‘Az para alıyorlar’

Başbakanlık, polisteki agresifliğin nedenlerini buldu. Rapora göre şiddetin nedeni geçim derdi. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı raporuna göre sosyal yaşamdan uzak kalan, zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamayan polis, karşısındaki yurttaşa şiddet uyguluyor.

Yayınlanma: 02.11.2008 - 17:56
Abone Ol google-news
Baran Tursunun vurulması, Engin Çeberin karakolda ve cezaevinde uygulanan işkence sonucu ölümü ve son olarak Antalyada 18 yaşındaki Çağdaş Gemikin polis kurşununa hedef olmasıyla gözler bir kez daha kolluk kuvvetlerine çevrildi. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, emniyet güçlerinin insan hakları ihlallerinde bulunmasıyla ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. İnsan Hakları Başkanlığına göre polis sosyal faaliyetlerden uzak olduğu, zaruri ihtiyaçlarını karşılayamadığı ve az para aldığı içininsan haklarını ihlal ediyor.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı 2007 Yılı İnsan Hakları Raporunda yer alan değerlendirmeler şöyle: Kolluk görevlilerinin orantısız güç kullanımının ve genel olarak da insan haklarına uygun olmayan davranışlarının sebepleri arasında, eğitim eksikliği, fazla çalışma, özlük haklarının yetersizliği vs. gibi nedenler sayılabilir. Fazla çalıştırılan, zaruri ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken ve sosyal faaliyetlere katılma imkânı bulamayan kolluk görevlilerinin insan haklarına yeterince uygun davranamayabileceği düşünülebilir. Gerekirse bu sorunun çözümü için kolluk görevlilerinin personel arttırımı yoluna gidilebilir, mali olanaklar çerçevesinde özlük haklarında iyileştirme yapılabilir.

 

Bir yılda 1364 şikâyet

Raporda verilen bilgilere göre polisin kötü muamelesinden ötürü 1 yılda Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığına 1364 şikâyet geldiği belirtilerek, İşkence ve kötü muamele, kişi hürriyeti ve güvenliği, yasam hakkı gibi konular, öncelikle emniyet güçlerini akla getirmektedirdenildi.

Raporda, yurttaşların en çok belediyelerden şikâyetçi olduğu belirtildi. Belediyeleri sırasıyla yargı organlarından şikâyet, emniyet ve ardından da sağlık kurumları izledi. 2004 Ocak - 2007 Aralık arasındaki 48 aylık dönemde 7192 hak ihlali iddiasıyla 5305 adet başvuru yapıldığı belirtilen raporda, 2006 yılında alınan 1590 başvuru ile 2004 yılına göre yüzde 53 artış, 2005 yılına göre ise yüzde 9 artış gerçekleştiği, 2007 yılında alınan başvuruların 2006 yılına oranla değişmediği ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler