Japonya'da faizler düşürüldü

Japonya Merkez Bankası yaptığı toplantıda, yüzde 0,5 olan gösterge faiz oranı yüzde 0,3'e indirildi. Böylece Merkez Bankası 2001 yılından bu yana ilk kez faizleri indirmiş oldu. Bunun yanı sıra, Japonya'da enflasyon oranları, yüksek enerji maliyetlerinin etkisiyle yüzde 2,3 arttı.

Yayınlanma: 31.10.2008 - 09:23
Abone Ol google-news

Japonya Merkez Bankası gösterge faiz oranını yüzde 0,3'e düşürdü. Japonya Merkez Bankası yaptığı toplantıdaki oylamada faiz indirimi konusunda 4 evet ve 4 hayır oyu çıkınca, Merkez Bankası Başkanı Msaaki Shirakawa faiz oranının indirilmesi yönünde oy kullandı.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada, ''dünya ekonomisinde finansal krizden kaynaklı düzenlemelerin ABD ve Avrupa'da güçlükleri daha fazla artırdığını, bu koşullar altında, Japonya'nın ekonomisinde artan hareketsizliğin ihracatın azalmasıyla ve daha önce yüksek enerji ve ham madde fiyatları yüzünden gelecek birkaç çeyrek daha muhtemelen devam edeceği'' belirtildi.

Açıklamada, Merkez Bankası'nın, ''faiz oranlarında indirimin ve para piyasası operasyonlarında esneklikte daha fazla yükselmenin uygun finansal koşulların sürmesi için gerekli olduğuna karar verdiği'' ifade edildi.

Merkez Bankası, ''şimdiye kadar göreli olarak yüksek seyretmesine rağmen tüketici fiyatları enflasyonunun, emtia fiyatlarında son zamanlardaki düşüş nedeniyle kademeli olarak düşmesinin mümkün olduğunu'' bildirdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) önceki gün gösterge faiz oranını yüzde 1'e, Güney Kore Merkez Bankası yüzde 4,25'e indirmişti. Çin, Hong Kong ve Tayvan da faiz oranlarını düşürmüştü.

Gelecek hafta Avrupa Merkez Bankası (AMB), İngiltere Merkez Bankası ve Avustralya Merkez Bankası'nın da faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.

 

Enflasyon

Japonya'da Eylül ayında çekirdek enflasyon yüksek enerji maliyetlerinin etkisiyle yüzde 2,3 arttı.

Japonya İçişleri ve Ulaştırma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre çekirdek enflasyon yüzde 2,3 yükseldi. Böylece, 12 aydır üst üste çekirdek tüketici fiyatları artmış oldu.

Ülkede çekirdek enflasyon taze gıda fiyatları dışarıda tutulup, enerji maliyetleri ise dahil edilerek hesaplanıyor.

Yayımlanan bir başka veriye göre ise ortalama aylık hanehalkı harcamaları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 azalarak 281 bin yene (2 bin 862 dolar) düştü. Tüketici harcamaları, Japonya'da ekonomik aktivitenin yarısından fazlasını oluşturuyor.

Bir başka rapora göre ise Japonya'da Eylül ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,2 düşerek yüzde 4 oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler