'Eski alışkanlıklarla bu birlikteliği sürdürmek çok zor'

Dışişleri Bakanı ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı Ahmet Davutoğlu, ''Bir çok Avrupa şehrinde farklı dinden, kültürden insanlar yan yana, iç içe aynı mahallede aynı binalarda bir arada yaşıyorlar. Eski alışkanlıklarla bu birlikteliği sürdürmek çok zor'' dedi.

Yayınlanma: 12.11.2010 - 13:10
Abone Ol google-news

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Dönem Başkanlığını üstlenen Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Parlamenter Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Antalya'nın Belek beldesinde süren Avrupa Konseyi toplantıları kapsamında basın toplantısı düzenledi.

AKPM'nin başkanlığını da Çavuşoğlu'nun yaptığını hatırlatan Davutoğlu, Türkiye açısından, Türkiye'nin Avrupalı kimliğini ortaya koyduğu gurur verici bir dönem yaşandığını kaydetti. AKPM toplantılarına ev sahipliği yapmanın Avrupa'nın geleceğini belirlemek açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Bakan Davutoğlu, şunları söyledi: ''Avrupa Konseyi Avrupa kıtasının en kapsamlı ve en eski örgütü. Demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları dendiğinde uluslararası alanda ilk akla gelen örgüt. Böyle bir örgütün hem yürütme hem de yasama ve danışma organının başında iki Türkün bulunması da Türkiye'nin bu alanlarda katettiği mesafenin çok çarpıcı bir göstergesi. Avrupa Konseyi'nde, Avrupa Konseyi'nin bütününü tekrar reform sürecine geçirecek bir dönemi başlatmak istiyoruz. Önceliklerimizi bu çerçevede belirledik. Avrupa Konseyi'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) reformu, izleme çalışmalarının daha güçlendirilmesi, AB'nin Avrupa Konseyi'ne muhatap Avrupa Konvansiyonuna muhatap olmasına dayalı anlaşma ve en önemlisi de Avrupa'da çok kültürlü hayatın sağlanabilmesi ve ırkçılığa, aşırılığa karşı alınabilecek tedbirler konusunda bir akil adamlar komisyonu oluşturmak suretiyle rapor hazırlanması, bu raporun öngördüğü tedbirlerin hayata geçirilmesi bizim önceliklerimiz. Bu öncelikler aynı zamanda Avrupa Konseyi'ni gelecek on yıllara taşıyan öncelikler. Çok yoğun şekilde birlikte çalışacağız. AKPM'nin, dönem başkanlığımızda bize vereceği desteğe ihtiyaç hissediyoruz. Bu destekle birlikte Avrupa Konseyi tarihinde iz bırakan bir döneme imza atacağız.''

Davutoğlu, akil adamlar komisyonuyla ilgili soru üzerine, geçen seneden bu yana dönem başkanlığına hazırlandıklarını ve bakanlık bürokratlarına hangi konularda Türkiye'nin kalıcı katkı yapacağının araştırılması talimatı verdiğini söyledi.
 

'Avrupa'nın önceliği ırkçılık ve aşırı eğilimler'

Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'nın da geleceğini ilgilendiren en önemli konunun ırkçılık, aşırı eğilimler ve dışlama karşısında hoşgörü ve birlikte yaşama kültürünün nasıl takviye edileceği olduğunun saptandığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti: ''Bir çok Avrupa şehrinde farklı dinden, kültürden insanlar yan yana, iç içe, aynı mahallede aynı binalarda birarada yaşıyorlar. Eski alışkanlıklarla bu birlikteliği sürdürmek çok zor. Şubat ayında Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Türkiye'ye geldiği zaman bu teklifi kendisine ilettim. Birlikte bir komisyon oluşturarak, temsil kabiliyeti, siyasi tecrübesi yüksek ama aynı zamanda entelektüel birikimi de güçlü insanlardan oluşan komisyon oluşturalım diye düşündük. Bu komisyonla ilgili isim tekliflerini aldık. Bu komisyon şu anda devreye girdi, geçen ay ilk toplantısını yaptı. Eski Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer komisyon başkanlığını üstlendi. Türkiye'den de çok saygın bir siyaset bilimcimiz Ayşe Kadıoğlu görev üstlendi. Bu komisyon ikinci toplantısını 14 Ocakta Türkiye'de yapacak. Komisyon esas itibarıyla bir resim çekecek. Kültürel birliktelik açısından gerginlik, risk alanları olabilir. Bunların kültürel, sosyal, ideolojik, ekonomik arka planı nedir? Bunlara nasıl bir çözüm oluşturabiliriz? Bu çalışmalar tamamlanarak 11 Mayısta İstanbul'da yapılacak Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanları Komitesi toplantısına sunulacak. Buradan güçlü bir metin çıkarmak istiyoruz. İstanbul deklarasyonu şeklinde. Bu rapora istinaden Avrupa Konseyi'nin geleceğinde atacağı adımlara yön verecek, onlara rehberlik edecek bir belgeyi de orada kabul etmek istiyoruz. Çok önemli bir eşik oluşturacağını düşünüyorum.''

AİHM reformu

AİHM reformuyla ilgili bir soru üzerine Davutoğlu, reform sürecinin bu yıl içinde başladığını hatırlattı. AİHM'nin geçen yüzyılda dünyada siyaset-hukuk ilişkisi ve hukukun üstünlüğü bağlamında oluşturulan en önemli yapılardan birisi olduğunu söyleyen Davutoğlu, AİHM'nin bir konvansiyon etrafında temel ilkelerin nasıl yürütüldüğünü gözetleyen ve bu konuda da bireysel başvurulara cevap teşkil eden bir kurum olduğuna işaret etti. Ancak zamanla mahkemede biriken dosyaların büyük bir bürokrasi oluşturduğunu dile getiren Davutoğlu, ''Uzun dönemli etkinlik bağlamında bir takım sıkıntılar olmaya başladı. İzmir'de Nisan ayında toplantı yapacağız. AİHM'nin nasıl daha etkin çalışabileceği konusunda rapor çalışması yürütülecek. Çok önem verdiğimiz bir konu'' dedi.
 

Avrupa kıtasında serbest dolaşım

Avrupa Konseyi olan ancak AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarının Avrupa kıtasında serbest dolaşımıyla ilgili bir soru üzerine Davutoğlu, bu soruyu Avrupa Konseyi Dönem Başkanı ve Dışişleri Bakanı şapkalarıyla ayrı ayrı cevaplandıracağını söyledi. Davutoğlu, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı olarak, ''Avrupa'da bu fikirlerin, hukukun, temel ilkelerin egemen olabilmesi, insanların da rahat hareket edebilmeleriyle alakalıdır. AB üyesi olan Avrupa Konseyi üyeleri ile, olmayan üyeler arasında diyaloğun başlamasında fayda görüyorum. Hemen elde edilebilecek bir hedef değildir. Tabii ki zaman gerektirecektir'' dedi.

Türkiye Cuhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak da soruyu cevaplandıracağını belirten Davutoğlu, ''Türkiye'nin vize serbestliği konusu sadece Avrupa Konseyi bağlamında değil, AB ile entegrasyon süreci bağlamında da bizim açımızdan AB'nin bize yükümlülüğüdür. Bizim de atmamız gereken adımlar var'' diye konuştu. Türkiye'nin bu konuyu sürekli gündemde tuttuğunu ve bu konuda somut adımlar atmaya devam edeceğini dile getiren Davutoğlu, ''Ama Avrupa Konseyi içinde genel bir çözüm bulursak bu Avrupa kıtasının geleceği açısından çok, çok büyük adım olur. Umarım bunu da gerçekleştiririz'' dedi.

Antalya'ya Dışişleri temsilciliği

Dışişleri Bakanlığı reformu hazırlanırken bazı illere temsilcilik açmayı kararlaştırdıklarını anlatan Davutoğlu, Ankara ve İstanbul'dan sonra en çok yabancı devlet adamının Antalya'ya geldiğini söyledi. Antalya'yı tatil diplomasisinin merkezi yapmak istediklerini dile getiren Davutoğlu, ''Antalya'yı diplomatik temas ve kongrelerin merkezi haline getirmek istiyoruz. Bu nedenle Antalya'ya temsilcilik açma kararı aldık'' dedi.
 

Çavuşoğlu

AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Bakanlar Komitesinin Daimi Başkanlığını üstlenen ülkenin Dışişleri Bakanı ile görüş alışverişinde bulunmanın, AKPM'nin geleneği olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, şöyle konuştu: ''Türkiye adına dönem başkanlığını yürüten Sayın Ahmet Davutoğlu'nu ağırlamaktan çok büyük mutluluk duydum. Öncelikle yaptığı çok kapsamlı konuşma, Türkiye'nin dönem başkanlığı sürecindeki önceliğini paylaştığı ve özellikle milletvekillerimizden gelen sorulara samimi cevaplar verdiği için çok teşekkür ediyorum. Bazı arkadaşlarımız, 'Bu Bakanınızı biraz da bizim ülkemize verseniz iyi olmaz mı' diyerek olumlu mesajlarını ilettiler. Bundan gurur duyduk. Türkiye'nin dönem başkanlığı süresince hem AKPM olarak, hem de bir Türk siyasetçi olarak Dönem Başkanımız ve Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu'na ve Türkiye'ye elimizden gelen tüm desteği vereceğiz. Altı aylık dönemden sonra, iki organını, başkanlığını Türklerin yürüttüğü Avrupa Konseyi'nde bizler birlikte çalışarak kalıcı eserler bırakacağız.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler