Saksafonun yıldızları birleşti

Cazın saksafondaki 3 büyük ismi Joe Lovano, David Liebman ve Ravi Coltrane'den oluşan Saxophone Summit, 9 Kasım akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda.

Yayınlanma: 01.11.2010 - 10:17
Abone Ol google-news

Yeni albüm kayıtlarına başlamadan önce 5 konserlik bir turne gerçekleştirecek olan Saxophone Summit turneye İstanbul’dan başlıyor. Turnenin repertuvarı ise Cemal Reşit Rey’de yapılacak provalarda şekillenecek. 9 Kasım akşamı CRR’de saksafonun soluğuyla nefessiz kalacak olan caz severler aynı zamanda 2010 yılının en önemli caz konserine de tanıklık etmiş olacak.

Gecede saksafonun yıldızlarına, Chet Baker Quartet’tan tanıdığımız piyanist Phil Markowitz, usta post bop basçısı Cecil Mcbee ve Dave Liebman’ın Quest grubundan kadim dostu davulcu Billy Hart eşlik edecek.

John Coltrane için güçlerini birleştirdiler

Günümüz cazının üç usta saksofoncusu Joe Lovano, Micheal Brecker ve David Liebman 1997 yılında Tokyo’da bir jam sessionda bir araya geldi. Bu üç saksafon virtüozu katıldıkları jam sessionu gruba dönüştürme kararı aldı. Böylece, cazın duayeni John Coltrane’in müziğini yorulmak amacıyla, Saxophone Summit kuruldu.  Üçlünün 2004 yılında Amerikalı Caz şirketi Telarc Records’dan çıkardığı Gathering of Spirits albümü büyük yankı uyandırdı.

Saxophone Summit’e yeni bir nefes: Ravi Coltrane

Micheal Brecker’ın 2007 yılında vefatından sonra yerine, John Coltrane’nin (ünlü Hint üstat Ravi Shankar’a olan saygısından dolayı ismini verdiği) oğlu Ravi Coltrane geçti.  Yeni kadrosuyla Saxophone Summit’in 2008 yılında çıkardığı Seraphic Light adlı albüm muhteşem bir hard bop yapıtı oldu.

Caz müziğinin önde gelen tenor saksafoncusu JOE LOVANO

Caz tarihinde genç aslanlar jenerasyonu diye tabir edilen 90'lardan sonra yıldızı parlayan saksofoncuların başında gelen Joe Lovano 1991 yılında Michel Petrucciani, Dave Holland, Edward Blackwell'la kaydettiği Fom The Soul albümüyle post bop'a damgasını vurdu. Caz vokalisti Judi Silvano'yla evli olan ve eşiyle yaptığı çalışmalarla da dikkat toplayan Joe Lovano; Hank Jones, Elvin Jones, Paul Motian, Michel Petrucciani, Dave Holland, Murgrew Miller, Joshua Redman, Christian McBride gibi önemli isimlerle çalıştı. Sanatçının 2008 yılında WDR(Köln Radyo Orkestrası) ile kaydettiği albümü Symphonica'da klasik müziğe yorumladığı New Orleans standartları pek çok müziksever tarafından başarılı bulundu.

Nefesli enstrümanlar virtüozu DAVID LIEBMAN

Dave Liebman, 1972 yılında Miles Davis'in On the Corner albümündeki
muhteşem soprano saksafonlarıyla  caz tarihine adını yazdırdı. Sopra saksafonun yanında, alto ve tenor saksofon, klarnet, flüt ve tahta nefeslileri üflemek konusunda bir uzman olan Dave Liebman’ı nefesli aletler virtüozüdür. Liebman’ın kendi big bandı olan Dave Liebman Big Band'le John Coltrane klasiklerini yorumladığı Joy albümü caz dünyasında büyük yankı uyandırdı. Sanatçı yeni yeteneklerin gelişimine katkıda bulunmak için 1990 yılından itibaren International Association of Schools of Jazz programı dahilinde pek çok ülkede eğitimler verdi.

Efsaneyi RAVI COLTRANE sürdürüyor

John Coltrane ve piyanist eşi Alice Coltrane'nin oğlu olan Ravi Coltrane, Elvin Jones'la birlikte yaptığı çalışmalarla caz dünyasına adım attı. Steve Coleman'ın M-Base topluluğuna katılmasıyla birlikte müzikal vizyonunda ciddi bir gelişme gerçekleşti ve 1998 yılında Moving Pictures albümünü yayınladı. Kariyerinde şu ana dek sadece 5 albüm çıkarmış olan Ravi Coltrane'nin caz tarihine armağan ettiği en önemli kayıt 2002 yılında Sony Music'de çıkardığı Mad isimli albümdür. Sanatçı 2007 yılında ünlü caz firması Blue Note Records'un 70. Yıl kutlamaları amacıyla oluşturduğu Blue Note 7 adlı gruba katıldı, bu grupla 2009 yılında Mosaic adlı 2 cd'lik bir çalışma yayınladı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler