AKPM Başkanı: Seçim barajı düşürülebilir

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, yüzde 10 seçim barajı konusunda AİHM'in bir kararı var. İhlal değil ama yüksek diyor dolayısıyla bu konuda bir şeyler yapılabilir.

Yayınlanma: 12.11.2010 - 10:21
Abone Ol google-news

AKPM olarak Türkiye’de seçim barajını yüksek bulduklarını söyleyen Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığı’nı devralmasının ardından AKPM’deki makamında bir grup Türk gazeteciyi kabul etti. Çavuşoğlu özetle şu mesajları verdi:

 

Seçim barajı yüksek

- Yüzde 10 seçim barajı konusunda AİHM’in bir kararı var. İhlal değil ama yüksek diyor dolayısıyla bu konuda bir şeyler yapılabilir. AKPM olarak Türkiye’deki seçim barajını biz de yüksek buluyoruz. Ama tabii ki biz illa ki “mutlaka düşürülsün” demiyoruz, AKPM olarak temkinli davranıyoruz.

- Önceliklerimizden bir tanesi AİHM reformu. Reform içerisinde bir tanesi geçenlerde bir geçici komisyon kurduk. Meclis’in yapısını izleyeceğiz. Siyasi parti gruplarından da çeşitli öneriler gelmeye başladı. 11 kişilik bir komisyon kurduk. Mahkemedeki yargıçların kalitesini artırmak için de, ülkeler nezdinde uluslararası bir panel oluşturmayı düşünüyoruz.

 

Öncelik dinler arası diyalog

- Benim önceliklerimden biri kültürler ve dinlerarası diyaloğu artırmak. Gittiğim ülkelerde bu nedenle dini liderlerle de görüşüyorum. Nisanda da burada kültürlerarası diyaloğun durumuyla ilgili toplantılar da düzenleyeceğiz. Nisan ayında sayın başbakanımız ve İspanya başbakanını dinlerarası diyalog ile ilgili buraya çağıracağız.

 

Irkçılıktan kaygı duyuyoruz

- Avrupa’da ırkçı partilerin güç kazanmasından kaygı duyuyoruz. Sağdaki diğer ılımlı partilerin de ırkçı-aşırı partilerin oylarının yükselmesinden dolayı kendilerinin de bu yola vermesinden çekiniyoruz. Bu bizi AKPM olarak endişelendiriyor.

- Türkiye Kıbrıs’ı bir ülke olarak tanımasa da, Kıbrıs buranın bir üyesi. Yani Avrupa’nın ne yazık ki bazı gerçekleri var. Ben şimdiye kadar 2 kez Kıbrıs’a gittim. Ben oraya gittiğimde KKTC’yi de ziyaret ettim. Kuzey Kıbrıs’taki arkadaşlarımın hiçbiri Rum kesimini ziyaretime itiraz etmediği gibi bana teşekkür ettiler. Türkiye’de niye eleştiriliyor, anlamıyorum. İkisinde de 1’er gün kaldım. Hatta kuzeyde daha çok görüşme yaptık. Hatta Rumlar Kuzey’de yaptığım görüşmelerden rahatsız olmuşlar. Benden önce de aynısını yapan başkanlar var.

 

Soykırım anıtına gitmedim

- Ermenistan’a yaptığım ziyarette resmi program hazırlanırken, bu anıtı ziyaret etmeyeceğimi biz kendilerine söyledik. Çünkü her giden illa ziyaret edecek diye bir şey yok. Zaten koysalardı da gitmezdim.

 

Türkiye’yi uyardık

- Türkiye’nin imzaladığı ama hâlâ onaylamadığı bir takım konvansiyonlar var. Biz AKPM olarak Türkiye’yi bu konularda uyardık. Yakın zamanda sonuç geleceğini umut ediyorum.

- Türkiye’nin nüfusu bakımından milletvekili sayısının da artırılması gerekiyor. Türkiye burada 18 milletvekiliyle temsil edilmeli diye düşünüyorum. 12 sayısı az.

- Burada milletvekilleri arasında katı ayrım yok ama, 2002-2007 dönemindeki birlik beraberlik de yok. Bunu Türkiye’deki iç politikaya bağlıyorum. 2007’ye kadar tek konuda görüş farklılığı bile olmadı. Kapatma davasıyla başladığını söyleyebiliriz. Yine de bir çok ülkeye göre oldukça iyi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler