3 bin işçi yürüyüş yaptı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk-İş'e bağlı Türk Metal ve Birleşik Metal-İş arasında sürdürülen görüşmelerde tarafların anlaşmaya varamaması sonucu uyuşmazlık tutanağı hazırlanmasının ardından, 10 firmada çalışan yaklaşık 3 bin işçi, servislerinden iş yerine birkaç kilometre mesafede inerek yürüyüşe geçti.

Yayınlanma: 31.10.2008 - 14:36
Abone Ol google-news

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu iş yerlerindeki işçiler, servisten inerek iş yerlerine yürüme eylemi yaptı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, yürüyüşün ardından yaptığı açıklamada, hükümetin sermayeye türlü kaynaklar aktarıp olanaklar yarattığını ileri sürerek, ülkede yalnızca işverenlerin vatandaş olmadığını, işçilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

''İşverene Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası işsizlik ödeneğinden olanak ve kaynak sağlamaya çalışan hükümet işten çıkarmaları yasaklasın'' diyen Göktaş, çalışma saatlerinin düşürülmesini ve işsizlik ödeneğindeki kaynaktan işçilere pay aktarılmasını talep ettiklerini bildirdi.

Göktaş, kriz bahanesiyle işten çıkarmalara karşı, yasalarda işçiyi koruyan madde olmadığına dikkati çekerek, örgütlü oldukları iş yerlerinde böyle bir sorun yaşanmadığını ancak önlem alınması gerektiğini kaydetti.

2001 yılında yaşanan krizden sermayenin karlı çıktığını, bugün sermayenin yine kriz bahanesiyle kar etmeye yönelik refleks sergilediğini iddia eden Göktaş, şöyle konuştu:
''Ülke genelinde 100 bin metal işçisiyiz, sendikamızın istekleri tüm metal işçilerini kapsıyor. MESS, bu toplu sözleşme döneminde işçinin kazanılmış haklarını tırpanlamak için gerçek olmayan enflasyon oranındaki zam teklifleri sunmaktadır. Sizden aldığımız güçle uyuşmazlık zaptı tuttuk. Bizler bu ülkeyi yoksulluğa gark etmeyeceğiz. İşçi ve işçi haklarına yönelik saldırılar her nereden gelirse gelsin karşısında durmaya kararlıyız.''

MESS'in tekliflerini geri çekmemesi durumunda greve gidilebileceğini belirten Göktaş, ''Sendikamız da metal işçisi de greve hazır'' dedi.

Açıklamanın ardından işveren ve hükümet aleyhinde slogan atan işçiler, daha sonra iş yerlerine girdi.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu iş yerlerindeki işçiler, 24 Ekimde de aynı eylemi gerçekleştirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler