"Ortadoğu'da barış herkesin yararına"

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ortadoğu bölgesindeki barış, istikrar ve refahın bölge halkı için çok önemli olduğunu, bölgedeki barış ve istikrarın sağlanmasında da Türkiye'nin aktif bir rol oynadığını söyledi.

Yayınlanma: 31.10.2008 - 14:43
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ortadoğu'daki barış ve istikrarın herkesin yararına olduğunu söyledi.

Babacan, Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya Toplantıları çerçevesinde düzenlenen ''Ortadoğu'da Türkiye'nin Rolü'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Ortadoğu bölgesindeki barış, istikrar ve refahın bölge halkı için çok önemli olduğunu, bölgedeki barış ve istikrarın sağlanmasında da Türkiye'nin aktif bir rol oynadığını belirtti.

Ortadoğu bölgesinin çok farklı kültürel, dini ve etnik yapıya sahip olduğunu belirten Babacan, Türkiye'nin bölge ülkeleriyle derin kültürel ve tarihsel bağlara sahip olduğunu söyledi. Babacan, Ortadoğu'daki barış ve istikrarda güvenlik, sorunların siyasi diyalogla çözülmesi, ülkeler arasında karşılıklı bağımlılık oluşturma ve çok kültürlü dokunun korunması gibi prensiplerin önemli rol oynadığını kaydetti.

Babacan, Türkiye'nin de gerek Avrupa Birliği'ne tam üyelik süreciyle, gerek komşularıyla iyi ilişkilerle, demokrasi, hukuk, insan hakları ve serbest piyasa sistemi gibi benimsediği unsurlarla bölgenin istikrarlı bir şekilde gelişmesinden yana olduğunu söyledi.

Bakan Babacan, Ortadoğu barış sürecinde gerek İran'la ilişkiler, gerek İsrail'le iyi ilişkilerin bulunması, ayrıca bölgedeki Arap ülkeleriyle sıkı münasebetlerin olması nedeniyle barış sürecine etkili bir katkıda bulunduğunu anlattı.

İsrail ile Suriye arasındaki ilişkilerde aktif ve yapıcı bir arabuluculuk girişiminde bulunduklarını ifade eden Babacan, her iki tarafla iyi münasebet ilişkilerini de kullanarak barış sürecine katkıda bulunmaya çalıştıklarını iddia etti.

Babacan, Türkiye'nin Irak'ın da istikrarlı bir şekilde kalkınmasından yana olduğunu belirterek, iyi komşuluk ilişkilerinin tüm bölgenin yararına olacağını anlattı. Türkiye'nin bölgedeki konumu itibariyle de sadece Ortadoğu'da değil Balkanlar ve Kafkaslar'da da barış ve istikrara katkıda bulunduğunu kaydeden Babacan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki geçici üyelik statüsüyle bu konudaki gayretlerinin artarak devam edeceğini vurguladı.

Türkiye'nin bölgedeki barış ve istikrara katkısı açısından öneminin altını çizen Babacan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğinde de alınan oyun uluslararası toplumu Türkiye'ye olan güveninin bir sonucu olduğunu savundu.

Bu arada Irak Ulusal Güvenlik Konseyi Baş Danışmanı Muvaffık El Rubaie de yaptığı konuşmada Türkiye'nin Ortadoğu bölgesinde önemli bir ülke olduğunu ve böylesine bir ülkeyle komşuluk yapmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.

Rubaie Irak'ın doğusunun ve batısının siyasi olduğunu, kuzeyinin ve güneyinin ise ekonomik olduğunu belirterek, kuzeyde yer alan Türkiye'nin Irak'ın Avrupa Birliği ile ilişkiler açısından ve ekonomik refahı açısından anahtar ülke olduğunu söyledi. Rubaie, güneydeki körfez ülkelerinin de yine İsrail'in ekonomik gelişmesi açısından anahtar ülkeler olduğunu vurguladı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler