Sunal Ailesi'nin hukuk zaferi

İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, filmleri TV'lerde tekrar tekrar gösterilen Kemal Sunal'ın ailesinin açtığı tazminat davasında, "ünlü sanatçının filmlerinin yeni gösterimlerinden de telif ödenmesine" karar verdi.

Yayınlanma: 13.11.2010 - 07:18
Abone Ol google-news

Yeşilçama ömrünü veren ve rol aldıkları filmler çeşitli televizyon kanallarında gösterilen, DVDleri elden ele gezen sanatçılar, kararın emsalolacağına dikkat çektiler. Sanatçılar şimdi kararın kesinleşmesini bekliyorlar.

Hababam Sınıfı (1975) filmindekiİnek Şaban karakteriyle ünlenen ve canlandırdığı pek çok tiple sevenlerinin kalbine taht kuran Kemal Sunal, çoğu 1980lerde çekilen filmleri için o dönemde özel televizyonlar olmaması nedeniyle yapımcı Şerafettin Gürden sadece sinema gösterimleri için ücret almıştı. 3 Temmuz 2000da Balalaykaadlı filmin çekimleri için Trabzona gitmek üzere bindiği uçakta kalp krizi geçirerek hayatını yitiren ve vefatının ardından oynadığı filmler televizyonlarda sürekli gösterilen ünlü oyuncunun ailesi, Düttürü Dünyaile Yoksulfilmlerinin yapımcısı Güre karşı tazminat davası açmıştı.

Oğlundan babasına...

İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, geçen yıllar içinde filmlerin sağladığı öngörülemeyen ekonomik değerlerden Gürün tek başına yararlanmasının hakkaniyet ve sebepsiz zenginleşme hükümlerine aykırı olduğuna karar vermesi sinema dünyasında memnuniyetle karşılandı.

Hülya Koçyiğit, 11 Kasım tarihinin Kemal Sunalın doğum günü olduğunu belirterek Onun biricik oğlu Ali bence babasına en güzel ve anlamlı hediyeyi vermiş oldu. Eğer Ankaradan da olumlu bir sonuç gelirse Ali Sunal Türk Sinema tarihi için önemli bir iş yapmış olacak. Çünkü bu dava tümüyle kazanıldığı takdirde oyunculara gelecekte örnek oluşturacak. Artık hepimiz bu umudu içimizde taşıyabilirizdedi.

Kararı, Varolması gereken bir şeysözleriyle değerlendiren Tarık Akan, bu konuda Sinema Oyuncuları Derneğinin de girişimi bulunduğuna dikkat çekerek Aslında çok geç kalındı. Mühim olan emek karşılığını bulsundedi.

Geç de olsa...

Fatma Girik ise kararın özellikle gençler için daha sevindirici olduğunu vurgulayarak Gönül istiyor ki Ankara bu davayı onaylasın, karar kesinleşsin ve oyuncular da artık haklarını elde edebilsinler. Ben Aliyi bu çabalarından dolayı yürekten kutluyorum. Benim can arkadaşım sinemaya verdiği bu kadar senelik emekten sonra umarım ki geç de olsa karşılığını almaya hak kazanacakdedi.

Türk sinemasının Sultanı Türkan Şoray da, Sinemaya emek vermiş nice oyuncular haklarını alamadıkları için yıllarca çok zor şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalıştılar. Hiç olmazsa bundan böyle emeklerinin karşılığını alacaklar. Alinin uzun yıllar süren mücadelesinin son noktasının da sevindirici olmasını diliyorum açıklamasını yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler