Büyüme oranı yüzde 4'e çekildi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 2009 programı ile genel ekonomik hedefler ve yatırımlara ilişkin açıklama yaptı. Büyüme oranının yüzde 5 yerine yüzde 4 olarak alındığını belirten Ekren, 2009 Programı'nda kriz yokmuş gibi davranmadıklarını söyledi.

Yayınlanma: 01.11.2008 - 11:29
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Başbakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında, 2009 Programı’nı anlattı. Programın amacının küresel krizden etkilenmemek değil, daha çok hasar minimizasyonu yaparak Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek temel göstergelerin fazla etkilenmemesini sağlamak olduğunu kaydeden Ekren, yapısal reformların bu süreçte daha çok önem kazandığını vurguladı.

 

Büyüme hedefi düştü

2009 Programı’nda büyüme hariç tem makro hedeflerin Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan’dan alındığını ifade eden Ekren, büyüme oranının yüzde 5 yerine yüzde 4 olarak alındığını belirtti. Program ile vermek istedikleri mesajın ekonomi yönetiminin rol ve fonksiyonu bakımından makro istikrarı ve finansal istikrarı korumak olduğunu vurgulayan Ekren, bütçe disiplininin Maastricht kriterlerinin altında kalacak biçimde süreceğini, bunun da örtülü mali kural uygulandığının göstergesi olduğunu söyledi.

 

Kriz yokmuş gibi davranmadık

2009 Programı’nda kriz yokmuş gibi davranmadıklarını belirten Ekren, büyüme hedefini yüzde 5’ten 4’e düşürdüklerine işaret ederek, “Yüzde 4’ten daha az olması halinde, harcama performansı ile gelir performansının örtüşmesi lazım. Böyle bir insiyatif de kullanabiliriz” dedi.

 

IMF uyumu değil ihtiyaç karşılama önemli

Programın IMF ile yapılacak olası bir programla örtüşüp örtüşmeyeceği sorusu yöneltilen Ekren, Orta Vadeli Program’ın standart bir programda neler olması gerekiyorsa o unsurları taşıdığını ifade etti. 2009 Programı’nın da bu doğrultuda olduğunu ifade eden Ekren, “Burada IMF programı ile örtüşüp örtüşmediğinden daha çok -Türkiye için iki önemli dalga geliyor; biri küresel, diğeri içeriden- bu program, bu bütçe her ikisini de karşılayan, onun farkında olduğunu yansıtan temel dokümandır” dedi.

 

Kamu 37.5 milyar YTL yatırım yapacak

Büyümenin halen olduğu gibi özel sektör yatırım ile devam etmesini amaçladıklarını belirten Ekren, “Ama kamu da, mali disiplini bozmadan, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu özel konjonktürden geçmesi için en önemli araç olarak görüyoruz” dedi. Kamunun, Türkiye’nin karşılaştığı arz şoklarına cevap vermesini sağlayacak projeler için yatırım yapacağını ifade eden Ekren, temel arz şoklarının gıda ve enerjiden geldiğini anımsattı.

 

Mali kural kısa süre içinde açıklanacak

Ekonomide çıpa olacak mali kuralın belirlenmekte olduğunu belirten Ekren, hangi göstergelerle mali kuralın belirleneceği, alt ve üst limitlerinin ne olacağını ve yıllar içinde hangi trendi izleyeceğini çok kısa süre içinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile belirleyecek kamuoyuna duyuracaklarını bildirdi. IMF ve Dünya Bankası’nın 2009’da İstanbul’da yapacakları toplantı çerçevesinde İstanbul’un finans merkezi haline getirilmesi için oluşturulacak strateji belgesinin kamuoyu ile paylaşılacağını ifade eden Ekren, kamunun çeşitli alanlarında yapılacak çalışmalar arasında Türk Uzay Kurumu'nun kurulmasının bulunduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler