Afganlar da Obama'yı destekliyor

Ülkelerinin geleceği konusunda gittikçe daha fazla karamsarlığa kapılan Afganlılar, ABD başkanlık yarışında "ümit ışığı" gördükleri Barack Obama'yı destekliyor ve Obama'nın, Afganistan'ın ciğerini dağlayan ve kalkınma hızını yavaşlatan şiddet olaylarına son verebileceğini düşünüyor.

Yayınlanma: 31.10.2008 - 10:14
Abone Ol google-news

ABD'nin Demokrat başkan adayı Barack Obama'nın Pakistan'daki Taliban kamplarını hedef alma ve Afganistan'daki asker sayısını artırma vaadi, cumhuriyetçi rakibi John McCain'i Afganların gözünde arka plana itiyor.

 

Afganların düşündükleri

Afganların çoğuna göre, ABD'nin Irak'a kaynak aktarmaya başladığı 2003'ten sonra Afganistan'da işler bozuldu ve 2001 sonunda iktidardan düşürülen Taliban hareketi toparlanmaya ve Pakistan'da üslenmeye başladı.

Güneydeki Helmand vilayetinde yaşayan Sultan Ahmet Sultani, "Obama Irak'tan çekeceği askerleri Afganistan'a gönderecek" diyor ve bunu sevindirici buluyor.

43 yaşındaki tüccar, şöyle konuşuyor: "Amerika bu ülkede birçok fırsatı heba etti. Taliban rejiminin devrilmesi, 2004 ve 2005 seçimleri, yeni anayasa gibi başarılar elbette elde edildi, ama Taliban'ın önlenemeyen ilerleyişi ve uluslararası camianın ilgisizliği her şeyin yerle bir olması sonucunu doğurabilir."

Helmandlı tüccar Abdül Vekil ise Afganistan'da durumun kötüleşmesinde Afgan yetkililerinin de sorumluluğu bulunduğunu düşünüyor. "Şiddet ve terör yayılıyor, çünkü hükümet zayıf" diyen Vekil, "Güçlü bir Amerikan başkanı güçlü bir Afgan liderini destekleyecek. Bence bunu yapabilecek tek kişi Obama" diyor.

Afganlılar, yeni başkanla ABD'nin Afganistan politikasının tepeden tırnağa değişmeyeceğinin de bilincinde, ama çoğunluk McCain'in George Bush'a çok benzediğini düşünüyor. 32 yaşındaki Mesihullah Emin, "McCain Bush'tan yaşlı. Bush'un Afganistan politikası bence iflas etmiştir. Obama ise daha genç ve kararlı. Afganistan'daki durumu iyileştirebilmek için önemli kararlara imza atmak zorunda" diye konuşuyor.

 

Afganistan'da olanlar

Gayrıresmi verilere göre, Afganistan'ın güney ve doğusunda uç gösterdikten sonra zamanla Kabil dahil neredeyse bütün yörelere yayılan kanlı şiddet olayları, 2008'de geçen yıla oranla şehirlere göre yüzde 30 ila 50 arttı; yarısı Amerikalılardan oluşan 70 bin yabancı asker ve onların destekçisi 140 bin Afgan polisi ve askerine rağmen hem de...

Güvensiz ortam, işsizlik ve hayat pahalılığı Afganlıların karamsarlığını artıran unsurlar. Asya Vakfı'nın yaptığı araştırmaya göre, halkın ancak yüzde 38'i, 30 yıldır iç savaşa sahne olan ve bu yüzden kan kaybeden ülkelerinin iyiye gittiğini düşünüyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler