"Şartla salıverme af değil"

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifinin, “af” niteliği taşımadığını “şartlı salıverme” koşullarındaki haksızlığın giderilmesini amaçladığını söyledi. Üskül’ün hazırladığı yasa teklifiyle, hakkında mahkumiyet kararı verilen kişiler, Yargıtay’dan dosyalarının gelmesi beklenmeden şartla salıverilmelerini düzenliyor.

Yayınlanma: 30.10.2008 - 14:16
Abone Ol google-news

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanununda değişiklik öngören yasa teklifin, “af”, “kısmi af”, “üstü örtülü” af niteliği taşımadığını, şartlı salıverme koşullarındaki bir haksızlığın giderilmesini amaçladığını söyledi.

Üskül, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında geçen yasama yılında hazırladığı ve bu yasama yılında TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifi ile ilgili açıklama yaptı.

 

"Teklif adil yargılanma hakkını getirecek"

Üskül, şu bilgileri verdi: "Hiç bir biçimde af söz konusu değildir. Hükümlüler yasanın öngördüğü kurallar çerçevesinde şartlar yerine gelmişse, ‘şartla salıverme’ hakkından yararlanırlar. Yalnız bunun için hükmün kesinleşmesi gerekir. Yani alt derece mahkemesi mahkumiyet kararı verdikten sonra bunun Yargıtay tarafından da eğer Yargıtay’a götürülmüşse onaylanması gerekir. Yargıtay henüz bir karar vermemişse, ‘şartla salıvermeden’ yararlanmak mümkün değildir. Yargıtayımızın iş yükü dikkate alındığında dosyaların incelenmesinde gecikmeler olabilmektedir. Eğer karar kesinleşseydi şartla salıverme hakkına sahip olan kişiler, Yargıtay’da dosyaları incelenemediği için kişiler bu haklarından yararlanamamaktadır. Bu da bir eşitsizlik doğurmaktadır. Aynı zamanda adil yargılanma hakkını kullanabilir hale getirmek amacıyla hazırlanan bir tekliftir.”

Hakkında mahkumiyet kararı verilen ve Yargıtay tarafından onaylanmamış ancak, şartla salıverme şartlarını yerine getirmiş kişilerin bu haktan yararlanmalarını sağlayacak bir değişiklik olduğunu belirten Üskül, “Bunun dışında bir sonuç doğuramaz hazırlanan teklif. Cezanın süresinde herhangi bir indirim söz konusu değildir. Zaten yararlanabileceği hakkı yargılamadaki bir geçikmenin önüne geçilmeyi hedeflenen bir tekliftir. Bazı yayın organlarında çıkan “af” haberleri doğrultusunda bu açıklamayı yapmak durumunda kaldım” dedi.

 

Teklif ne getiriyor

Üskül’ün hazırladığı yasa teklifiyle; hakkında mahkumiyet kararı verilen kişiler, Yargıtay’dan dosyalarının gelmesi beklenmeden şartla salıverilmelerini düzenliyor. Düzenleme ile dava süreci bitmemiş dahi olsa bir mahkum, şartlı salıverme hakkına sahip olmuşsa, bu haktan yararlanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon