25 yıl sonra panda diplomasisi

Çin yönetimi, uzun süren görüşmelerden sonra Kanada'ya 25 yıl sonra 6 panda daha vermeye razı oldu.

Yayınlanma: 01.11.2010 - 17:50
Abone Ol google-news

Çin ile varılan anlaşma kapsamında, Kanada'nın dünyaca ünlü Toronto Hayvanat Bahçesine yerleştirilecek olan bir çift panda yola çıkarıldı. 2012 yılından itibaren Calgary ve Quebec eyaletindeki Granby Hayvanat Bahçelerine de yaşları 18 ay ile 2 arasında değişen birer çift panda getirilecek.

Toronto Belediye Meclis Üyesi Giorgio Mammolitti, Toronto Hayvanat Bahçesindeki pandaların yıllık masraflarının 1 milyon Kanada Doları (1.4 milyon TL) olduğunu hatırlattı ve bunun için sponsor aradıklarını açıkladı. Mammolitti, yeni gelecek olan pandalarla birlikte eskilerinin de kalacağı ve pandaların yaşadığı doğal ortamın tüm özelliklerini taşıyacak olan bölüm için de 10 milyon Kanada Doları (14 milyon TL) harcanacağını belirtti.

Kanada Federal Çevre Bakanı Jim Prentice de pandaların getirilmesi için, eski Kanada Genel Valisi Michelle Jean ve Başbakan Stephen Harper başta olmak üzere "çok uzun ve yorucu bir diplomatik süreç" yaşadıklarını kaydetti. Kanada Çevre Bakanı Jim Prentice, pandalar için Çin'e herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığı şeklindeki soruları ise yanıtsız bıraktı. Çin, Kanada'ya ilk pandayı 1985 yılında vermişti. Nesli tükenmekte olduğu için Çin Hükümeti ve Dünya Doğayı Koruma Vakfınca koruma altında olan pandalardan, dünyada 1600 kadar olduğu sanılıyor. Çin, pandaların ülke dışına çıkarılmaması konusunda sert önlemler uyguluyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler