'Türk siyaseti adına talihsizlik'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Omurgasız" yorumuna sert çıktı. Erdoğan Gebze'den Kılıçdaroğlu'na verdiği yanıtta, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanına düzeysiz şekilde hitap eden son derece nezaketsiz bir üslup kullanan politikacı profili Türkiye adına Türk siyaseti adına talihsizliktir, bir yüz karasıdır" dedi.

Yayınlanma: 28.10.2010 - 12:46
Abone Ol google-news

Ulaştırma Bakanlığı'nın öncülüğünde 6 büyük firmanın konsorsiyumu ile yapımına başlanacak olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu temel atma töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleştirildi. Prensip olarak temel atma törenlerine katılmadığını ancak Türkiye'nin iki büyük ili İstanbul ve İzmir'i birbirine bağlayacak olan bu yol için temel atma törenine katıldığını ifade eden Erdoğan, "Yakın tarihimizde temel atma törenlerinin nasıl istismara ve göz boyamaya dönüştüğünü, atılan temellerin halkımız nezdinde nasıl hayal kırıklıkları ile sonuçlandığını hatırlıyoruz. Temel atmalara değil açılışlara katılıyor, başlangıçlarla değil sonuçlarla ilgileniyoruz. Ancak elbette bugün gerçekleştirdiğimiz temel atma töreni büyük bir istisna teşkil ediyor. Bugün burada Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden birine daha startı veriyoruz. Bu büyük proje ile yarın kuruluşunun 87. Yıl dönümünü milletçe kutlayacağımız Cumhuriyetimizi taçlandırıyor, ülkemize adeta bayram hediyesi sunuyoruz" dedi.

Konuşmasında Ziya Paşa'nın "aynası iştir kişinin, lafa bakılmaz" sözlerini de hatırlatan Erdoğan, kendilerinin gündeminde Marmaray gibi üçüncü köprü gibi konuların olduğunu ancak muhalefet partilerinin başka şeylerle ilgilendiğini söyledi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki grup konuşmasında kullandığı "Omurgasız" ifadesine sert çıkan Erdoğan şunları söyledi: "Ankara'nın sığ gündemine takılıp kalsaydık, seviyesiz üsluba takılıp kalsaydık 8 yıl boyunca ne bu eserleri bu hizmetleri milletimize kazandıramazdık. Türkiye'de iktidar oldukları dönemlerde taş üstüne taş koyamayanlar hizmet üreten eser üreten iktidarı engellemek yavaşlatmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bizim dilimizde Marmaray var. Dünyanın en büyük ikinci köprüsü, hızlı tren, demiryolları, doğuyu batıyla buluşturmak, adalet barış bölgesel ve küresel politikalar var. Aynı anda aynı zamanda oradaki politikacıların dilinde nelerin olduğunu görüyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'na düzeysiz şekilde hitap eden son derece nezaketsiz bir üslup kullanan politikacı profili Türkiye adına Türk siyaseti adına talihsizlik, bir yüz karasıdır. Bu dil bu üslup yine Ziya Paşa'nın sözlerinde olduğu gibi rütbe-i aklın yani fikir düzeyinin de edep düzeyinin de nerelerde olduğunu açıkça gösteriyor. Bu hakaretleri bu tür siyasi partilerin mensupları bile tasvip etmiyor. Bu sözleri sarf eden kişilerin mensup olduğu hareketler milletten alıcı bulmuyor. Ülkem adına talihsizlik. Kimsenin politikanın seviyesini siyaset dilinin düzeyini bu kadar yerlere düşürmeye pespaye seviyeye indirmeye hakkı olamaz. Belli ki içine düştüğü siyasi tıkanıklık kendisini böyle bir hırçınlığa ve nezaketsizliğe sevk ediyor. Biz bu dile bu üsluba eyvallah etmeyiz ama aldığımız terbiye onlara aynı dille hitap etmeye müsaade etmez."
 

'Deli Dumrul olma sevdasındalar'

Erdoğan İstanbul ile İzmir arasındaki inşaatına başlanacak olan otoyol projesinin yanı sıra Dilovası'ndan Hersek'e 3 km uzunluğunda bir asma köprü inşaatına başlanacağını, Akashi Köprüsü'nden sonra dünyanın en uzun 2. Köprüsünün Türkiye'de inşa edilmiş olacağını da dile getirdi. Erdoğan bu sözlerle de muhalefete yüklenirken "Biz köprüler inşa etmenin sevdası içindeyiz. Onlarsa Deli Dumrul olmanın sevdası içindeler. Bu üslup bu edep ve adap yoksunluğunu milletime havale ediyorum. Milletin bu üslup karşısında gereken cevabı vakti geldiğinde verecektir" diye konuştu.
 

'Aradan şeytanları çıkaralım'

Konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan, sahneye gelen projeyi hayata geçirecek konsorsiyumun firma temsilcileri ile zaman pazarlığı yaptı. Projenin ihale metninde 7 yılda tamamlanacağını ancak bu sürenin uzun olduğunu söyleyen Erdoğan "Ben kendime göre evde hesap yaptım. Bu hesaba göre böyle bir projenin bu kadar süreye yayılmasını bu kadar güçlü firmalara yakıştıramadım. İnanıyorum ki bu konsorsiyum bunu çok kısa sürede halletme yeteneğine sahiptir" dedi. Otoyolun 5 yılda, köprünün ise 2 yılda tamamlanmasını isteyen Erdoğan "Bu millet bunu yapar. Ama burada bir su kaçağı var bazıları bu işin önünü tıkıyor. Bizde diyoruz ki şeytanları aradan çıkarırsak evelallah bu işi bitiririz" dedi.
 

'Bu proje Türkiye'nin krize karşı gücünü göstermiştir'

Öte yandan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise İzmir ise İstanbul arasında yapımına başlanan projenin küresel ekonomik krizin derinleştiği 2009 yılında ihalesinin yapıldığına dikkat çekerek "Yap işlet Devret modeliyle bugüne kadar Türkiye'de yapılan en büyük ihaleyi yaptık. 11 katrilyon yaklaşık maliyeti. Kriz döneminde böyle bir ihaleyi YİD modeli ile gerçekleştirmiş olmak Türkiye'nin krize karşı yatırımlarla gücünü istikrarını bir kez daha göstermiştir. O dönemde günübirlik işler bile planlanamazken 20 yılı aşkın bir süre hizmet verecek muazzam bir esere teklif gelmiş olması daha da güzeli 30-40 yılın tecrübesi ile Türk müteahhitlerin ilgi duyması ülkemiz adına müteahhitlik sektörümüz adına çok büyük bir başarıdır" diye konuştu.
 

Tek seferde gerçekleşen en büyük YİD projesi

Nisan ayında ihalesi tamamlanan ve ihale şartnamesine göre 7 yılda tamamlanması planlanan Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu Projesi'nin başlangıç noktası Gebze olarak belirlendi. Proje 377 km otoyol ve 44 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 km uzunluğa sahip. Türkiye'de tek seferde gerçekleştirilen en büyük YİD projesi olarak bilinen proje kapsamında 3 km uzunluğunda bir asma köprü, 18 bin 212 m uzunluğunda 30 viyadük, toplam 7 bin 395 m uzunluğunda 4 tünel, 209 adet köprü, 18 gişe alanı, 5 Otoyol Bakım işletme merkezi, 7 adet servis alanı ve 7 adet park alanı bulunacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler