"Kabadayılıkla krizle mücadele edilmez"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın IMF ile ilgili "ümük sıkma" sözlerini eleştirdi. Baykal, "Başbakanın bütün cakasına rağmen IMF ile tıpış tıpış bir anlaşma arayışı içine girmekte oldukları görülüyor. Bunun kaçınılmaz olduğu artık ortaya çıkmıştır. Kabadayılıkla, kriz mücadelesi gerçekleştirilmez."dedi.

Yayınlanma: 31.10.2008 - 11:15
Abone Ol google-news

CHP Parti Meclisi (PM), Genel Başkan Deniz Baykal, başkanlığında toplandı. Baykal hükümetin IMF konusundaki yaklaşımını eleştirdi.

IMF karşısında Hükümetin seçime yönelik olarak siyasi harcama yapma şansını kısıtlayabileceği ihtimali dolayısıyla esneklik arayışına yönelik bir müzakere ihtiyacı içerisinde olduğunu belirten Baykal, şunları söyledi: “Yoksa Türk ekonomisinin gerçek sorunlarının çözümünü sağlayacak kaynakları ortaya koymaya yönelik bir çalışma içinde olduğunu söylemek olanağı maalesef yoktur. Başbakanın bütün cakasına rağmen IMF ile tıpış tıpış bir anlaşma arayışı içine girmekte oldukları görülüyor. Bunun kaçınılmaz olduğu artık ortaya çıkmıştır. Kabadayılıkla, kriz mücadelesi gerçekleştirilmez. Başbakan bu dersi almaktadır, alacaktır ama Türkiye bunun ağır bedelini ödemek durumunda oluyor.”

Mevduata verilecek garanti konusunda da Hükümetin kafa karışıklığı içinde olduğunu öne süren CHP Lideri Baykal, bu konuda tutarlı bir davranış sergilenmediğini ifade etti. Baykal, şunları söyledi: “Maalesef hükümet bunu bir türlü kavramadı. Buna ihtiyaç yok dedi. ‘Mevduatı ben inceledim yarısı 50 milyarlık garanti kapsamının içinde zaten gerisi de önemli değildir. Niye bunu yapacağız’ değerlendirmelerini yaptı Başbakan. Ama olayın bir ciddiyeti var. Yani ekonomik önlemler bir bütündür. 50 milyar lira için bir önlem 50 milyar dışındaki için bir önlem bunu tutturmak mümkün değildir. Bütün dünya mevduata tam garantiyi vermiştir, miktar kısıtlaması yapmadan. Siz Türkiye’de yapmazsanız Türkiye’deki o para çok rahatlıkla yurt dışına çıkar, yurt dışındaki tam garanti kapsamındaki kendisini atar ve bu da Türkiye’nin kaynağa muhtaç olduğu bu dönemde çok ciddi bir kaynak kaybı yaşaması sonucunu doğurur. Tutarlı olmak lazım, ciddi olmak lazım.”

Türkiye’nin önlemleri gecikerek aldığını ifade eden Baykal, alınan önlemlerin de yetersiz olduğunu öne sürdü. Baykal, “Geç tedavinin amaca hizmet etmesi de mümkün olmuyor” dedi.

Krizden nemalanmak isteyen birilerinin bulunduğunu anlatan Baykal, “Türkiye’nin krize karşı önlem arayışı içinde bulunduğu bu dönemde kendi sorunlarını bu vesile ile çözmek isteyen birilerinin devreye girdiği ve etkili olduğu görülmektedir” dedi.

 

Deniz Feneri eleştirisi

Baykal, "Kara para konusunda ciddi bir gevşeme kendisini gösterecektir. Bu kapsamda hayali ihracatçılar ve naylon fatura düzenleyenler bu suçlarıyla, bu suçlardan kaynaklanan kara para aklama suçu affedilmiş olacaktır. Bu Deniz Feneri konusundaki sorumluluğun da ortadan kaldırılmasının kapısını açacaktır. Bu gerekli beyanları SPK’ya yapmayan, yapmadığı için suçlanan o malum derneklerin aklanması sonucunu da beraberinde getirecektir. Dışarıdan para getirme konusunu dört elle sahiplendiler, başka hiçbir önlemle meşgul değiller, bunun niye sahiplenildiği bu açıklamalarla bence biraz daha iyi ortaya çıkıyor.” dedi.

 

"Türkiye bilinçli bir şekilde bir noktaya yönlendiriliyor"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin terörle mücadele konusunda ciddi sorunlarla sıkıntılarla karşı karşıya bırakıldığını ifade ederek, ''Yapılan resmi açıklamaların ötesinde Türkiye'nin bilinçli bir şekilde belli bir noktaya doğru yönlendirilmekte olduğu görülüyor'' dedi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın terör konusunda hükümete verdiği brifing sonrasında çıkan tartışmalara değinen Baykal, ''Çok önemli konularda, o terör brifinginde neler söylendi? Söylendi mi, söylenmedi mi? Kamuoyunun bunu net bir şekilde algılamasına dahi imkan yok. Bu, terör konusunda birbiriyle farklı, birbiriyle çelişen arayışların bugün hükümetin kolu kanadı altında yürütülmekte olduğunun bir ifadesi'' dedi.

 

"İktidar yolsuzluklarla bire bir ilişki içinde"

Yolsuzluk konusunda da aynı manzaranın devam ettiğini ileri süren Baykal, Deniz Feneri Derneği ile ilgili Almanya'dan istenen dosyaların hala Türkiye'ye gelmemiş olmasına dikkati çekti. Siyasi iradenin yolsuzlukları idare etme anlayışı içinde olduğunu iddia eden Baykal, ''Türkiye'nin yolsuzluklarla ilgili temel konusu bugünkü iktidarın bizatihi kendisidir. İktidar yolsuzlukla mücadele anlayışı içinde değildir çünkü kendisi çok büyük ölçüde yolsuzluklarla bire bir ilişki içine girmiştir'' dedi.

 

"Cumhuriyet Bayramı'na 3 ayrı resepsiyon"

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında 3 ayrı resepsiyon verilmesine ilişkin değerlendirmesi sorulan Baykal, şunları kaydetti: ''Artık Türkiye gerçek bir sevinç ve mutluluk içinde, inançla heyecanla coşkuyla paylaşarak, bütün kesimleriyle el ele vererek Cumhuriyet kutlaması yapabilir olmaktan çıkmaya başlamıştır. Çünkü cumhuriyet konusunda çok ciddi ve temel ayrışmaların ortaya çıkmaya başladığına tanık oluyoruz. Bugün özellikle iktidarda bulunan siyasi partinin bu konulara yaklaşımı toplumun çeşitli kesimlerinde tedirginlik, sıkıntı yaratıyor. Bunun sonucu olarak insanlar cumhuriyet sevgilerini, anlayışlarını, mutluluklarını iktidarın dışında ortaya koyma ihtiyacı hissediyorlar. Bu ihtiyaç maalesef yaygınlaşıyor. Çünkü cumhuriyetin özü ve kazanımlarıyla ilgili ihtilaf maalesef devam ediyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon