"Zam değil, zulüm"

BOTAŞ, bugünden itibaren geçerli olmak üzere, evlerde kullanılan doğalgaz fiyatına yüzde 22.50, sanayide kullanılan doğalgaza ise yüzde 22 oranında zam yaptı. Söz konusu zamma tepki yağıyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, zammı 'zulüm' olarak nitelendirirken, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, zammın iktidarın enerji politikasının iflas ettiğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

Yayınlanma: 01.11.2008 - 11:36
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, doğalgaza yapılan yüzde 22.5’lik zamma tepki gösterdi ve “Açık ifade etmek istiyorum bu bir zam değildir, bu bir zulümdür. Kışa girerken doğalgazın fiyatına dörtte bire yakın artış getirmek hiçbir anlayışla zam olarak kabul edilemez, bu bir zulümdür” dedi. Konutlarda yüzde 22.5 ve sanayide yüzde 22 olmak üzere doğalgaza yapılan zammı eleştiren Baykal, bu zammın bir sürpriz olduğunu söyledi. Zammın dünya petrol fiyatlarının inişe geçtiği bir dönemde yapıldığına dikkat çeken Baykal, “Petrol fiyatları eski düzeyinin çok altına inmiştir. Doğalgaz fiyatları petrol fiyatına endekslidir. Dünyada petrol ve doğalgaz fiyatları inişe geçerken Türkiye’de olağanüstü yüksek oranda çok büyük bir zam aniden getirilmiştir” dedi. Doğalgaza yapılan zammın, zamanlamasına dikkat çeken Baykal, “Tam kışa girerken, insanların doğalgaz ihtiyacının en yüksek düzeye çıkacağı bir noktada birden bire bu oranda bir zam izah edilebilir değildir” diye konuştu. Baykal şunları söyledi: “Açık ifade etmek istiyorum bu bir zam değildir, bu bir zulümdür. Kışa girerken doğalgazın fiyatına dörtte bire yakın artış getirmek hiçbir anlayışla zam olarak kabul edilemez, bu bir zulümdür. Böylece ekonomik kriz karşısında bu Hükümetin hangi önlemleri alacağı da ortaya çıkmış durumdadır. Öyle anlaşılıyor ki ekonomik sorunların sıkıntıların bedelini gene Türkiye’de vatandaş ödeyecektir.

Bu Hükümetin sosyal anlayışını ortaya koyması bakımından da çok önemlidir. Bir yandan ekonomik krize karşı güvenceler arayışına giriyoruz, finans sektörüne, bankalara, mevduat sahiplerine yardımcı olma gayreti içinde bulunduğunu söylüyor Hükümet. Bir yandan vergi kaçaklarını affetmeye çalışıyor. Dışarıdan parasını getirecek olanlara her türlü imtiyazı, kolaylığı getiriyor. Öte yandan gecekondusunda, evinde bu kışı doğalgazla geçirmek durumunda olan insanın ısınma faturasına dörtte birlik bir zam getiriyor. Bu çok ağır olmuştur. Bunu söyleyenlerin garip guraba, fakir fukara edebiyatını söylemeye artık hakları yoktur. Garibi gurabayı, fakiri fukarayı kışın girişinde kendi kaderleriyle baş başa bırakmışlardır. Bunun haklı bir ekonomik nedeni de yoktur. Bütçedeki yanlış harcamaların, israfın, har vurup harman savurmanın karşılıksız kredi vermelerinin bedelini şimdi vatandaşın sırtından çıkarma noktasındadırlar. Bu zammı protesto ediyorum.”

 

Karayalçın: İktidarın enerji politikası iflas etti

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, doğalgaza yapılan yüzde 22.5’lik zammın, iktidarın enerji politikasının iflas ettiğinin göstergesi olduğunu ifade etti. SHP Genel Başkanı Karayalçın yaptığı yazılı açıklama ile BOTAŞ’ın bugünden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatına yüzde 22.50, sanayide kullanılan doğalgaza da yüzde 22 oranında zam yapmasına tepki gösterdi. Yapılan zammın, iktidarın enerji politikasının iflas ettiği anlamına geldiğini ifade eden Karayalçın, “Bu zamların kökeninde yanlış enerji politikaları, özelleştirme adı altında kamu şirketlerinin elden çıkarılması, yerel yönetimlerin özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin BOTAŞ’a borçlarını ödemeyip, halktan topladığı doğalgaz paralarını buharlaştırma olayları yatmaktadır” dedi. Ankaralıların, ödedikleri doğalgazın parasının yerine gitmemesinden doğan finansman krizi nedeniyle ikinci bir yükle karşılaştığına dikkat çeken Karayalçın, “Önümüzdeki yerel seçimler bu iktidarın ve yerel yönetimlerinin elini vatandaşın cebinden çekmesini gerçekleştirmenin ilk adımı olacaktır” dedi.

 

Bendevi: Zamla beraber kriz söylentileri artacak

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, doğalgaza ve elektriğe yapılan zamların küresel krizin Türkiye'yi etkileyeceği söylentilerini artıracağını bildirdi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ocak'tan bu yana konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 58,65, sanayide kullanılan doğal gaza ise yüzde 53,69 oranında zam yapıldığını ifade etti. Palandöken, ''Lokomotif durumdaki doğal gaz ve elektriğe yapılan zamlar bütün fiyatları etkiler'' dedi.

Zamların, mevsim itibariyle tüketimin yoğun olacağı bu aylar yurttaşı da olumsuz etkileyeceğine işaret eden Palandöken, şunları kaydetti: ''En önemlisi bu zamlar küresel krizin ülkemizi etkileyeceği söylentilerini güçlendirmektedir. Biran önce halkın alım gücünün yükseltilmesi ve ana girdisi doğal gaz ve elektrik olan iş yerlerine de sağlanması şarttır.''


 Bir ailenin aylık enerji harcaması 208 YTL

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, doğalgaza yapılan yüzde 23,85 zam sonucunda bir ailenin elektrik dahil aylık toplam enerji harcamasının 208 YTL'ye yükseldiğini bildirdi.

Koramaz, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl uygulanan ilk 4 zam sonucunda yüzde 47 olan doğal gazdaki fiyat artışının, son yüzde 23,85'lik zamla birlikte, yüzde 82,15'e ulaştığını öne sürdü.

Aylık otomatik zamların, çalışanların doğalgaz faturalarını yükseltirken, sanayi ve işyerlerini de zor durumda bırakacağını kaydeden Koramaz, ''zamların, ısınma ve aydınlatmada halkın yaşamını karartacağını'' belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler