Sol'da uzlaşma

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın arasında yapılan görüşmede, Karayalçın'ın CHP'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olması konusunda anlaşmaya varıldı. CHP Genel Başkanı Baykal, Karayalçın'ın SHP'den istifa edeceğini ve CHP'ye geçeceğini söylerken, Karayalçın, "Ne zaman, ne adım atmam gerekiyorsa onu atarım" dedi.

Yayınlanma: 02.11.2008 - 15:43
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yerel seçimlerde partisinin,SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın Ankara'dan belediye başkan adayı olmasının çok uygun olacağını düşündüğünü söyledi.

Baykal, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ı makamında ziyaret etti. Basına kapalı görüşmenin ardından, Baykal ve Karayalçın ortak basın toplantısı düzenledi.

Baykal, 15 Ekimde yeni bir işbirliği dönemi başladığını, bu dönemin bir aşaması olarak SHP'yi ziyaret ettiğini ifade etti.

Kamuoyunun bu işbirliğini büyük bir heyecanla sahiplendiğini belirten Baykal, bu işbirliğine ''çok büyük umut bağlandığını'' anlattı. Bu İşbirliğini, bundan sonra daha somut bir noktaya taşımaları gerektiğinin bilincinde olduklarını dile getiren Baykal, şöyle devam etti:
''Önümüzdeki günlerde Sayın Karayalçın, SHP'deki arkadaşlarıyla yakın bir işbirliği ve danışma içinde partiyle ilgisi konusunda ne zaman, nasıl, hangi kararları alacağını belirleyecektir ve SHP ile ilişkisinin netleşmesi konusunda yeni bir aşamaya ulaşması sonucunda hiç kuşku yok CHP ile önümüzdeki yerel seçimlere yönelik Sayın Karayalçın ile yeniden resmi bir ortak çalışma düzenine geçme imkanı bulacağız. Bu konuda tabii takvimin belirlenmesi, Sayın Karayalçın'ın ve çalışma arkadaşlarının içinde bulunduğu koşulların değerlendirmesine bağlıdır. Uygun gördükleri şekilde ve temenni ediyorum çok uzamadan, en kısa zamanda bu konuyu bir netliğe kavuşturacaklardır ve biz CHP olarak, Sayın Karayalçın ile Ankara belediye başkan adaylığı konusunda resmi bir işbirliği geliştirme noktasına geleceğiz. Buna ulaşmayı istiyoruz. Bu konuları konuştuk. Önümüzdeki günlerde böyle bir gelişmeyi ümit ediyoruz. Ondan sonra sanıyorum hiç gecikmeden CHP belki de ilk resmi belediye başkan adaylığını Ankara'da kamuoyumuza ilan etme şansına kavuşabilecektir. Gecikmeden bir an önce bu konuyu netleştirmeyi önemli sayıyorum. Sayın Karayalçın da atacağı adımlarla buna yardımcı olacaktır.''

Baykal, Karayalçın'ın adaylığının kesinleşmesinin ardından, Ankara'da yeni bir süreç başlayacağını umut ettiğini belirterek, Ankara'da yerel seçimin olağanüstü önem kazanacağını vurguladı. Baykal, ''Sayın Karayalçın, bu seçimde hem büyük belediyecilik birikimiyle hem de etrafında oluşturacağı kadrosuyla Ankara'ya yeni bir belediyecilik ufku açmak üzere verimli çalışma içerisine girecektir. CHP Genel Merkezi de bu konuda Sayın Karayalçın ile tam bir dayanışma ve işbirliği içerisinde olacaktır. Birlikte çok güzel bir yerel seçim çalışması yapılacaktır ve Ankara'nın geleceğini birlikte aydınlatacağına inanıyorum'' diye konuştu.

 

''Sayın Karayalçın, SHP ile ilişkisini noktalayacaktır"

Baykal ve Karayalçın, açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
CHP Genel Başkanı Baykal, bir gazetecinin, ''Sayın Karayalçın'ın belediye başkanı seçilmesi halinde yola CHP çatısı altında devam etmesine yönelik bir mutabakat sağlandı mı?'' sorusu üzerine, yeni bir anlayışla siyaset yaptıkları söyledi. Baykal, şunları kaydetti:

''Çok iddialı, büyük hedefler ve angajmanlar içine girmeden önümüzdeki sorulara, sorunlara yönelik gereken netleşmeleri bağlayarak, somut hedeflere yönelerek çalışmalar yapıyoruz. Şimdi nedir? Önümüzde bir seçim var. Bu seçimde CHP, Sayın Karayalçın'ın Ankara'dan belediye başkan adayı olmasının çok uygun olacağını düşünüyor. Sayın Karayalçın Türkiye siyasetinin, Ankara belediyecilik uygulamasının geldiği bu aşamada, Ankara'ya yeni bir belediye başkanlığı anlayışı taşımanın zorunlu olduğunu, bunun görev olduğunu görüyor ve bu konuda CHP ile işbirliği yapmayı uygun görüyor. Bunu içine sindirmiş, kararlaştırmış durumdadır. SHP ile ilişkisini noktalayacaktır Sayın Karayalçın, CHP ile yeni bir ilişki başlatacaktır ve bizim adayımız olarak seçim kampanyasına girecektir. İnşallah seçimi alacağız ondan sonraki gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.''

Murat Karayalçın ise SHP'nin Genel Başkanı olduğunu hatırlatarak, CHP'nin Ankara anakent belediye başkan adayı olma doğrultusunda adımlar attığını söyledi. Karayalçın, ''Bu girişimin, bu birlikteliğin başarıyla sonuçlanması için benim ne yapamam gerekiyorsa, hangi kararları almam gerekiyorsa, hangi adımları atmam gerekiyorsa onları yapacağım. Hem yasalar hem mevcut mevzuat uyarınca söylüyorum, hem siyasi olarak söylüyorum'' diye konuştu.

 

"Hiçbir pürüz yok"

Başka bir gazetecinin, ''Biz bugün açıklamayı bekliyorduk. CHP'nin adayı olduğunuza dair bir pürüz mü var, anlaşılamayan noktalar mı var?'' sorusuna Karayalçın, ''Hiçbir pürüz yok. Çok büyük bir kararlılıkla ifade ettim'' yanıtını verdi.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in partisinin elinde bulunan belediyelerde CHP'nin, CHP'nin elinde bulunan belediyelerde ise DSP'nin aday göstermemesi önerisine yönelik değerlendirmesinin sorulması üzerine Baykal, ''Bizim bu konularda şöyle yapmak lazım, böyle yapmak lazım şeklinde değerlendirmeler yapmaktan kaçındığımızı farketmişsinizdir. Somut işbirliği, uygun işbirlikleri gelişmeler sağladığımız zaman kamuoyunun önüne çıkıp bunu deklare ediyoruz. Sayın Karayalçın ile bunu geliştirdik ve duyurduk. Kamuoyuna bu konularda vereceğimiz herhangi bir müjdemiz yoktur'' dedi.

Deniz Baykal, SHP'li belediye başkanlarının da CHP'ye geçişinin söz konusu olup olmayacağı sorusunu, ''Sayın Karayalçın etrafında bir işbirliğini konuşuyoruz. Onun dışında üzerinde çalıştığımız başka bir şey sözkonusu değildir ama her an SHP'li ya da başka siyasi partili insanlarla yerel seçimlere yönelik işbirliği yapabiliriz. Geçmişte yaptık. Bundan sonra da yaparız ama şu anda gündemimizde böyle bir konu yok'' diye yanıtladı.

Baykal ''Geçmişe dayalı İmralı kızgınlıkları, söylemleri vardı. Bunlar aşıldı mı?'' sorusu üzerine Baykal, ''Bizim öyle bir gündem maddemiz yok. Öyle bir şey konuşmadık. Sayın Karayalçın ile Ankara belediye başkanlığına yönelik bir işbirliği geliştiriyoruz. Bu geçmiş politikalarla ve kurumsal kimliklerle ilgili değil. O işlerle ilgilenmiyoruz. Sayın Karayalçın CHP'nin siyasi değerleri içinde yetişmiş bir insan'' dedi.
Görüşmenin ardından SHP Genel Merkezi önünde bulunan bir grup vatandaş, ''Gökçek gidecek, dertler bitecek'', ''Ankara sizinle gurur duyuyor'' sloganları attı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler