Türk filmleri Kırgızistan'da

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, ''Türkiye'den Film Var'' adlı etkinlik kapsamında düzenlenen Türk sinema haftası, ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un bir öyküsünden uyarlanan ve Atıf Yılmaz'ın yönettiği ''Selvi Boylum Al Yazmalım'' filmiyle başladı.

Yayınlanma: 01.11.2008 - 21:28
Abone Ol google-news

Türkiye ve Kültür Bakanlığı ve Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nce (SİNEBİR) desteklenen ayrıca, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Bakanlığı (TİKA) ve Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY), Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Türkiye Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun katkılarıyla gerçekleştirilen toplu Türk sinema haftası'nın galası, Bişkek'teki Vefa Alışveriş Merkezi'ndeki Sinema Salonu'nda yapıldı.

Kırgızistan'da Türk sinemasının tanıtımı amacıyla, ayrıca Orta Asya Cumhuriyetleri ile tarihi, kültürel, sosyolojik bağların güçlendirilmesi, oluşturulacak yeni politikaların desteklenmesi amacıyla ''Türkiye'den Film Var'' adı altında düzenlenen etkinliğe çok sayıda sinemaseveri katıldı.

Etkinliğin galasında konuşan SİNEBİR Başkanı İsmail Güneş, Türkiye ve İstanbul'dan Kırgızistan'a selamın yanı sıra film getirdiklerini belirterek, Türkiye'de son yıllarda seyirci tarafından büyük beğeni kazanmış, çeşitli festivallerde büyük ödüller almış filmleri, buradaki sinemaseverlerin kendi dillerinde izleme imkanını bulacaklarını ifade etti.

Güneş, dünyaca ünlü Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov'un hatırasına Türk sinema haftasına, ''Selvi Boylum Al Yazmalım'' adlı filmiyle başlamaya karar verdiklerini hatırlattı. Güneş, Türkiye'de çekilmiş her başarılı filmi, bundan sonra her yıl kardeş ve dost ülkelerde kendi lisanlarında sunacaklarını vurguladı.

Kırgızistan Turizm Devlet Ajansı Başkanı Turusbek Mamaşov de kendisinin her zaman Türk kardeşliğini yakından hissettiğini ifade ederek, düzenlenen etkinliklerin yanı sıra pek çok kültür programına destek veren Türkiye makamlarına Kırgızistan hükümeti adından teşekkür etti.

Türkiye'nin Bişkek'teki Büyükelçiliği Birinci Katibi Berk Ece törendeki konuşmasında, dost ve kardeş Kırgızistan halkının, ''Benzer dost kültürlerden beslenen bu filmlerinde, hayata dair gerçekleri gönülle hitap eden ve gözlemleri içeren bu hikayeleri izlemekten büyük keyif alacağından emin olduğunu'' ifade etti.

Ece, iki ülkenin kültürler arası işbirliği için bir netice değil, bir başlangıç teşkil ettiğini kaydederek, programa destek veren Türk ve Kırgız makamlarına teşekkür etti.

Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Habibullah Fazılov, söz konusu sinema projesinin, Aytmatov'un 80'inci yıl dönümünde düzenlenmesine ve Aytmatov'un yazdığı eserinden esenlenen filmiyle başlaması kendisini duygulandırdığını ve memnun ettiğini belirtti.

Sovyetler döneminde, ''Selvi Boylum Al Yazmalım'' filmini Rusça izlediklerini anımsatan Fazılov, bugün Türkiye sayesinde bu filmi kendi dillerinde izleme şansını bulduklarını vurguladı.

Galada, ''Selvi Boylum Al Yazmalım''ın müzik yapımcısı Cahit Berkay, Kırgız halk sanatçısı Tamara Toktosunova ve Kırgızistan ve Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Öğretim Görevlisi Abdurahman Köksal ile birlikte, ''Selvi Boylum Al Yazmalım'' müziğini sahnede seslendirdi.

Türk sinemasını temsil eden yönetmen, yazar ve oyuncuların da konuk olarak katılacağı gösterim haftaları  Türkmenistan, Azerbaycan ve Özbekistan'da da düzenlenecek.

Film gösterimleri, her ülkenin kendi dilinde hazırlanan alt yazıyla yapılıyor.

''Türkiye'den Film Var''
toplu gösterimlerinde, son yıllarda katıldığı ulusal festivaller yanında Cannes, Montpellier, Seul, Houston, Selanik ve San Sebastian gibi uluslararası festivallerinden ödüllerle dönmüş Türk filmleri bulunuyor.

Etkinlik kapsamında, ''Selvi Boylum Al Yazmalım''ın yanı sıra, Semih Kaplanoğlu'nun yönettiği ''Yumurta'', Ömer Vargı'nın yönettiği ''Kabadayı'', Muharrem Gülmez ve Sırrı Süreyya Önder'in yönettiği ''Beynelminel'', Abdullah Oğuz'un yönettiği ''Mutluluk'', Çağan Irmak'ın yönettiği ''Babam ve Oğlum'', Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği ''Uzak'' filmi yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler