Mektuplara izin çıkmadı

Antik AŞ’nin müzayedesinde Latife Hanım’ın, Atatürk’e yazdığı iki çok özel el yazması mektup da satışa sunulacaktı. 1341 Teşrinievvel evvel 12 tarihli mektubunda Latife Hanım, Ata’ya şöyle sesleniyor: “Büyük Reisim! Kastamonu, Bursa, Balıkesir, Akhisar... Nihayet benim güzel yurdum, kokusu ölmeyen, güller gibi kokan temiz İzmir...”

Yayınlanma: 02.11.2008 - 13:00
Abone Ol google-news

Artam Antik AŞ Müzayede Organizasyonu, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürkün, eşi Latife Hanıma ve eşinin annesine yazdığı 5 adet çok özel el yazması mektubu 9 Kasımda düzenleyeceği müzayede ile satmayı planlıyordu. Ancak Latife Hanımın ailesinin talebi üzerine müzayede durduruldu.

 

Ayrılık kararı

Müzayede kataloğuna göre, 5 Ağustos 1341 tarihli mektupta Atatürk, eşinden ayrılmak istediğini belirtiyor. Mektubunda, Uşakizade Latife Hanımefendi’ye, Muhterem Hanımefendi, İki buçuk senelik müşterek hayatımızda hasıl ettiğim kati intibama göre bu hayatın idamesine çalışmakta bilhassa sizin için imkân-ı saadet bulunamayacağına yakinen ve katiyyen kanaat hasıl ettiğimden sizi serbest bırakmayı muvafık buldum. Bu talaknameyi takdim ediyorum efendimdiyor.

 

İptal nedeni

Artam Antik AŞ Müzayede Organizasyonu konuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

9 Kasımdaki müzayedemizde, Latife Hanımla ilgili çıkacak mektuplar için, ailesinden gelen talep üzerine, mektupları getiren Atatürk döneminin Milli Emlak Müdürünün ailesiyle görüşülmüş ve karşılıklı anlaşma sonucunda mektupların satılmayarak ailesine ve sonra da bir müzeye kazandırılmasına şirket olarak karar verilmiştir. Ailesinin isteği üzerine müzayededen çektiğimiz mektuplar için Askeri Müze resmi yazı ile bize başvurup müzeye kazandırılmasını talep etmiştir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler