İsrail, Türkiye'nin arabuluculuğunu istiyor

İsrail'de görevinden istifa eden fakat Şubat ayında yapılacak şeçimlere kadar görevine devam edecek olan, Başbakan Ehud Olmert, Türkiye'nin arabuluculuğunda Suriye ile yapılan görüşmelerin yeniden başlamasını istediğini bildirdi. Olmert'in isteğine ilk tepki, Şas Partisi'nin lideri Eliyahu Yişai'den geldi. Yişai, görüşmelere geri dönülmesi çağrısına, Suriye'nin "şer ekseninin" bir parçası olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi.

Yayınlanma: 31.10.2008 - 10:20
Abone Ol google-news

İsrail’de iktidardaki Kadima partisinin yeni lideri Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin hükümet kurma çabalarının sonuçsuz kalması üzerine, İsrail'deki iç politika gelişmeleri nedeniyle ertelenen Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmeleri için yeni bir tarihin belirmenmesi amacıyla gelecek hafta İsrail ve Türkiye arasında temasların yapılacağı bildirildi.

Haaretz gazetesi, Livni'nin başarısızlığı nedeniyle birkaç ay daha görevini sürdüreceği anlaşılan İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, görüşmelerin devamını istediği, bir tarihin belirlenmesi amacıyla gelecek hafta İsrail ile Türkiye Başbakanlıkları arasında temasların yapılacağını belirtti. Üst düzey bir İsrailli yetkiliye dayanarak “Başbakan Ehud Olmert, Suriye ile Türkiye aracılı dolaylı görüşmeleri yakında devam ettirmek istiyor” diye yazan gazeteye göre, aynı yetkili, 5. tür görüşmelerin tarihi konusunda koordinasyon sağlanması amacıyla İsrail ve Türkiye Başbakanlıklar arasında gelecek hafta temasların yapılacağını söyledi.

Öte yandan, Olmert’in Salı günü İsrail’i ziyaret eden Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Moeller ile görüştüğünü kaydeden gazete, Moeller’in İsrail’den önce Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile iki saatlık bir görüşme yaptığına dikkat çekti. Haaretz, Moeller’in Olmert’e Esad’ın İsrail ile görüşmelerin sürmesi arzusunu dile getirdiğini ve bu konuda “çok ciddi” olduğunu söylediğini aktardı. Gazete şöyle devam etti: “Moeller ayrıca, Esad’ın kendisine, eğer Eylül ayında Türk Başbakanına verdiği ‘altı maddelik belge’ye İsrail’den tatmin edici bir yanıt gelmesi halinde (ABD) Başkan George W. Bush hala görevde iken doğrudan görüşmeleri yürütmeye istekli olduğunu da söyledi.”

Haaretz, bir İsrailli kaynağa dayanarak İsrail hükümetinin, Suriye’nin İsrail ile olası bir anlaşmaya ilişkin taleplerine yer verildiği söz konusu belgenin içerinden haberdar olduğunu belirtti. Bu arada, gazete, görüşmeler için bir tarih belirlenmesi halinde İsrail heyetinde yine Yoram Turbovicz ve Şalom Turjeman’ın yer alacağını yazdı. Olmert’in kabine şefi olan ancak Ağustos ayında emekliye ayrılan Turbovicz’in müzakereci heyette “gönüllü” olarak yer alması için gerekli izin alındığı belirtilen haberde Turbovicz’in görevinden ayrılmasının, dolaylı görüşmelerin ertelenmesinin nedenlerinin biri olduğuna da dikkat çekildi.

 

İsrail Şas Partisi'nden tepki

İsrail'deki Şas Partisi'nin lideri Eliyahu Yişai, Başbakan Ehud Olmert'in, Suriye-İsrail görüşmelerine geri dönülmesi çağrısına tepki gösterdi.

Yişai, İsrail basınında yer alan açıklamasında, Olmert'in, Türkiye'nin aracılığındaki Suriye görüşmelerinin 5. turunun yapılması planına karşı olduklarını söyledi.

Yişai, "şer ekseninin" bir parçası olduğu sürece Suriye ile hiçbir şekilde görüşme yapılmaması gerektiğini belirtti.

Öte yandan Bilim, Kültür ve Spor Bakanı Raleb Majadele, Suriye ile görüşmek ve doğrudan görüşme yolunda adım atmak için en doğru zaman olduğunu söyledi. Majadele, barış imkanının, seçimler dolayısıyla ertelenemeyeceğini kaydetti.

Yolsuzluk skandalı yüzünden istifa eden, ancak şubat ortasında yapılacak seçimlerden sonra yeni hükümet kuruluncaya kadar görevini sürdürecek olan Olmert'in, bu süre içinde diplomatik boşluk oluşmasını istemediği ve Suriye ile görüşmelere geri dönülmesi çağrısında bulunduğu açıklanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler