Muayene için yılda 1 milyar YTL ödenecek

Türk Sağlık-Sen'in hazırladığı rapora göre, hastalardan muayene başına alınan katılım payı bir yılda 1 milyar YTL'yi bulacak. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Yurttaşları sağlık alanında oldukça sıkıntılı ve zor günler bekliyor” dedi.

Yayınlanma: 31.10.2008 - 10:18
Abone Ol google-news

Türk Sağlık-Sen 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile hastalardan muayene başına alınan katılım payının yurttaşa yansıması ile ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre, bir yılda yurttaşlar yaklaşık 1 milyar YTL katkı payını devlete ödeyecekler.


Muayene ücretleri 3,6 ve 10 YTL arasında değişiyor

Hazırlanan raporda, sadece Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 2007 yılında 210 milyon muayene yapıldığına dikkat çekildi. Muayene katılım payının Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde 3 YTL olduğunu hatırlatıldığı rapora göre, 2005 yılında 165 milyon, 2006 yılında 190 milyon, 2007 yılında da 210 milyon muayene gerçekleştirildi. Yine rapora göre, muayene oranlarının yıllık artışlarına bakıldığında 1 Ekim 2009’a kadar yaklaşık 230 milyon muayene yapılacağı tahmin edilirken, bunun ise yaklaşık maliyetinin yurttaşa 690 Milyon YTL olacağı saptandı. Sağlıkta Uygulama Tebliğine göre üniversite hastanelerinde muayene başına 6 YTL, Özel hastanelerde ise muayene başına 10 YTL katılım payı alınmasıyla yaklaşık olarak bir yılda yurttaşlardan 1 Milyar YTL katılım payı olarak SGK tarafından tahsil edilecek.


Sağlık harcamaları arttı

Raporda, sağlık harcamalarındaki artışa da dikkat çekildi. Rapora göre, 2006 yılında 23 Milyar YTL olan sağlık harcamaları, 2007 yılında 26.6 milyara yükseldi. 2008 yılı sonunda 30 Milyar doları aşması bekleniyor. Özel hastanelere devletin ödediği para 2002 yılında 0.4 Milyar YTL iken 2007 yılında bu rakam 2.35 Milyar YTL’ye yükseldi. Raporda bu kapsamda, “Herkesin istediği hastaneye gitmesine imkan tanınması, sevk sisteminin kaldırılması gibi popülist yaklaşımların ve sağlıkta uygulanan yanlış politikalar sonucu yükselen bu sağlık harcamalarının faturası katılım payı ile yurttaşa kesilmek istenmektedir” denildi.

 

Katılım payını ödeyemediği için ilaç alamayanlar olacak

Sürekli hastalıkları nedeniyle sık sık kontrolden geçmek veya tedavi görmek zorunda kalan hastaların cebinden çok para çıkacağının vurgulandığı raporda, ilaç alınmasa dahi muayene için katılım payının isteneceğine dikkat çekilerek ilaç veya tıbbi cihaz masraflarını ödeyemedikleri için mağdur olan hastaların yanına birikmiş katılım payı borcunu ödemedikleri için ilaçlarına alamayan hastaların ekleneceği belirtildi.

 

“Paralı sağlık dönemi başladı"

Raporla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, katılım payı ücreti ile sağlıkta paralı döneme geçişin başladığını ifade ederek “Katılım payı paralı sağlık siteminin ilk aşamasıdır. Genel Sağlık Sigortası ile birlikte daha birçok alanda sağlık hizmeti için yurttaşlar ekstra para ödeyecekler. Yurttaşları sağlık alanında oldukça sıkıntılı ve zor günler bekliyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler