CHP'li Kart'tan örtülü ödenek iddiası

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakanlık örtülü ödeneğinin, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel harcamalarında kullanıldığını'' öne sürdü.

Yayınlanma: 31.10.2008 - 11:32
Abone Ol google-news

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, örtülü ödeneğin başında bulunduğunu söylediği Maksut Serim ve eski Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hikmet Bulduk'a yönelik iddialarda bulundu.

Serim'in, Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Vakıfbank Valide Sultan Şubesi'nde müdür olduğunu ifade eden Kart, İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına çifte hesaplar açıldığını, İGDAŞ, BELBİM, İSTAÇ, İSTON ve İSFALT gibi belediye iştiraklerinin tüm gelirlerinin, burada toplandığını savundu. Kart, bu hesaplardan belli basın organlarına kaynak aktarıldığını söyledi.

Atilla Kart, Vakıfbank Valide Sultan Şubesi aracılığıyla, İGDAŞ, BELBİM, AKBİL ve diğer bağlı iştirak ilişkileri sürecinde yapılan yolsuzluk tutarının, bugünkü fiyatlarla 1,5 milyar dolar düzeyinde olduğunu öne sürdü. Kart, bu gelişmelerin, ''AKP iktidarının yolsuzluk havuzunu, 1994'ten itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturduğunu gösterdiğini'' savundu.

Üniversite diplomasının sahte olduğunun anlaşılması üzerine Serim'in görevinden alınarak, AR-GE görevine getirildiğini belirten Kart, bu kişinin 1998'de de emekliye ayrıldığını ifade etti. Kart, Serim'in 2002'te sahtecilikten mahkum olduğunu, Erdoğan'ın Başbakan olmasından sonra ise Basın ve Halka İlişkiler Müşaviri unvanıyla göreve başladığını, daha sonra örtülü ödeneğin başına getirildiğini söyledi.

 

Ödenek ile harcamalar içi içe geçmiş

Kart, Deniz Feneri Derneği'nin Almanya Frankfurt'taki ''karaparayı aklamaya yönelik havalelerinin'' Vakıfbank'ın Frankfurt şubesi aracılığıyla yapıldığını iddia etti. Kart, bu paraların, faizsiz olarak Vakıfbank'a yatırıldığını öne sürerek, ''Adalet bakanları, devlet, halk adına alınması gereken bu geliri, bir yerlere peşkeş çekiyor. Sayın Başbakan'ın ifadesiyle, bizim Çalık Grubu'na peşkeş çekiyor'' dedi.

Serim ile dönemin Özel Kalem Müdürü Hikmet Bulduk arasında ödeneklerin kullanımında iç içe geçen ilişkilerin ve ardından bir kavganın başladığının ortaya çıktığını savunan Kart, Bulduk'un Şubat 2008'te görevinden ayrıldığını, bu tarihe kadar kendisinin ve eşinin malvarlığında ciddi artış olduğunu ifade etti.

Başbakanlık örtülü ödenek ile özel kalem müdürlüğü harcamalarının iç içe geçtiğini iddia eden Kart, ''Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de bunu doğrulamak zorunda kalıyor. Soru önergesine verdiği cevabında, bu konuda tevilli beyanda bulunuyor. Aynı beyanı Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de doğruluyor. Öyle anlaşılıyor ki devletin güvenliği ve devlet sırrı kapsamında kullanılması gereken örtülü ödenek, Başbakan'ın ve AKP'nin harcamalarında, Başbakan'ın kişisel ve özel harcamalarında kullanılmış. Bunun başka açıklaması ve anlamı olamaz'' diye konuştu. Kart, bu konuların ileride Yüce Divan'da gündeme geleceğini söyledi.

 

Soruşturma açmasını engelleyin

''Hakkında şaibeler bulunan, sahtecilikten mahkum olan kişinin'' örtülü ödeneğin başına getirildiğini iddia ederek, bunun nedenini öğrenmek isteyen Kart, ''Bakanlar Şahin ve Çiçek, konuşmalarında ve cevaplarında Serim hakkında neden bir soruşturmanın olmadığını ifade ederek, yalan beyanda bulundular? Hikmet Bulduk, görevinden mi alındı, azledildi mi, istifa mı etti? Başbakan'ın, soruşturma açmasını engelleyen ve kamuoyuna yansımasını istemediği, suç teşkil eden özel ilişkileri mi var? Deniz Feneri ile Euro 7 isimli şirketlerin Vakıfbank Frankfurt Şubesi ile ilişkisi nedir?'' diye sordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler