'Obama, Ermeni soykırımını tanıyacak'

Amerika Ermeni Komitesi (ANCA), ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama'nın, sözde ''Ermeni soykırımını'' tanıyacağının taahhüt edildiğini ileri sürdü. ANCA, Obama kampanyasından 31 Ekim tarihli bir açıklama alındığı belirtilerek, bu açıklamanın, ''Barack Obama: Amerika-Ermeni ilişkilerini desteklemek'' başlığını taşıdığını kaydetti.

Yayınlanma: 01.11.2008 - 18:37
Abone Ol google-news

ANCA'nın iddiasına rağmen Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama'nın resmi internet sitesinde söz konusu açıklamanın yer almadığı görüldü.

ANCA'ya göre, Obama imzasını taşıyan açıklamada, ''Ermeni soykırımı, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1915'ten 1923'e kadar düzenlenmiş, yaklaşık 2 milyon Ermeninin yerlerinden edilmesi ve bunların yaklaşık 1 buçuk milyonunun öldürülmesiyle sonuçlanmıştır'' ifadesi yer aldı.

Açıklamada, ''Barack Obama, bu trajik gerçeği tanımamız gerektiğine inanıyor ve Ermeni demokrasisini güçlendiren, ortak güvenliğimizi ilerleten ABD-Ermeni ilişkilerini kuvvetle destekliyor'' denildi. Açıklamada ayrıca, ''Barack Obama, 106 sayılı Ermeni tasarısının, Temsilciler Meclisi ve Senato'dan geçişini destekliyor ve Ermeni soykırımını tanıyacak'' ifadesi kullanıldı.

ANCA Direktörü Aram Hamparian, Ermeni asıllı Amerikalıların, Obama'nın son açıklaması ve Ermeni meselesindeki tutumunu, ABD başkanlık seçimine bir kaç gün kala teyit etmesini memnuniyetle karşıladığını kaydetti. Hamparian, ABD başkanlık seçimini Obama'nın kazanması için Ermenilerin çaba göstermeyi sürdüreceklerini de ifade etti.

ANCA, Başbakanlık Dış Politika Danışmanı Ahmet Davutoğlu'nun, Washington'u ziyaretinde, ''Obama kampanyasından bir temsilcisiyle görüştüğü ve Obama'nın bu konudaki kararlılığının kuşkulu olduğu yönünde Türk basınında çıkan haberlerin ardından'' Demokrat Partili başkan adayının seçim kampanyasının, Obama'nın görüşlerini bir kez daha ortaya koymasının önemli olduğunu öne sürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler