Baş, yüz ve çene ağrılarına dikkat!

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, baş, yüz ve çene ağrılarının sıklıkla görülen rahatsızlıklardan olduğunu, pek çok çeşidi olan bu ağrıları yaşayanların teşhis konulamaması nedeniyle yanlış tedavilerle zaman kaybettiğini bildirdi.

Yayınlanma: 01.11.2008 - 11:36
Abone Ol google-news

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, yaptığı yazılı açıklamada, baş, yüz ve çene ağrılarının yanlış tanı sonrası uygun tedavi edilmediği için insanların yaşam kalitesini düşürebildiğine, bu ağrıların özellikle diş sorunlarıyla karıştırılabildiğine işaret etti.

Bu ağrıların sadece kas spazmı ve sinir basısı sonucu olabileceğini belirten Gülşen, bu nedenle başarılı tedavi için öncelikle ağrının nedeninin tespit edilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Gülşen, boyun ve baş ağrılarının bir arada ortaya çıktığının çoğunlukla gözden kaçırıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Baş, yüz ve çene ağrılarında yanlış branşlara yönelinilebildiği için gereksiz ilaç kullanılabiliyor. Bu ilaçların, uzun süre kullanımı sonrası da özellikle böbrek ve karaciğer üzerine yan etkiler oluşuyor. Baş ağrılarının bir kısmında sebep, boyundaki kas spazmıdır. Beyne giden kan akımındaki değişiklikler, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir. Burada sebebi belirlemek gerekir. (Sonuç ağrıdır, ağrı kesiciler kullanmalısınız) diyemezsiniz, sebebe yönelik tedavi yaparsanız başarılı olursunuz ve zarar vermezsiniz. Yüz ağrılarında da aynı durumla sık karşılaşıyoruz.''

Birçok hastanın çene ağrısı nedeniyle diş hekimine başvurduğuna işaret eden Gülşen, ortodontik tedavi sonucunda ağrısı geçmeyen hastaların bir çoğunda sıklıkla yüz ve çene kaslarında spazm tespit ettiklerini belirtti.

Prof. Dr. Gülşen, bu hastalarda çok kısa süreli tedavilerle spazm çözüldüğünde ağrıların geçtiğini dile getirerek, ''Önemli olan doğru teşhis ve en uygun tedavi şeklini belirlemek. Bunun için de multidisipliner yaklaşım çok önemli'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler