekun ekonomik seferberlik olduğunu'' söyleyen Akyıldız, hükümetin özellikle dar ve sabit gelirlilerinin alım gücünü yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

Halk Bankası ve Ziraat Bankası'nın özelleştirilmesinden derhal vazgeçilmesini isteyen Akyıldız, uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatının 150 dolardan, 70 dolar seviyelerine indiğini, bu nedenle benzin, mazot ve doğalgaz fiyatlarında en az yüzde 20 oranında indirim yapılması gerektiğini öne sürdü.

Akyıldız, Ekonomik ve Sosyal Konseyin acilen toplantıya çağrılarak yapılacak çalışmalarda toplumsal konsensüsün inşa edilmesinin önemine işaret etti.
''Yolsuzluğa ve kayıt dışına karşı tavizsiz tutum sergilenmeli, israfın önlenmesi için aşırı lüks tüketimden kaçınılmalı'' diyen Akyıldız, tasarrufların yastık altında değil, finans kuruluşlarında değerlendirilerek, atıl paranın piyasalara dönmesinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Öncelikle ''ekonomide olağanüstü hal'' ilan edilmesi gerektiğini savunan Akyıldız, Türkiye Kamu-Sen'in, ''kapıdaki ekonomik buhranın'' mümkün olan en az zararla atlatılması için yapılacak her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduğunu bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler