Toptan ve Fini görüşmesi

TBMM Başkanı Köksal Toptan ve İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini, başbaşa yaptıkları görüşme sonrası ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Dostluk ve müttefiklik mesajlarının verildiği toplantıda, Toptan, Türkiye'nin, AB üyeliği için önemli reformları gerçekleştirdiğini, bundan sonra yapması gereken işler olduğunu belirterek, ''İsteğimiz, bütün gereklilikleri yerine getirdikten sonra AB'nin, Türkiye'ye önyargılı yaklaşmamasıdır'' dedi.

Yayınlanma: 31.10.2008 - 13:51
Abone Ol google-news

TBMM Başkanı Köksal Toptan İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini ile makamında başbaşa görüştü. Heyetler arası görüşmenin ardından Toptan ve Fini, ortak basın toplantısı düzenledi.

Sözlerine, ''dost ve müttefik'' İtalya'nın Meclis Başkanı Fini'yi Türkiye ve TBMM'de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başlayan Toptan, bu ziyaretle, mükemmel düzeyde olan iki ülke ilişkilerinin, daha da gelişip, ivme kazanacağını söyledi.

Toptan, imparatorluk geleneği olan Türkiye ve İtalya'nın, ekonomik alandaki iş birliğinin çok yüksek düzeyde olduğunu, bunun daha da geliştirilebileceğini vurgulayarak, iş adamlarının, ortaklıklar kurarak Türkiye'nin etkin olduğu, Orta Asya, Kafkaslar ve Orta Doğu'ya beraber gidebileceğini belirtti.

İki ülkenin, dünya için çok önem taşıyan enerji güvenliğinde örnek iş birliği sergilediğine işaret eden Toptan, Türkiye-Yunanistan-İtalya arasındaki doğalgaz boru hattının devreye girmesinin, buna örnek gösterilebileceğini kaydetti.

 

İtalya'yı çok seviyoruz

Toptan, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine, iktidar ve muhalefetiyle Türkiye'nin AB üyeliğine desteği dolayısıyla İtalya'ya teşekkür ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:


''AB üyeliği konusunda Türkiye çok önemli reformları gerçekleştirmiştir. Bundan sonra yapması gereken çok önemli işler olduğunu da bilmekteyiz. İsteğimiz ve beklentimiz, bütün gereklilikleri yerine getirdikten sonra AB'nin, Türkiye'ye ön yargılı yaklaşmamasıdır. Bu yanlış anlamaları ve ön yargıları yıkmak için, Sayın Başkan'ın ikili ve heyetler arası görüşmelerde ifade ettiği gibi Türkiye ile İtalya parlamentoları arasında daha etkin bir iş birliğinin sürdürülmesi için görüş birliğine vardık.
Sayın Başkan'a bir husus için teşekkür etmek istiyorum; Dolmabahçe Sarayı önünde tarihi saat kulesini, bizden hiçbir talep gitmeden, İtalyan Ticaret Merkezi ve ona bağlı bir dernek, onarma işini üstlenmiştir. Geçen ay, Genel Sekreterliğimiz ile merkez arasında bir protokol imzalanmıştır. Bunun, hükümetler, parlamentolar ve bakanlıklar arası bir görüşme sonucu değil, doğrudan halkın temsilcileri, sivil toplum örgütünün inisiyatifiyle olması açısından bizim için önem taşımaktadır. Birçok nedenle İtalya'yı çok seviyoruz.''

 

İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı

İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Fini de iki ülke arasındaki dostluğa vurgu yapan sözleri dolayısıyla Toptan'a teşekkür etti. Fini, parlamentolararası 5. ortak çalışma toplantısıyla çakışan ziyaretinde, TBMM'de olmaktan şeref duyduğunu söyledi.

Parlamentolar arası ortak çalışmanın, en az hükümetler arası ortak çalışma kadar öneme sahip olduğunu ifade eden Fini, iki ülke parlamentoların çalışmalarında mutabakat olduğunu kaydetti. Türkiye'nin, jeopolitik konumunun önemine işaret eden Fini, Türkiye'nin, Orta doğu için barışı temsil edebilecek ve oluşturabilecek bir ülke özelliği taşıdığını belirtti.

Fini, İtalya Parlamentosu'nun Orta Doğu'da ortak amacının, istikrar, barış ve terörizme karşı mücadele olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''İtalya Temsilciler Meclisinin başka bir arzusu, bütün Avrupa çapında verilmiş olan sözlerin tutulmasıdır. Burada bahsettiğim şey, şu anda Türkiye ile AB arasında sürdürülmekte olan müzakerelerdir. Bunun yanında Sayın Toptan'ın ifade ettiği gibi yapacak şeyler var, fakat şu ana kadar yapılmış çok önemli adımların mutlaka dikkate alınması gerekmektedir.

Meslektaşımın söylemiş olduğu şeyi tekrar etmem gerekiyor. Olumlu da olsa, olumsuz da olsa ön yargı bulunmamalıdır. 'Türkiye, Avrupa değildir ve kesinlikle AB'ye girmeyecek' demek ne kadar yanlışsa, 'Türkiye, mutlaka AB'ye girer' demek de o derece yanlıştır.

Benim tekrar etmek istediğim şey, bütün Meclisimiz, herkesin görevini yapması gerektiğini ifade ediyor. Çünkü sözler, tutulmak için verilir. Türkiye, çağdaşlaşma ve reformlar konusunda yol alacağına söz verdi. AB de dürüstçe ve ön yargısız olarak Türkiye'nin attığı adımları değerlendirmekle yükümlüdür.''

Fini, hem İtalya Temsilciler Meclisi'nin hem de İtalyan halkının bu bakış açısının, Türkiye ile dostluk bağını ifade ettiğini söyledi.

 

Diğer ülkeler için önemli örnek

''İki ülke Meclislerinin toplum içindeki rolü, birbirimizi anlamaya yardımcı olacağı kanaatindeyim'' diyen Fini, şöyle konuştu:
''Diğerinin kültürü, kimliği ve geçmişini daha iyi anlamak anlamında, birbirimizi anlamaktan söz ediyorum. Atatürk'ün inkılaplarından günümüze kadar uzanan süreçte, çoğunluğu Müslüman olan bir ülkenin, nasıl hem kurumlarının laikliğini hem de çağdaşlaşmayı garanti altında tutabildiği örneği, diğer ülkeler için de çok önemli örnek olacaktır. İtalya'da son zamanlarda sürekli bahsedilen bir konu; dinler arası diyalog, diğerlerini daha iyi tanımak, farklı kültürlerle bütünleşmek. Küreselleşen dünyada Türkiye örneğini iyi tanımak, İtalya Temsilciler Meclisine de mutlaka çok yararlı olacaktır.''

Toptan, daha sonra, konuk heyet onuruna, öğle yemeği verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler