CHP'den BDP'nin önerisine olumlu yaklaşım

CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, Türkiye'de gerçek anlamda demokratik, laik, emek haklarına, sosyal haklara, hukukun üstünlüğüne dayanan bir cumhuriyetin yeni baştan oluşturması gerektiğini ifade ederken bu süreçte ilkelerini paylaşan bütün partilerle işbirliği yapabileceklerini belirtti.

Yayınlanma: 17.11.2010 - 10:08
Abone Ol google-news

CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, CHP Genel Başkan Yardımcısı Melda Onur ve CHP Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı, bayram dolayısıyla siyasi parti temsilcilerini kabul etti.

SİYASİLERDE BAYRAMLAŞMA-FOTO GALERİ

Saat 9.25'te ilk olarak DSP Genel Başkan Yardımcıları Tufan Bural ve Mustafa Vural CHP heyeti ile bayramlaştı. DSP'nin ardından Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Konya Milletvekili Orhan Erdem ve Gençlik Kolları Genel Sekreteri Yasin Bölükbaşı'dan oluşan AKP heyeti CHP heyeti ile bayramlaştı. Sıcak bir havada geçen bayramlaşmada kadınların siyasete katılımı konusu gündeme geldi. CHP Genel Sekreteri Batum, Türkiye'de kadınların siyasete daha çok katılması gerektiğini, Atatürk Türkiyesi'ne bunun yakıştığını belirtti. Bayramda yaşanan trafik kazaları da gündeme gelirken bu konuda önlem alınması ve daha dikkatli olunması gerektiği kaydedildi.

AKP'nin ardından Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Şenliler başkanlığındaki BBP heyeti bayramlaşmak üzere CHP'ye geldi. Şenliler, sel felaketinden büyük zarar gören Pakistan'a bağış kampanyası düzenlediklerini ve toplanan bağışlarla Pakistan'da "Muhsin Yazıcıoğlu Köyü" kurduklarını, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu'nun da Pakistan'da bulunduğunu bildirdi.
 

"Sanatçıların yurtlarından ayrı kalmaları ayıbından kurtulmalıyız"

Daha sonra Saadet Partisi heyeti CHP heyeti ile bayramlaşmasının ardından merakla beklenen BDP heyeti CHP Genel Merkezi'ne geldi. BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik ve BDP MYK üyeleri Yüksel Mutlu ile Ayhan Bilgen'den oluşan heyet, CHP heyeti ile bayramlaştı. Özçelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün ziyaret ettiği Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya'nın mezarlarını kendisinin de ziyaret ettiğini, her Paris'e gidişinde mezarlara karanfil bıraktığını anlattı. Güney ve Kaya'nın Türkiye'yi dünyaya tanıtan sanatçılar olduğunu, buna karşın ikisinin de 46 yaşında yurtdışında yaşamlarını yitirdiğini anımsatan Özçelik, "Umarım bir gün Türkiye'ye getirilirler" dedi.
CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum da Özçelik'in görüşlerini paylaştığını belirterek

"Sanatçılarla aynı ideolojiyi, aynı dünya görüşünü paylaşmamız şart değil. Fakat sanatçıların görüşleriyle taban tabana zıt bile olsak o görüşlerini dile getirdikleri için yurtlarından uzakta kalmaları ayıbını mutlaka ortadan kaldırmamız lazım" diye konuştu.
Kadınların siyasete katılımı konusu bu görüşmede de gündeme gelirken BDP MYK üyesi Yüksel Mutlu, BDP'nin yüzde 40 cinsiyet kotasını uygulayan tek parti olduğunu, kadın belediye başkanlarının yüzde 95'inin BDP'li olduğunu ifade etti.
 

"Gerçek anlamda demokratik Cumhuriyeti yeni baştan oluşturmamız lazım"

Bir gazetecinin "BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın solda birlik konusundaki açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Özçelik, kendilerinin öteden beri Türkiye'deki demokrasi güçlerinin bir arada olmasını savunduklarını, Demirtaş'ın yaklaşımının da bu genel politikaları doğrultusunda olduğunu belirtti. Özçelik, demokratik işbirlikleri geliştirmek için birçok partiyle görüştüklerini CHP'yle bugüne kadar "malum yaklaşımlar" nedeniyle bir temasta bulunmadıklarını dile getirerek "Ama umarım CHP'deki değişim CHP'nin yönünü gerçek sosyal demokrasiye çevirir" dedi.

CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum ise CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin "BDP önce solcu olsun" sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine CHP'nin çizgisinde bir kopma, bir kesiklik yaşandığı kanaatinde olmadığını belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye'de gerçek anlamda demokratik, laik, emeğin haklarına, sosyal haklara, hukukun üstünlüğüne dayanan bir cumhuriyeti yeni baştan oluşturmamız lazım. Çok boyutları törpülendi, demokratik boyut o kadar törpülendi ki biz nasıl törpülendiğinin farkında bile değiliz. Eskiden pirüpak mıydı, değildi. Fakat bu anlamda belli yönleriyle, haklar boyutunda baktığımız zaman, çok törpülenmiş bir demokrasi anlayışıyla karşı karşıyayız. Bunları yerine getirecek, bunları yeni baştan gerçek anlamda oluşturacak, maalesef bozulmuş olanlarını yeni baştan tanımlayacak ve bütün partilerle beraber yeni demokrasimizi kurmamız için, işleyen bir demokrasi, işleyen bir hukuk sistemi için, insanlara gerçek anlamda güvence sağlayan bir hukuk devleti için, laik devleti korumak için, sosyal devleti bugün içinde bulunduğu sadaka devleti anlayışından çıkartıp gerçek anlamda insanların hakları olduğu için belli hakları elde ettikleri bir devlet haline dönüştürecek bütün değerli partilerle, bütün görüşlerle işbirliği yapmak durumundayız. Dolayısıyla burada hangi partiyle nasıl yapıyorsun, eskiden yapıyor muydun, yapmıyor muydun önemli değil. Önemli olan bu ilkelerin konulması."

BDP Siirt Milletvekili Özçelik de kendilerinin sadece Kürt sorununu dile getirmediklerini, yapılan bir araştırmaya göre BDP'lilerin Meclis'te yaptığı konuşmalar ile verdikleri önerge ve tekliflerin sadece yüzde 20'sinin Kürt sorunuyla ilgili olduğuna, yüzde 80'inin, Türkiye'nin geneliyle ilgili sorunlarla ilgili olduğuna dikkat çekti.
Batum, CHP'nin oluşturacağı Anayasa komisyonunun tüm partilerin görüşünü alacağını belirtti.

"CHP'nin AKP'lileştirilmesi çabası içine girildi"

BDP'nin ardından Demokrat Parti heyeti CHP heyeti ile bayramlaştı. Daha sonra İşçi Partisi heyeti CHP'ye geldi. İşçi Partisi ile bayramlaşmada Batum İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in özgürlüğüne kavuştuğu bayramlar dilerken İşçi Partisi heyeti, Perinçek'in tutuklama gerekçesi olan suçlama dolayısıyla hakkında bir dava açılmadığını, hakkında açılan davada ise bir tutuklama kararı bulunmadığını belirterek Perinçek'in hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunduğunu söyledi.

MHP ile bayramlaşmada ise MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, AKP'nin türban sorununu çözmek istemediğini, 2007'de kendileriyle yaptıkları anlaşmaya sadık kalmadığını, AKP'nin, sorunun çözümsüzlüğü üzerinden siyaset yürüttüğünü dile getirdi. AKP'nin referandumda 12 Eylül'le hesaplaşma vaadi verdiğini ancak referandumun üzerinden 2 ay geçmesine karşın bu konuda bir gelişme yaşanmadığını kaydeden Bal, "Çünkü AKP 12 Eylül mağduru değil, 12 Eylül'ün mahsülüdür" dedi.

Bal,Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesini öngören referandumda yüzde 69 oranında "evet" oyu çıktığını, buna karşın 12 Eylül'deki referandumda "evet" oylarının yüzde 58 olduğunu, dolayısıyla AKP'nin yüzde 11 oy kaybettiğini söyledi.

CHP Genel Sekreteri Batum da referandum sonrası bazı kesimlerin MHP'nin baraj altında kalacağı havasını yaratmaya çalıştığını, CHP'nin de bölünmesi, bölünemezse AKP'leştirilmesi yönünde çaba içine girildiğini dile getirdi.

 

CHP'de bir ilk gerçekleşti, bayramda BDP ziyaret edildi

Kurban Bayramı'nın ikinci gününde bir ilk gerçekleşti ve CHP heyeti, BDP'ye bayram ziyaretinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İsa Gök, BDP'ye yapılan ziyareti, "Bu coğrafyada yaşayan herkes bizim kardeşimizdir. Herkese barış mesajlarıyla yaklaşmak durumundayız. CHP bu düşünceden hareketle herkesle görüşecektir. Dost elini uzatacaktır" diye değerlendirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcıları İsa Gök ve İzzet Çetin ile PM üyesi Nuran Yıldız'dan oluşan heyet, BDP Genel Merkezi'ne bayram ziyareti için gitti. "Kurban Bayramı vesile oldu bir araya geldik" diyen İsa Gök, "Umarım Türkiye'nin geri kalan tüm günleri bayram coşkusu, kardeşliği ve bayramların ağız tadıyla olur" dedi.

"CHP, dost elini uzatacaktır"

BDP Genel Merkezi'nden çıkarken bir gazetecinin, "Uzun süre sonra BDP'ye ilk ziyaretiniz;bir gelenek bozuldu" hatırlatması üzerine İsa Gök, şöyle dedi:
"Bu coğrafyada yaşayan herkes bizim kardeşimizdir. Herkese barış mesajlarıyla yaklaşmak durumundayız. CHP bu düşünceden hareketle herkesle görüşecektir. Dost elini uzatacaktır. Sorunların çözümü konusunda mutlaka çözüm yolu arayacaktır."
 

"Kılıçdaroğlu ile başlayan yeni süreç"

"Kılıçdaroğlu ile başlayan yeni bir süreç mi?" sorusuna da Gök, "Elbette. Kılıçdaroğlu'nun hümanist yaklaşımının farkındasınız. Asla gerginlik politikası değil, tam tersine sulh, barış ve diyalog politikası" diye karşılık verdi.

Bir gazetecinin, "Seçimde ittifak söylentisi var" sözüne de Gök, "Şu an için bunun yeri değil" diye yanıt verdi.

Önder Sav sürprizi

CHP yönetimi ile örgüt arasındaki bayramlaşmada Önder Sav sürprizi yaşandı. Eski Genel Sekreter Önder Sav, eski Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay ile birlikte Genel Merkez'e gelerek yeni yönetimle bayramlaştı. Sav, bayramlaşmada birlik beraberlik mesajı verdi.

CHP'de partililerle bayramlaşma Genel Merkez'de yapıldı. CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Melda Onur, İzzet Çetin ve İsa Gök ile CHP'li yöneticiler Genel Merkez'de partililerle bayramlaştı.

Eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav da eski Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay ile birlikte Genel Merkez'e gelerek yeni yönetimle bayramlaştılar.

Sav, gazetecilerin soruları üzerine partide görevini ve üzerine düşeni yerine getirdiğini belirtirken hem CHP'nin hem de Türkiye'nin birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu ifade etti. CHP'nin demokratik, laik sosyal hukuk devletine sahip çıkacağını kaydeden Sav, devletin bölünmez bütünlüğüne önem verecek şekilde çalışmaları gerektiğini söyledi.
Sav, bir soru üzerine Kılıçdaroğlu ile görüşmediğini belirtirken Twitter'da bir hesabının bulunmadığını dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcıları İsa Gök ve İzzet Çetin ile Parti Meclisi Üyesi Nuran Yıldız, AKP Genel Merkezi'ne bayram ziyaretinde bulundu.

 

MHP İLE Has Parti arasında gerginlik

Kurban Bayramı'nın ikinci gününde siyasi partilerde bayramlaşmalar sürüyor. HAS Parti'nin MHP ziyaretine heyetler arası gerginlik damgasını vurdu. -Kurban Bayramı'nın ikinci gününde BDP heyeti, AKP'yi ziyaret etti. Muhalefetin büyüğü ve küçüğü olmayacağını belirten BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, kendilerini ana muhalefet partisi olarak gördüklerini söyledi.
 




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler