Depolara sığmayan korsan, imha edilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, korsanla ilgili yapılan denetimlerde elde elden eserler, mahkeme kararı beklenmeden anında imha edilecek.

Yayınlanma: 12.11.2010 - 07:34
Abone Ol google-news

Sinema Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik yaptığı açıklamada,
Ocak ayı başında Bakanlar Kuruluna gelmesi belenen, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda değişiklik öngören yasansın, Ocak ayı başında Bakanlar Kurulu'na sunulmasının planlandığını belirterek, 150 madden oluşan yasada, toplam 42 maddenin değiştirildiğini kaydetti.

Korsanla mücadelenin başını çektiği yasal düzenleme de, yakalanan eserlerin depolanma meselesine de, 'anında imha' formülü getirildi. Çelik, korsanla ilgili yapılan denetimlerde elde elden eserlerin tamamını mahkeme sonuçlanıncaya kadar ellerinde tutmak zorunda olduklarını belirterek, bunun Bakanlık için ciddi bir yük ve sorun olduğunu ifade etti.

Türkiye genelinde, korsan eserlerin yer aldığı 5 tane depo olduğunu, depolama için yılda 1 trilyon para harcandığını belirten Çelik, "Son alınan kararla da matbaa makinelerini da söküp götürüyoruz. Artık depolarda yer kalmadı. Son 4 yılda elde ettiğimiz materyal sayısı 64 milyonu buldu. Artık yorulduk bu depo meselesinden. Şimdi yeni bir istisna getiriyoruz, en azından belli sayıda numune almak kaydıyla, geri kalanların hemen imhasını yapacağız. Korsanla ilgili bir dava 7-8 sene sürebiliyor. Bu kadar zaman bunların tümünü depolarda tutmak çok ciddi bir maliyet ve külfet devlet için. Artık yeni düzenleme ile numune alındıktan sonra, korsan eserler hemen imha edilecek" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler